6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından sayısız ev yıkıldı ve birçok vatandaş evsiz kaldı. Her ne kadar bölgeye çadır ve konteyner gibi barınma yardımları ulaştırılsa da evsiz kalan insanların istekleri doğrultusunda vatandaşlar diğer illerde bulunan KYK yurtları ve misafirhanelere yerleştirildi. 4000’in üzerinde Düzce’de ki yurtlara da yerleştirilen depremzedelere Düzce İŞKUR tarafından iş istihdamı sağlanıyor. Bu kapsamda Öncü Haber mikrofonlarına konuşan Düzce İŞKUR İl Müdürü Ferhat Acar; “şu ana kadar 20 depremzedeye iş imkânı sağladık. Diğer 20 kişi içinde iş görüşmeleri devam ediyor” dedi.

WhatsApp Image 2023-03-01 at 16.24.10

Cumhuriyet tarihinin yıkıcı depremlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından evleri yıkılan ve enkaz altından çıkarılan vatandaşlar diğer illerdeki KYK yurtlarına ve misafirhanelere yerleştiriliyor. Düzce’de ki KYK yurtlarına ve misafirhanelerde kalan depremzedelerin istekleri ve talepleri doğrultusunda Düzce İŞKUR tarafından iş istihdamları sağlanıyor.

Öncü Haber mikrofonlarına konuşan Düzce İŞKUR İl Müdürü Ferhat Acar; “şu ana kadar 20 depremzede işe başladı. 20 kişinin ise iş görüşmeleri devam ediyor. Bizzat bize başvuran ya da talepleri doğrultusunda görüştüğümüz 80 kişi var bu kişilerle de KYK yurtlarında oluşturduğumuz ekipler kendileriyle ilgileniyor” dedi.

Hem yaşadıkları deprem psikolojisinden kurtulmaları hem de Düzce’nin iş gücüne katkı sağlanılması anlamında çalışmaları devam ettiren Acar, sözlerine şöyle devam etti:

“Deprem anında haberi alır almaz öncelikle kendi personelimizi kontrol ettik. Kendi personelimizden gönüllü olan arkadaşlar vardı. Onları bölgeye intikali olan süreçleriyle ilgilendik. Sonra personelimizle beraber bundan sonra ne yapılabiliriz onu planladık. Buraya gelecek olan depremzedeleri öğrendiğimizde onlarla ilgili olan planlamaları yaptık.”

“4 kişilik bir ekip oluşturduk”

“Biliyorsunuz, deprem bölgesinden buraya 4000’in üzerinde afetzede geldi. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz diye düşündük. Hemen konakladıkları KYK yurtlarına Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile irtibata geçerek orada ki arkadaşlarla koordineli olarak 4 kişilik bir ekip oluşturduk. Orada ki çalışma istediği olan nitelikli iş gücünü çalışma isteğini karşılamak ve deprem stresinden uzaklaştırmak için onlarla görüşmeler sağladık. Kendi talepleriyle bize başvuran 80 kişiyi de bizzat yurtlara giderek görüşmeler sağladık. Bunların şu anda 20 tanesini işe yerleştirdik. İş görüşmelerinde devam eden depremzedelerimizde var. Onlarda İnşallah en yakın zaman talepleri doğrultusunda işe yerleştireceğiz. Hem onları deprem stresinden uzaklaştırmış olacağız hem de Düzce’nin iş yüküne katkı sağlanacak.”

 “Kurumumuzda özel bilgi işlem alt yapısında güncellenme sağlandı”

“İşe yerleştirilen depremzedeleri zaten kendi danışmanlarımız takip ediyor. Kalmak isteyenler burada çalışmaya devam edecekler. Tabi orada yaşam şartları iyileştiğinde dönmek isteyenlerde orada ki iş kurumu yetilileriyle görüştürerek iş gücüne katılımıyla ilgili arkadaşlara yönlendireceğiz. Bunlar için zaten kurumumuzda özel bilgi işlem alt yapısında bir güncellenme sağlandı. Deprem bölgesinden gelenleri ayrı bir kayıt altında tutuyoruz. Depremzedeleri iş gücünü katıp iş görüşmelerini sağlıyoruz.”

“Deprem bölgesindeki vatandaşların işten çıkışı engellendi”

“Bize başvuran ve talepler doğrultusunda bizzat gidip görüştüğümüz 80 kişi var. Bu 80 kişinin 20 tanesini işe yerleştirdik. Diğer 20 kişinin de görüşmeleri devam ediyor. Onlarda iş verenlerle anlaşırlarsa hemen işe başlayacaklar. Şimdi o bölgeden gelenlerin tamamı işsiz değil. Bölgede çalışanların işten çıkışları engellendi. Onlara çıkış yasağı konuldu. Kısa çalışma ödeneği başlatıldı. onlara kurumumuz tarafından. Orada sigortası olanların kısa çalışma ödenekleri kurumumuz tarafından ödeniyor. Hala oradan sigortaları ve kısa çalışma ödenekleri ödendiği içinde burada çalışma talebi olmayanlarda var. İşverenlerimiz de sağ olsun bu konuda çok duyarlı. Zaten iş görüşmelerine gidildiğinde bizim danışmanlarımızda gidiyor.”

“Yabancı uyruklulara ayrıcalık gibi bir şey söz konusu değil”

“Çalışma hayatında yabancı uyruklu insanların elinde olan bir şey değil. İş verenin talebi halinde çalışma izni yabancı uyrukluya iş veren tarafından alınıyor. Benim bildiğin kadarıyla da deprem bölgesinden Düzce’ye yabancı uyruklu kimse gelmedi. Burada oturma izni alan yabancı uyrukluların iş taleplerini biz almıyoruz. Bunların iş taleplerini iş veren gerçekleştiriyor. İş veren çalıştıracağı iş gücünü kendi buluyor ve Çalışma Bakanlığı’ndan izinleri kendisi alıyor. İş kanununda zaten böyle bir ayrıcalık yok.”

Haber- Nalan Tayyar