Türkiye, 6 Şubat tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birine uyandı. Bundan 40 önce yaşanan felakette, on binlerce kişi hayatını kaybederken, yüz bini aşkın kişi yaralandı ve milyonlarca kişi evsiz kaldı.

0c8c8a7c-6dba-494c-9106-05e42adff26b

11 ilde depremde evlerini kaybeden depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için Düzce Valiliği Düzce’deki Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) depremin hemen ardından 4 tane konteyner üretim merkezi kurdu. Bu merkezlerde konteyner üretimi aralıksız devam ederken Düzce Gazeteciler Cemiyeti özveri ile depremzedeler için konteyner imalatı yapan çalışanlara moral ziyareti düzenledi.

27f7fec7-1d9b-4c81-9c7d-9b2dc2b159bd

Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı ziyarette, konteyner üretiminde çalışan işçilere tatlı ikramında bulunuldu.

6971ebda-6d47-4531-a6fd-f25550ebae06

Konteyner üretimi hakkında Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İslam Keleş ve Yönetim Kurulu Üyelerine bilgi veren Düzce İl Özel İdaresi Başkanı Hayri Şen, imalatın aralıksız devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar afet bölgesine 750 konteyner gönderdiklerini bilgisini veren Şen, önümüzdeki hafta başına kadar bu sayının bin adeti bulacağını belirtti.

“Hedefimiz 10 bin konteyner”

6ff0e4d2-e8e5-4eee-9228-cb2f1a1d1954

Hedeflerinin 10 bin konteyner üretmek olduğunu kaydeden Şen, “Konteyner sayısı 750’yi buldu. 2-3 gün içinde bu sayı bine ulaşacak inşallah. Şu an itibariyle 4 fabrikada faaliyetteyiz. Yaklaşık 350 – 400 kişi, bu tabi günlük sirkülasyon oluyor, giren oluyor, çıkan oluyor. 350 – 400 kişi ile günlük 80 tane şu an itibariyle üretiyoruz ve gönderiyoruz ama 3 – 5 gün içinde 100’ün üzerinde bir sayıya ulaşıp günlük 100 sevkiyatı deprem bölgesine ulaştırmayı planlıyoruz.  Çok iddialı bir hedef konuşmuştum ben ‘ 10 bin’ demiştim. Sayın valimiz hedefimizi çok daha yüksek tutuyor sağ olsun. Her halde 10 binin üstünü geçeceğiz gibi görünüyor bu gidişle” diye konuştu.

“Konteyner üretimi sürekli olabilir”

c911bfa2-ba09-4523-b48b-4cdaf8f0afd4

Konteyner üretiminin sürekli olması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şen, “Şu an itibariyle ilk hareketlenme, İl Özel İdaresi’nin kendi imkânlarıyla oldu. Biz çarkları il özel idarenin kendi çarklarıyla çevirdik. Çünkü AFAD’dan bize gelmiş bir ödenek vardı, önce ki depremden gelen. O ödenekle bir kısım işlerimizi biz hallettik. Daha sonraki süreçte de AFAD Başkanlığı’mız, İç İşleri bakanlığımız bizdeki bu üretim potansiyelini, üretim kapasitesini gördükten sonra konteyner başına imalatımızın bir kısmının üstünde olacak şekilde bize para aktarmaya başladı. Artık finansman sorununu düşünmüyoruz. Bizim için önemli olan burada fabrikalarda üretim kapasitesini düşünmeden satın almayı yönetmek bizim için önemli olacak. Şu an itibariyle biz 750 konteyner ürettik ama bölgede çok fazla konteynere ihtiyaç var. Onun için bu sürecin ben 2 ay, 3 ay, 5 ayda sona ereceğini düşünmüyorum. Uzun vadeli bir süreç olacak. Belki de başka bölgelerde ki kentsel dönüşümlerde de kullanılacak konteynerleri Düzce merkezli üretmeyi başaracağız diye düşünüyorum. Tabi ki buna büyüklerimiz karar verecek, yukarıdaki bakanlığımız karar verecek. Onların talimatları doğrultusunda biz bunları yapmaya talibiz Düzce Valiliği olarak” şeklinde konuştu.

“1999 depreminde çoğumuz yuvasız kaldık”

Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İslam Keleş ise, “Depremi en iyi Düzceliler olarak biz biliyoruz. 99 depreminde birçoğumuz yuvasız kaldık. Valimiz Cevdet Atay’ın bu projesini Gazeteciler Cemiyeti olarak çok fazla önemsiyoruz. Oradaki kardeşlerimize burada yuva yapıyor oluşumuz, bu yuvanın her parçasına emek veriyor oluşumuzla gurur duyuyoruz. Biz Düzce Gazeteciler Cemiyeti olarak güzel olan, iyi olan her şeyin yanında olacağız. Hem oradaki afetzede kardeşlerimiz adına hem de tüm Düzceliler adına size teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

HABER: Savaş ARI