Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Su Verimliliği Seferberliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Su Verimli Kentler ve Belediye Su Kardeşliği Etkinliği" düzenlendi.

Suverim14122023

BAŞKAN ÖZLÜ PROTOKOLE İMZA ATTI

Etkinlikte, Belediye Su Kardeşliği uygulamasına dahil edilen Düzce Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 18 belediye arasında protokol imzalandı.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün de katıldığı bakanlıkta gerçekleştirilen programda, Kocaeli ile Düzce belediyeleri su kardeşliğine imza attı.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

​Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, buradaki konuşmasında Akdeniz havzasında yer alan Türkiye'nin, iklim değişikliğinden oldukça etkileneceğine işaret etti. Yumaklı, kuraklık, orman yangınları, sel ve taşkınlarla iklim değişikliğinin doğrudan hissedileceğini dile getirdi.

“SU KAYIPLARININ DÜŞÜRÜLMESİNİ HEDEFLİYORUZ"

Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği'ni başlattıklarını anımsatarak, bu zamana kadar yaptıkları çalışmalar ve mevzuat düzenlemelerine ilişkin bilgi verdi.

Su kayıplarının azaltılması, alternatif su kaynaklarının artırılması ve sünger şehir modelinin yaygınlaştırılması için belediyelerle çalışmalar planladıklarını aktaran Yumaklı, su kayıplarının 2033'e kadar yüzde 25'e, 2050'ye kadar yüzde 10'a kadar düşürülmesini hedeflediklerini söyledi.

7-33

Yumaklı, geçen yıl Türkiye'de içme ve kullanma şebekesine alınan su miktarının yaklaşık 6 milyar metreküp olduğunu bildirerek, “Ülkemizde içme suyu sistemlerinde ortalama su kaybı oranı yüzde 32. Yani 2022'de yaklaşık 2 milyar metreküp su, kullanıcıya ulaşamadan kaybolmuş. Bugün su kaybı ortalamamız yüzde 25 olsaydı, 10 milyon kişinin 1 yıllık su ihtiyacına eş değer miktarda suyu kazanmış olacaktık." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki atık suların yüzde 44'ünün, tarımdan dönen suların da yüzde 66'sının yeniden kullanılabilir olduğunu belirten Yumaklı, kentsel atık suları ve tarımdan dönen suların arıtılarak yeniden kullanılmasıyla, kentlerdeki su temini baskısının hafifleyeceğini ifade etti.

Bu konuda örnek uygulamaları olan belediyelerle işbirliği halinde olduklarını aktaran Yumaklı, binalar, konaklama tesisleri ve işletmelerde oluşan gri suları, atık değil su kaynağı olarak gördüklerini dile getirdi.

“TAŞKIN VE SEL SULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Yumaklı, yağmur suyu hasadına yönelik uygulamaların yaygınlaştırılmasının da aynı derecede önemli olduğunu vurgulayarak, şu şöyle konuştu:

“Taşkın, sel ve benzeri afetlerin sıklıkla yaşandığı bu dönemde, hem afetlerle mücadele edilmesi hem de taşkın ve sel sularının değerlendirilmesi çok önemli. Sel ve taşkınlar afete dönüşmeden kurak dönemler için su kaynağı oluşturabilir, şehirlerimizi afetlere karşı daha dirençli hale getirebiliriz. Su güvenliği tam ve kendine yeten marka şehirler için su verimliliği yaklaşımını belediyecilik anlayışımıza entegre etmek durumundayız. İklim değişirken bizler de uyum kabiliyetimizi artıracağız. Geç kalmadan, geride kalmadan, seyirci kalmadan, ortak vizyonda buluşarak su verimli kentleri hep birlikte inşa edeceğiz."

Bakan Yumaklı, konuşmaların ardından etkinlik alanında kurulan stantları gezdi.​