Bunun önüne geçmek için Düzce Valisi Cevdet Atay başkanlığında oluşturulan "Orman Yangını Komisyonu" ildeki her kurumun "Ulusal Afet Müdahale Planı" kapsamında alacağı görevleri belirlerken, orman teşkilatı da yangınlara müdahalede "10 dakika" hedefine odaklandı.

Düzce’de hem doğal hayatı hem de ekosistemi olumsuz etkileyen orman yangınlarıyla mücadelede yol haritası belirlendi. İçinde bulunduğumuz yaz aylarında yaşanabilecek olası yangınlara karşı sık sık Düzce Valisi Cevdet Atay başkanlığında toplanan "Orman Yangını Komisyonu", yangınlara daha erken ulaşmak ve etkili müdahale için gerekli planı tüm kurumlara gönderdi. Diğer yandan Orman Genel Müdürlüğü de yangınlara müdahale süresini 10 dakikaya indirmek için gerekli tedbirler aldı.

Orman yangınlarıyla mücadelede orman teşkilatının üç ana stratejisinin bulunduğu üzerinde duran müdürlük, şunları kaydetti:

"Bunlardan biri, yangın öncesi bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri, diğeri yangın esnasındaki çalışmalar, sonuncusu ise yanan alanların rehabilitasyonu ve ağaçlandırılması. Bizler şu ana kadar yangın öncesi yapılan çalışmaların tamamını gerçekleştirdik. 44 bin personelimizden 22 binini, yangında fiilen aktif olarak görevli arkadaşlarımızın bilgi yenileme eğitimlerini gerçekleştirdik. Bunun yanında 4 bin 500 orman köyünde yaşayan 72 bin köylümüz ile 6 bin çoban ve arıcıya da orman yangınlarıyla ilgili hem ikaz edici hem de bilgilendirici eğitimler verdik. Ayrıca bize yangınlarda destek veren jandarma ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı 4 bin 600 askeri personele de yangınla mücadele eğitimi verildi."

Öğrencilere orman sevgisi aşılanıyor

Bu çalışmalardan en önemlisinin öğrencilere verilen eğitimler olduğu vurgulanırken, bu çerçevede Düzce’de orman sevgisini aşılama ve koruma faaliyetleri için yapılması gerekenlere ilişkin öğrencilere eğitim verildiği aktarıldı.

Düzce’de orman gönüllülerinin sayısı artıyor

Önem verilen bir diğer çalışmanın da "gönüllülük projeleri" olduğuna işaret edilen açıklamada, "Orman yangınlarıyla mücadelede teşkilatımıza destek vermek isteyen gönüllülerimizin sayısı her yıl artıyor. 2022 sonu itibarıyla hedeflemiş olduğumuz 100 bin sayısını 120 bin olarak gerçekleştirdik. Bu gönüllülerimize de 'Orman Yangını Gönüllü Eğitimi' kapsamında eğitimlerini vererek muhtemel bir yangına karşı hazırlıklı olmalarını sağladık." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Düzce’de vali başkanlığında oluşturulan "Orman Yangını Komisyonu”nun bu yılki sezon toplantılarını tamamladığı bildirildi. Böylelikle ildeki her kurumun ve her birimin "Ulusal Afet Müdahale Planı" kapsamında alacağı görevler ve sorumlulukların belirlendiği bildirildi.

Alevlere karşı yangına dirençli setler oluşturuluyor

Yangın öncesinde yapılan çalışmalardan birinin de "Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi" olduğu belirtilirken, proje kapsamında ülke genelindeki 22 bin 600 orman köy ve mahallesinde yerleşim yerleri ve ziraat arazileri ile orman alanlarının arasına olası yangınlarda karşılıklı ateş sıçramalarının önüne geçmek için ısıya dayanıklı ağaçlardan set çekildiği kaydedildi.

Yangına müdahale süresinde hedef "10 dakika"

Yangın gözetleme kulelerine yönelik çalışmalara ilişkin de "Yangınları daha erken tespit için mevcut 776 yangın gözetleme kulesinden 184'ü 'akıllı kuleye' dönüştürülerek, bunlara 324 kamera sistemi kuruldu. Bu sistemler yangını önce tanımlayıp sonra sesli ve görsel olarak bölgedeki görevli personeli uyarıyor." bilgisi verildi.

İhbar alınan veya tespit edilen orman yangınına bin 357 noktada konuşlanmış ilk müdahale ekibiyle en kısa sürede müdahale edildiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti:

"Yangına hassas ormanlarımızın bulunduğu bölge müdürlüklerinde, yangına ilk müdahale süresi 2003 yılında ortalama 40 dakika iken, verilen eğitimler, geliştirilen altyapı faaliyetleri ve teknolojiyle donatılmış sistemlerimiz sayesinde 2022 yılında 11 dakikaya indirilmiştir. Birkaç yıl içinde de 10 dakikaya ulaşmak için gerekli yatırımlar yapılarak, tedbirler alınmaktadır."