2-218

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde, 1 Ocak 2024’ten itibaren iş yerlerinde fiyat etiketlerinin görünür şekilde müşteriye sunulması zorunluluğunu içeren düzenlemeye ilişkin “Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklik Hakkında Bilgilendirme Semineri” gerçekleştirildi.

4-120

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Yakup Güzel TSO üyelerine, yönetmelik kapsamında hazırlanması gereken fiyat etiketleri, etiketlerin iş yerlerinde gösterim zorunluluğu, fiyat listelerinin iş yeri girişi ve masalarda gösterim zorunluluğu, uyulması gereken görsel kurallar ile düzenlemeye aykırı uygulamalarda uygulanacak olan cezai müeyyideler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Fiyat etiketlerinde yazılması zorunlu hususlar

Başkan Güzel yaptığı konuşmada, enflasyondaki artış nedeniyle fiyat takibi açısından etiketin önemine vurgu yaparak şu bilgilendirmelerde bulundu:

“1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek olan Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hazırlanmasındaki temel gerekçe, yeme- içme sektöründeki fiyat artışı dolayısıyla bakanlığa vatandaşlardan giden şikayetler oldu.

Malın üretici yeri, ayırıcı özelliği, birim fiyatı ve yerli üretim logosu gibi unsurlar fiyat etiketinde bulunacak, malın üzerinde veya ambalajında etikette aranılan unsurlar açıkça yazılıysa etiket zorunluluğu olmayacak.

Fiyat etiketlerinde malın ve hizmetin ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatının bulunması gerekirken etiketlerde rakam ve harfler okunabilir, gerçeğe uygun olacak ve yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermeyecek, etiketler kolaylıkla okunabilir ve görülebilir şekilde koyulacak.

Ürünlerde indirimler yapılabilecek ancak indirim oranlarında bir önceki satış fiyatı esas alınacak. Böylelikle abartılı indirim oranlarının engellenmesi hedefleniyor.

Yiyecek içecek sektöründe fiyat listeleri nasıl olacak?

Self servis hizmeti veren işletmelerde kasanın yanında veya sipariş verilen alanda fiyat listeleri belirgin olacak.

Masaya hizmet sunulan işletmelerdeyse tüketici masaya oturduktan ve en geç sipariş verinceye kadar tarife ve fiyat listeleri, hizmet sunulan masanın üzerine koyulacak ve giriş kapılarının önünde sürekli olarak duracak. Birden fazla giriş kapısı bulunan işletmelerde, fiyat ve tarife listeleri her kapıda yer alacak.

Fiyat listeleri tüketici tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılı, dijital veya elektronik etiket, tarife ve fiyat listeleri bulundurması zorunlu olacak, QR kod hizmeti yasak olmayacak ancak yeterli de olmayacak.

Fiyat etiketi Yönetmeliği’nin uygulanması ve izlenmesine yönelik denetim yetkisi, bakanlık, belediyeler ve ilgili odaların olacak.

Etiketin mevzuata uymaması durumunda iş yeri, etiket başına 2 bin 172 TL ödeyecek

2024 senesinde bir etiketin mevzuata uygun olmaması durumunda etiket başına 2 bin 172 TL para cezası uygulanacak.

Fiyat listesinde ve kasada fiyat farkı yaşanması durumunda tüketici düşük olan fiyattan ödeme yapacak, işletmeyse bununla ilgili ürün başına 2 bin 172 TL para cezası ödeyecek.

Giyim sektöründe ürün kategorisine etiket koyulması yeterli olacak.

Pastane gibi işletmeler, kendi ürettiği ürünlerin dışında satışını gerçekleştirdiği ürünlerin üzerine etiket koyacak, giriş kapısındaki fiyat listesinde bu ürünlere dair fiyat bilgilendirmesi yapma zorunluluğunda olmayacak.”

1-202

Seminere; Düzce Vali Yardımcısı Ömer Sağlam, Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Yakup Güzel, Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar, Düzce TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Coşkun, TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gökçe Ülkü Altay, DESOB ve İlgili Esnaf Odalarının Başkan ve yöneticileri ile Düzce’de faaliyet gösteren kafeterya ve restoran yetkilileri katılım sağladı.