Belediyenin işletmesi şartıyla bağışlanmıştı

Düzce Belediyesi Eski Başkanı İsmail Bayram döneminde, Düzce’deki otopark sorununu bir nebze de çözmek için hayırsever bir vatandaş tarafından, sadece belediyenin işletmesi kaydıyla bağışlanan arsanın üzerine inşa edilen katlı otopark, geçtiğimiz yıl ağustos ayında 3 yıllığına kiraya verilmişti.

Yaklaşık 1 milyon TL teklifle otoparkın 3 yıllık işletme hakkını iş adamı Mehmet Mutlu alırken, katlı otoparkın arsasını sadece belediyenin işletmesi şartıyla bağışlayan hayırsever soluğu mahkemede almıştı. 

Mahkeme bağışçı aileyi haklı buldu, ihale feshedildi

Mahkemenin hayırsever vatandaşı haklı bulmasının ardından, Düzce Belediyesi de kiralama işlemi için yapılan ihaleyi fesih etmek zorunda kaldı. Bu süreçte Düzce Belediyesi, otoparkta yapılacak düzenleme işlemi için yaklaşık 10 gün önce geçici olarak kapatıldı. Her gün yüzlerce aracın girişi- çıkış yaptığı katlı otoparkın kapanmasını fırsat bilen diğer otoparkçılar da, fiyatlarına yüzde 100’e varan oranlarda fahiş zam yapmaya başladı. Kent merkezinde bazı noktalarda otopark ücreti 10 TL’yi aştı. Bu durum zaten mevcutta park sorunu olan Düzce’de araç sahibi vatandaşların tepkisiyle karşılandı.

Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzceliler, zam yapan otopark işletmecilerini fırsatçılık yapmakla suçladı. “Düzce’de kaldırımlara bile araç çekiliyor, yayalar kaldırımlardan yürüyemez hale geldi.” diyen vatandaşlar, bu konu ile ilgili Düzce Belediyesi’ni göreve davet etti.    

 “Bu yapılan Düzce halkına büyük bir yanlış”

Katlı otoparkın kapanması ile birlikte diğer otoparkçıların yaptığı zammı doğru bulmadığını söyleyen Kemal Çıkrıkçı isimli vatandaş, “Katlı otoparkın kapanması ile birlikte, diğer otoparkçılar fiyatlarını fahiş bir şekilde arttırdı. Bu bir fırsatçılık! Bu yapılan Düzce halkına büyük bir yanlış. Yarın bir gün katlı otopark açıldığı zaman, fiyatlarını yeniden indirecekler. Herkes bunun farkında ve bu duruma çevremdeki herkes tepki gösteriyor. Otopark açıldığı zaman, çok müşteri beklerler.” dedi.

“Katlı otoparkın kapanmasını doğru bulmuyorum”

Katlı otoparkın kapanması ile birlikte, Düzce şehir merkezinde otopark sorununun daha çok arttığını ifade eden Rumi Aygün, “Katlı otoparkın kapatılmasıyla birlikte diğer açık otoparkçıların fiyatlarına zam yapmaları, Düzce için çok faydalı bir şey değil. Belediyenin katlı otoparkı kapatmasını da doğru bulmuyorum. Düzce’de zaten büyük bir otopark sorunu var. Diğer açık otoparkçılar fiyatlarını indirsinler ki vatandaşlar, daha iyi yararlansın. Otopark fiyatlarının daha uygun olması lazım.” şeklinde konuştu.

“Büyük insafsızlık”

Düzce’de sadece bazı otoparkların fahiş oranlarda zam yaptığını öne süren Servet Yardımoğlu, “Otoparkçılar fırsatçılık yaptı ama onlar da ne yapsın. Onların kazanacağı para da belli. Sonuçta onlarda kira veriyor. Ayrıca bu otopark sorunu yüzünden kaldırımlar, banketler araba doldu. Bu konuya bir an önce Düzce Belediyesi’nin çözüm bulması lazım. Otoparkçıların hepsi, fiyatlarına zam yapmadığını biliyorum. Tabii zam yapan var, yapmayan var, ama 10 lira zam yapmak elbette insafsızlık. Bu kadar yüksek zam yapılmasını doğru bulmuyorum.” diye konuştu.

“Yayalar kaldırımlardan yürüyemiyor”

Düzce’de yaşanan otopark sorunu ile ilgili Düzce Belediyesi’nin harekete geçmek yerine, katlı otoparkın kapatılmasını mantıksız bulduğunu, bu durumun sadece Düzce halkını sıkıntıya soktuğunu savunan Mesut Akyıldız isimli vatandaşta,  “Ben meselenin bu basit kısmına bakmayacağım. Bütün mesele Düzcemiz’de otopark sorununun hat safhada olduğu. Belediye hizmet veren bir kurumdur, eğer belediye bu sorunu görmezden gelip de elinde bulunan bir tane katlı otoparkı özelleştiriyorsa ve birilerine rant sağlamak amacıyla bunu yapıyorsa, bu yanlıştır. Bir belediye başkanı önce altyapıyı, insanların yaşam kalitelerine yükseltecek proje ve çalışmalar yapmalıdır. Düzce’de belediyenin önünde bir meydan var, niçin altına bir otopark yapılmaz? Valiliğin karşısındaki Anıtpark Meydanı’nın altına niçin bir kapalı otopark yapılmaz? Belediye neden bu çalışmaları yapıp da, kentin en büyük sorunlarından olan otopark sorununu çözemez? Asıl bu konuları sorgulamak lazım. Yani bunlar yapılmadan, sadece süslemeyle, makyaj yapılarak bir belediyecilik anlayışı olamaz. Diğer otoparkçıların zam yapma meselesine gelince; elbette yapacaklar. İnsanoğlu ticaret yapıyor, fırsatını bulunca elbette zam yapacak. Buna belediyenin engel olması lazım. Nasıl engel olacak? Yapma, etme, ticaret yapma anlayışı ile değil, karşılığında hizmeti vererek yapmak zorundular. Niçin Düzce’de hiçbir Belediye Başkanı Düzce’de bir tane otopark yapmaz? Hem gelir elde eder, çok cüzi miktarlarda, hem de vatandaşı rahatlatır. Düzce’de kaldırımların üzeri, her yer araba dolu. Yayalar kaldırımlardan yürüyemiyorlar. Sen bunları görmezden gelerek, önceki Belediye Başkanının benim şehrime yaptıklarını söküp, İstanbul Caddesi’ne yeniden beton döküp, bu şehri rahatlatacaklarını mı zannediyorlar? Düzceli’nin gerçek ihtiyacı altyapıdır. Bu altyapıya inilmediği müddetçe bu Düzce’de hiçbir şey olmaz, her zaman rantçılar kazanır, vatandaşlarda acı içerisinde yaşamlarına devam ederler.” açıklamalarında bulundu.  

“Otoparkçılar Düzce’yi sömürüyor”

Yapılan otopark zamlarını çok yüksek bulduğunu belirten Fehmi Demirkaynak isimli vatandaş ise “Bizim Belediye Başkanımız Sayın Faruk Özlü, bu konuda yanlış yapıyor. Ben kendim AK Partili’yim, hep AK Parti’ye oy verdim. Bu Düzce’yi zaten bu otoparkçılar sömürüyor. Ben arabamı nereye çekmek istesem, hemen fiş kesiyorlar. Zaten benzin almaya paramız yok, bir de otopark parası ödemek zorunda kalıyoruz. Benim günde 20 TL otopark parası ödediğim oluyor.” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI