11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında yurt genelinde ‘Geleceğe Nefes’ sloganıyla ağaç dikimi yapıldı. Projenin Düzce ayağında da 58 bin ağaç toprakla buluşturuldu. Fidan dikimi öncesinde Merkez’e Bağlı Gümüşpınar Köyü Orman Fidanlığı’nda tören düzenlendi.

Törene Düzce Valisi Cevdet Atay ile birlikte Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaver Gösterişli, Düzce Orman İşletme Müdürü Turgay Kağan, Düzce Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, Düzce Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, Gümüşpınar İlkokulu öğrenci ve öğretmenleriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

30 ÜLKE KATILIYOR

Törende açılış konuşması yapan Düzce Orman İşletme Müdürü Turgay Kağan ağaç ve orman sevgisini geliştirmek ve vatandaşlarımızın yoğun taleplerine karşılık vermek adına 11 Kasım’ın Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildiğine dikkat çekerek “Cumhurbaşkanımızı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen ‘Geleceğe Nefes Ağaçlandırma Projesi’ bu yılda 81 il ve 921 ilçemizde gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Ayrıca 15 ülkeyle anlık olmak üzere toplamda 30 ülke de Mili Ağaçlandırma Günü’ne katılacaktır” dedi.

“DÜZCE’DE 58 BİN FİDAN DİKİLECEK”

Düzce de toplamda 58 bine yakın fidan dikiminin yapılacağını söyleyen Kağan, “Düzce Orman İşletme Müdürlüğü olarak 200 dönümlük sahaya 57.100 adet, Cumayeri’nde 100, Gümüşova’da 100, Çilimli’de 50, Kaynaşlı’da 400 adet fidan toprakla buluşturulacaktır” dedi.

Fidan dikimi yapılan alanın 12 Kasım 1999’da yaşanan Düzce Depremi’nin yaralarını sarmak üzere geçici barınma olarak kurulmuş bir yer olduğunu söyleyen Kağan, “Bu alan üzerinde kurulan prefabrikler binlerce vatandaşımıza kötü günlerde umut olmuştur. Şimdi bu sahada kuracağımız ormanlarla umutlar yeniden yeşerecek ve geleceğe nefes olacaktır” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZİN EKOLOJİK ZENGİNLİĞİ HAYRAN BIRAKIYOR”

Ülkemizin 78 milyon hektarlık alanıyla dünyada çok nadir bulunan ekolojik zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Düzce Valisi Cevdet Atay, “Bu zenginlik karşımıza çıkan her yerde bizlere kendisini hayran bırakmaktadır. Ülkemizdeki orman varlığı bugün itibariyle 22 milyon hektara ulaşmış durumdadır. Düzce ilimizin yaklaşık 124 bin hektarlık alanı söz konusudur. Bunun yarısından fazlası ormanlık alandır” sözleriyle Düzce’nin orman varlığına dikkat çekti.

“FİDAN UMUT VE GELECEK DEMEKTİR”

“81 ilimizde aynı anda hedeflenen 11 milyon fidan dikimi sizlerin katkılarıyla beraber bugün gerçekleştirilecektir” diyen Vali Atay, “Unutmamalıyız ki ormanlar bizlerin ve diğer canlılar için vazgeçilmez yaşam alanlarıdır. Bakın yazıyor, yeşil bir Türkiye için fidan dikelim. Fidan dikmek vatana yapılan hizmetlerin en kutsalıdır. Fidanlarla beraber umutlarımız da yaşasın. Fidan umutlarımız demek, geleceğimiz demek. Ormanların varlığı bereketin, sağlığın ve huzurun habercisiyken yokluğuysa türlü afet ve tehlikelerin habercisidir. Bizlerin gelecek kuşaklara bırakacağı miraslardan biri de güzel bir tabiat ve yeşil bir ülke olacaktır. Bugünün en değerli fidanları olan gençlerimiz de aldıkları bu mirası geleceğe taşıyacakladır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Atay, alanda bulunan öğrencilere fidan hediye etti. Fidan dikim sahasında ilk fidanı da Vali Atay dikti. Törene katılanlar da fidan dikimine katkı verdi.

HABER: Mehmet GÜNESEN