Betonlaşmaya ve sanayiye açılan Düzce’nin kıymetli arazilerinin artık tarım alanında değerlendirilmesi gerektiği yönünde yıllardır süregelen çağrılara Düzce TSO yönetimi kulak verdi. Öncü TV’nin de yayınlarında sık sık gündeme taşıdığı tarım ve hayvancılığın bir proje çatısı altında desteklenmesine yönelik Düzce TSO Başkanı Erdoğan Bıyık’ın girişimleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkıları ile şehre ‘Düzce Tarım ve Besicilik Organize Sanayi Bölgesi’ kazandırılıyor. Bu projenin önemli sac ayağı olan ve çalışmalara tam destek veren besiciler, Öncü Haber’e özel yaptıkları açıklamada, yem fiyatlarındaki artan maliyetler nedeniyle besicilerin hayvancılık sektörünü bıraktığını belirterek, “Devletin bu işe el atması lazım. Faizsiz kredi vermesi lazım, insanları hayvancılığa teşvik etmesi lazım yoksa başka türlü yapılmıyor, günden güne herkes bırakıyor.” diye konuştu.

Ağır ve kirli sanayiye doyan Düzce’nin verimli topraklarının değerlendirilmesi ve hayvancılığa teşvik edilmesi açısından önem taşıyan ‘Düzce Tarım ve Besicilik Organize Sanayi Bölgesi’ projesi nihayet hayata geçiriliyor. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışmalarına başlanan projeyi yakından takip ederek ilk kez gündeme taşıyan Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, ilk somut adımları da yerinde gözlemledi.

Ekran Görüntüsü 2024 03 26 135252

ÜNSAL SARAYYERİ MAHALLESİ’NDE PROJENİN PAYDAŞLARINA MİKROFON UZATTI

TSO Başkan Vekili İbrahim Canpolat ve İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun ile birlikte gittiği Sarayyeri Mahallesi’ndeki besi çiftçiliğinde projenin paydaşlarından olan hayvan yetiştiricilerine mikrofon uzatan Ünsal, hem Tarım ve Besicilik OSB’yi hem de sektördeki sorunları dinledi.

YILIN İLK HASADINA İL MÜDÜRÜ UZUN DA KATILDI YILIN İLK HASADINA İL MÜDÜRÜ UZUN DA KATILDI

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNDEN BÜYÜK DESTEK: BESİCİLİK OSB DÜZCE’YE DEĞER KATACAK

İhsan Baba’nın Besi Çiftliği kurucusu İhsan Kurt ile oğlu Yasin Kurt yaptıkları açıklamada, Tarım ve Besicilik OSB’nin Düzce’ye katma değer katacağının altını çizdi.  

Aileden gelen bir iş olarak besicilik yaptığını söyleyen İhsan Kurt, “Ben 1983`ten beri bu sektördeyim. Şu anda 130 tane hayvanımız var. 10 tane inek 150 tane danamız var. Besi danası, adaklık kurbanlıklar var koyunumuz var.” dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 03 26 135458

“ÇOK SIKINTI ÇEKİYORUZ; YEM PAHALI, SAMAN PAHALI”

Maliyetler göz önüne alındığında hayvancılığın adeta can çekiştiğine parmak basan Kurt, devletin kendilerine teşvik vermesi gerektiğini şöyle anlattı:

“Çok sıkıntı çekiyoruz, yem pahalı, saman pahalı, ama mecburuz yapmasak da olmuyor. Devletin bize destek vermesi lazım, çok sıkıntı çekiyoruz, yem pahalı, saman pahalı, hayvan bakımı şu anda pahalı. Bir çobanın maaşı 25 bin liradan başlıyor. Ben kendim çobanlık yapıyorum, hayvanlara kendim bakıyorum. Devletin bu işe el atması lazım. Faizsiz kredi vermesi lazım, insanları hayvancılığa teşvik etmesi lazım yoksa başka türlü yapılmıyor, günden güne herkes bırakıyor. Geçen sene bin lira bin 500 lira den sattığımız koyun, şu anda 8 bin, 9 bin lira arasında değişiyor. Geçen sene yem 100 liraydı, şu anda 550 - 600 lira arasında.” ifadelerini kullandı.

“DÜZCE’DE TARIM YAPACAĞIZ AMA EKECEK YER YOK”

Tüm yurtta olduğu gibi Düzce’de de tarım alanlarının karşı karşıya kaldığı tehlikeye parmak basan besi çiftliği sahibi İhsan Kurt, “Düzce’de yer ekeceğiz yer yok. Sıkıntımız çok.” dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 03 26 135409

KURBANLIK FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatlarına yönelik bilgilendirme yapan Kurt, “Şu an büyükbaş 20 bin ila 25 bin arasında, inşallah aşağı düşer ama zor. 30 bin de olabilir böyle giderse hayvan yok pahalı. Küçükbaş ise 7 bin 500 – 8 bin TL  civarında… Geçen sene bin lira bin 500 liradan sattığımız koyun şu anda 8 bin – 9 bin lira. Geçen sene yem 100 liraydı şu anda 550 600 lira. Büyükbaş hayvan kesim ücreti ise 360 TL.” diye konuştu.