Cumhuriyet tarihinin en büyük afetlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından gözler Düzce’de ki 1999 depremlerini görmüş eski ve yüksek katlı binalara çevrildi. Özellikle Bulvar Caddesi gibi işlek bir güzergâh üzerinde bulunan çok katlı ve eski binalar, çevrede ki vatandaşları tedirgin ediyor.

Konuyla ilgili Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden Öncü Haber mikrofonuna konuştu. Düzce’nin yapı stok durumu hakkında 1999 depremlerinden sonra yüzde 80’inin yenilendiğini söyleyen Hasan Günden bundan sonra yapılacak konutların ise 3-4 katı geçmeyeceğini belirterek bazı mahallelerde kentsel dönüşüm çalışmalarının da başlayacağını dile getirdi.

DÜZCE’NİN YAPI STOK DURUMU NE DURUMDA?

“Kahramanmaraş depreminde vefat eden vatandaşlarımıza baş sağlığı dileklerimle başlıyorum. Devletimiz kuvvetli, geçtiğimiz hafta sonu o bölgedeydik çok güçlü bir şekilde bölgeye intikal etmiş çok şükür güçlü bir devlete sahibiz. Biz kasım ayında Düzce de bir deprem yaşadık, ondan önce 1999 tarihinde de iki büyük deprem yaşadık. Bu depremlerden sonra bizim yapı stoğumuz ile alakalı bir gelişme oldu. Deprem yönetmeliği 1998 tarihin de yürürlüğe girecekti fakat 1999’a ertelendi o dönemde, deprem olunca geri çekildi. 2000’li yıllarda deprem yönetmeliği çıktı ama 2007’de o sismik dalgalara mukavemet edecek, statik hesaplarının ona göre yapılacağı bir yönetmelik yayınlandı. Yapıların çoğu da yüzde 80 diyebiliriz bu 2007 deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Düzce 2,3 katlı binalardan oluşuyor, 3 katlı bina dediğimiz tripleks villa tarzında normalde çok kat sayılmaz zemin +3 kat ana cadde üzerinde bunların da statiği 2007’den sonra yapıldığı için Düzce de bu yönetmeliğe uygun binalar yapıldığı için yapı denetim kanunu iyi uygulandığı için de binalarda ki yapı stoğumuz statiği gayet uygun. Eski binalarımız var 1999 depreminde az hasarlı, orta hasar almış güçlendirme görmüş binalarımız var. Birçoğu da bu güçlendirmenin iyi yapıldığından dolayı zamanında bugün ayakta.”

BULVAR CADDESİ’NDE Kİ ESKİ BİNALAR İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK MI?

“Her ne kadar güçlendirme çalışmaları yapılmış olsa da Camikebir Mahallesi, Şerefiye Mahallesi ve Bulvar Caddesi’nde ki binalar vicdanımızda gözümüzde bunlar artık eskimiş. Bir depreme daha dayanır mı konusunda tereddüt halindeyiz. Burada ki binalarında bir an önce temizlenip tekrardan yapılmasını istiyoruz. Bunun tek yolu da kentsel dönüşüm. Bu kentsel dönüşüm için de Sayın Başkanımız Dr. Faruk Özlü ulusal anlamda bir hareketlilik olmasını istiyor. Bir program başlatılmasını istiyor açıkçası. Sadece Düzce yerelinde değil buna örnek olmak için de bir kampanya başlatıyoruz. Depremden hemen sonra bizim 8 bölgemizde kentsel dönüşüm başlayacaktı. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaatımızı yaptık. Bununla ilgili 3 mahalleden geri dönüş geldi ve onay alındı. Camikebir, Şerefiye ve Burhaniye mahalleleri. Bu 3 mahalleye hızlıca başlayacağız.”

Geçtiğimiz günlerde ise yine Öncü Haber’in gündeme taşıdığı Düzce’de Doğanlı mevkinde petrolün arkasında yer alan inşaatın temelinde su çıktığı ve yıkılan binaların molozlarının temeline dökülerek zemin güçlendirmede kullanılması iddiasına açıklık getiren Günden şunları söyledi:

 “İmar müdürü ile konuştum hemen ekip gönderdiler o bölgeye. Yapılan uygulama şu; vatandaş oraya güçlendirme açmış, normal zemin güçlendirmesi. Ne buna yapı denetim müsaade eder, ne de belediye olarak müsaade ederiz. Beton atıldıktan sonra orada su kalmayacak. Yağmur yağdığı için nerde çukur varsa içine su doluyor anormal bir durum değil statiği ve güçlendirmeyi iyi yaptıktan sonra olmasını istemediğimiz durum ama çok sorun olacak bir durum değil.”

Haber- Nalan Tayyar