Kış ayının içinde bulunmamıza rağmen hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, kuraklık riskini de beraberinde getirdi. Bu tehlikeye dikkat çeken Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık üreticilerini ürünlerinde yaşanabilecek kayıplara karşı Tarım Sigortası yaptırmaları konusunda uyarı da bulundu. Fındık ağaçlarında karanfillerin açtığına dikkat çeken Öztürk, Öncü Haber Mikrofonuna yaptığı açıklamada, “Derhal TARSİM Sigortası yaptırmamız lazım ki; zararımızı en aza, en asgariye indirebilelim” ifadelerini kullandı.

Düzce’de geciken mevsimsel yağışlar nedeniyle kuraklık riski yaşanıyor. Kış ayının ortasında olmamıza rağmen bölgenin yeteri kadar yağış almaması nedeniyle, Düzce tarımının en önemli su havzası olan Hasanlar Barajında su kritik seviyelere kadar çekildi. Durum böyle olunca da, önümüzdeki yıl için Düzce’de kuraklık yaşanması kaçınılmaz oldu.

Tehlikeye dikkat çeken Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık üreticilerini önümüzdeki aylarda yaşanabilecek don olaylarına karşı ürünlerini devlet destekli tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

“Fındık üreticilerinin alması gereken önlemler var”

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna açıklamalarda bulunan Öztürk, “Öncelikle Türkiye genelinde büyük bir kuraklık söz konusu! Buğday çimlenme dönemindeyken kurak gitti, buğdaylar çimlenmeye başladı. Bu nedenle Türkiye genelinde büyük bir risk söz konusu! Düzce’ye baktığımızda, ekili ürünlerden bahsediyorum daha az risk gözüküyor. Bunun nedeni; Batı Karadeniz Bölgesi’nin biraz daha yağış almasından dolayı. Tabii, yapmamız gereken, almamız gereken önlemler var. Örneğin şu anda fındıklarımız karanfil açmış durumda. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor çiftçiler olarak? Derhal TARSİM Sigortası yaptırmamız lazım ki; zararımızı en aza, en asgariye indirebilmemiz için. Çiftçilerimizin 28 Şubat’a kadar yüzde 50’si devlet destekli don paketli TARSİM Sigortası yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.

“Yetkililere tavsiye diyoruz; Elektrik üretimini durdurup, Hasanlar Barajını dolduralım”

Önümüzdeki yaz aylarında yaşanabilecek kuraklığa karşı Hasanlar Barajındaki Hidroelektrik Santralinde üretime ara verip, barajın tamamen doldurulması yönünde yetkililere seslenen Öztürk, “Birde biliyorsunuz; bizim barajın durumu var. Hasanlar Barajındaki su seviyesi yüzde 10’a kadar düşmüş durumda. Buradaki Hidroelektrik Santralindeki elektrik üretimini bir an önce durdurup, barajın doldurulup, dolduktan sonra su üzerinden akıyorsa elektrik üretelim, yine ekonomimize katkı sağlayalım. Ama öncelikle önümüzde gelen yazdan dolayı barajın doldurulmasını buradan yetkililere tavsiye ediyoruz. Çünkü bu kesinlikle olması gereken bir iş. Yine bizim çiftçilerimizin çeltik ve mısırda uygulamış olduğu vahşi sulama dediğimiz sulama sistemimizin artık sonlandırılarak basınçlı sulama sistemine geçilmesi lazım. Bunun da daha önce Düzce için hazırlanan basınçlı su projesinin derhal faaliyete geçirilerek çalışmalara başlanması lazım” şeklinde konuştu.

“Havalar böyle giderse bal üretiminde sıkıntı olacaktır”

İklim değişikliği nedeniyle havaların böyle gitmesi durumunda bal üretiminde de sıkıntılar yaşanabileceğinin altını çizen Öztürk, “Biliyorsunuz bizim arıcılarımızın ürettiği bir kestane balı var. Geçen yıl kestanelerde büyük bir hastalık söz konusuydu. Üniversitemiz ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalardan dolayı, bu kestane ağaçlarındaki hastalığı meydana getiren böceğin, yine başka bir böcek tarafından imha edildiğini öğrendik. Bunun çalışması üniversitemiz tarafından başlatıldı. Dağlara, kestane ağaçlarına bu böceklerden salınıp, öbür böcekler imha edilip, tekrar kestane balının üretimine hız verilecek. Bu sene biliyorsunuz, Yığılca’nın kestane balı Türkiye genelinde yok sattı.  Burada üretilen kestane balı Türkiye için önemli bir ürün. Kuraklığın ise, Düzce’de bal üretimine bir etkisi yok açık söylemek gerekirse. Ama ağaç erken uyanıp, daha sonra havalar yağışlı giderse, bal üretiminde de risk olacaktır” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI