Düzce Sağlık il Müdürlüğü de aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde özellikle risk grubunda olan yaşlılar ve çocuklarla ilgili gerekli önlemlerin alınarak dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı. Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiği hatırlatılarak “Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin, beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulabilmekte ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle insan güneşten, sıcaktan özellikle de nemli sıcak havadan korunmalıdır.” denildi.
Aşırı sıcaklardan en çok Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlıların,Dört yaşından küçük çocukların, Hamilelerin , Açık alanda çalışanların ,Aşırı kiloluların, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları gibi Kronik hastalığı olanların etkilendiğine dikkat çeken Müdürlük, sıcaklardan korunmak için de özetle şu tavsiyelerde bulundu:
Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeli. Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmeli. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmeli. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmeli, Yağlı besinlerin ve yağda kızartmalardan kaçınılmalı; bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemeli…
Editör: Haber Merkezi