“Ziraat Fakültesi Tarımsal Öğretimin 178. Yılı Kutlama Töreni” Cumhuriyet Salonu’nda yapılan programa Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Dr. Metin Türker, protokol üyeleri, davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Tarımın stratejik önemi her geçen gün artıyor

Programda konuşan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ, 10 Ocak 1846 tarihinde Ziraat Mektebi ile tarım öğretiminin başladığını ve 10 Ocak haftasının da Tarım Haftası olarak kutlandığını ifade etti. Tarımın bir ülkenin en hayati ve stratejik sektörü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karadağ, ülkemizin de bu konuda önemli çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.

5-91

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, artan dünya nüfusu, savaşlar, iklim değişikliği ve pandemi ile birlikte tarımın stratejik öneminin her geçen gün arttığına değindi.

6-52

Tarım sektöründe verimlilik çok önemli

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir yaptığı konuşmada, tarımın sadece ekonomik bir faaliyet olmadığını, aynı zamanda toplumların sosyal ve kültürel dokusunu şekillendiren bir etken olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin tarım potansiyelini daha etkili bir şekilde değerlendirmenin, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmanın ve tarım sektöründeki verimliliği artırmanın önemini yüksek sesle vurguladı.

7-39

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, tarım ve gıdanın stratejik öneminin, geleceği etkileme gücünden geldiğini belirtti. Dr. Faruk Özlü, Bakanlığı döneminde tarım, gıda ve içecek sektörünü 5 stratejik sektör arasında gösterdiklerini, tarımsal üretimde teknoloji kullanımının bir zaruret olduğu kaydetti.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker ise tarımın ülkelerin milli güvenlik meselesi haline geldiğine dikkat çekti. Tarımda sorunun küresel, çözümün bölgesel ve yerel olduğunu söyleyen Dr. Metin Türker, Türk tarımının artık küresel bir aktör olduğunu ifade ederek, dünyada ve Türkiye’de tarım, tarımsal üretim planlaması, sözleşmeli üretim, Ar-Ge ve inovasyonda başarı hikâyeleri konularında açıklamalarda bulundu.

Ziraat Fakültesi Tarımsal Öğretimin 178. Yılı Kutlama Töreni, belge ve plaket takdimiyle sona erdi.

Editör: Tuğba Aksoy