Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir programda Düzce’yi de yakından ilgilendiren konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“FAY HATLARINDA YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Türkiye’nin deprem açısından riskli ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Şu anda da 485 civarında kırılmakta olan hareketli fay hattı var. Biz bunu bilerek hareket edersek ayakta kalırız. Fay hatlarında, dere yataklarında, sıvılaşmış alanlarda yapılaşmaya izin vermeyerek, emniyetli vaziyette zemin etütlerini yaptırıp ona uygun bir mühendislik hesabıyla iş yerlerimizi, konutlarımızı inşa etmeliyiz.” diye konuştu.

DÜZCE DİRİ FAY HATTI ÜZERİNDE

Öte yandan Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) 2023 yılının ekim ayında diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Buna göre; Düzce, diri fay hattı üzerinde bulunan 45 il arasında yer alıyor.

DÜZCE'NİN DOĞUSU İLE BATISININ 20 SANTİMETRE UZAKLAŞTIĞI BELİRLENDİ

Diğer taraftan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Uzay Teknolojileri ve Konumsal Analiz Laboratuvarı üyeleri, 23 Kasım'da Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından SAR uydu görüntüleri aracılığıyla yüzeydeki hareketlenmeleri inceledi. Değerlendirmeler sonucu toplamda 19 ila 20 santimetre, Düzce'nin doğusu ile batısının birbirine göre bir tarafı kuzeye giderken diğer tarafının güneye doğru hareket ettiği belirlendi.

YAKLAŞIK 10-11 KİLOMETRELİK BİR FAY

Son Düzce depreminin ardından şehrin doğusu ile batısının 20 santimetre uzaklaştığı gerçeğinden yola çıkıldığında, ortaya çıkan fayın, Kuzey Anadolu Fayı'ndan ayrı, bağımsız bir fay olduğunu açıklayan uzmanlar, bu fayın yeni bir deprem üretip üretmeyeceği konusunda, "Elde edilen bilgilere göre yaklaşık 10-11 kilometrelik bir fay. Bunun üretebileceği maksimum deprem 6 büyüklüğünde hesaplanır. Yaratacağı yüzeydeki hasar da yaklaşık 20 ila 22 santimetre civarındadır. Elimizdeki bulgular bu faydaki enerjinin tamamen boşaldığını gösteriyor. Tabii bu fayın etrafında, bölgede başka irili ufaklı faylar var. Dolayısıyla bu faylara bu depremin mutlaka bir tetiklemesi, etkilemesi olabilir. Dolayısıyla bu kolda değil ama başka kollarda orta boyutta depremler ileriki dönemlerde enerjisini diğer faylara aktarmış durumda." değerlendirmesi yaptı.