Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Öncü TV ekranlarında yayınlanan, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu, ‘Güne Merhaba’ programına konuk oldu. Üstüner’in sorduğu soruları yanıtlayan Sağlık Müdürü Yılmaz, yapılan yatırımlarla Düzce’deki sağlık hizmetlerinin ivme kazandığını belirtti.

“Vatandaşlarımız kene vakalarına karşı dikkatli olmalı”

Yaz aylarında sıklıkla görülen kene ısırması vakaları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü ile ilgili vatandaşları dikkatli olmaya davet eden Yılmaz,  “Şu ana kadar Düzce’de bizim ilimizden kaynaklanan bulaşla alakalı enfeksiyon söz konusu olmadı. Tabii olmayacak diye bir durum söz konusu değil, aslında rakımla alakalı bir durum var. Belli bir rakım üzerinde yaşayan bazı türleri var kenelerin. Belki de o rakımda bulunan kene cinslerinin taşıdığı virüsten kaynaklanan bir durum aslında. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi mesela, biz okurken 90’lı yıllarda kitaplarda çok arttı diye üç beş vakayla geçinen bir hastalıktı. O zaman hocalarımız derdi ki; ‘ilerleyen zamanlarda bu hastalık belki de gelecekte tüm dünyada görülecek.’ Bize çok ütopik gelirdi, ama gelinen noktada bununla yüz yüzeyiz. Bizim ilimizdeki kenelerin cinslerinde, bir sıkıntı olmamasına rağmen yine de tedbir almak lazım. Keneye çok zarar vermeden hızlı bir şekilde almak lazım, çok oynadığı zaman kene sekresyonunu oraya salıyor. Saldığı için onlar, bizim kanımıza karışmış oluyor o yüzden de hızlı bir şekilde çekmek gerekiyor. Çektiğiniz zaman başı kaldı diyelim onun kalmasının pek bir anlamı yok o daha sonra çıkartılabiliyor. Tedbir amaçlı hastaneye gidilmesi faydalı olur tabii. Takip açısından gidilmesinde fayda olur, ama genel manada da dikkat etmemiz lazım, özellikle bahçeye gidince paçalarımızı çorabımızın içine koymamız lazım. Genelde paçalardan veya el bileklerinden vücuda geliyor. Hızlı bir şekilde çıkarttığımızda herhangi bir sıkıntı oluşmuyor, virüslü kene olsa bile sıkıntı olmuyor. Ama kendimizle oynayarak tırnaklayarak iğneyle kazarak yanlış uygulamaları yapmamak gerekiyor. Onun haricinde teknik olarak düzgün çıkartıldığı zaman kene büyük olsa bile sıkıntı olmuyor. Kene ısırabilir, ama önemli olan ısırdıktan sonra kenedeki ifrazatı bizim kanımıza kusmamış olması” dedi.

“Acil servisteki yoğunluğa karşı önlemlerimizi aldık”

Yaz aylarında Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisinde oluşan yoğunluğa karşı, Sağlık Müdürlüğü olarak önlemleri aldıklarını ifade eden Yılmaz,  “Acil servisle alakalı belli bir yoğunluğumuz var; özellikle yaz döneminde işçi transferlerimiz oluyor biliyorsunuz. Hem de yaz aylarında yurt dışından olsun, diğer illerden olsun, ilimizde yaşayan ailelerinin yanına gelmek isteyenler de oluyor. Hem hastanede çalışan uzman hekimlerimiz Kovid acil servislerinde nöbet tutuyor, normalde hekimlerimiz acil servislerde nöbet tutmuyor. Hem de aile hekimlerimizden gönüllü olanlar, sağ olsunlar onlar da destek oluyorlar. Onlar da yoğun olduğu saatlerde özellikle 4-11 arasında veya 5-12 arasında, akşam üzeri yeşil alan dediğimiz alanda acil servis hizmeti veriyorlar. Vatandaşlarımızın işlerini görmesi açısından o bölgeye bu şekilde takviyelerimizi de yaptık, acil serviste bununla ilgili ayrı ayrı alanlarımız var. Bu alanlardaki yoğunluktaki hekimlerimizin zaman zaman kayıyorlar. Tabii burada, kırmızı alanda trafik kazası olduğunda, sarı alandaki hekimlerimiz oraya geçmek durumunda oluyor. Tabii insanın başına gelmediği zaman, yüzde yüzü göremiyor, yüzde yüz olan bir kişiye onu sorduğunuz zaman, hayatla mücadeleyi bilir zaten. Aynı anda kurşunlanma olabiliyor, trafik kazası, kalp krizi olabiliyor. On tane hasta birden olduğu zaman, bir hekimin kırmızı alandaki vakaya yetişme şansı azalıyor. Bu gibi durumlarda mecburen bazı alanlarda yavaşlama söz konusu olabiliyor. Tabii dışarıda bekleyen vatandaşımız bunu bilmiyor. Çünkü 24 saat nöbet tutuyorlar, yirmi dört makine sistemiyle çalışabilmeleri mümkün değil. Tabii bu yoğunluğu azaltmak adına takviyelerin dışında, farklı çalışmalarımız da var biliyorsunuz. Muncurlu’ya çocuk acili ve kadın doğumu taşıyacağız. Nüfusun yüzde 30’u 18 yaş altı. Acile diyelim 1200 hasta müracaat ediyorsa bunun 400’ü 18 yaş altı. Şu anda günlük 8 bin bazen 10 bin hasta müracaat ediyor. Bazen çok yoğun diyorlar vatandaşlarımız, yoğun diyorlar; doğru yoğun. 1200 civarında hasta acil servise müracaat ediyor. Bu yoğunluğu azaltmanın bir yolu da, belli orandaki hizmeti farklı bir alana kaydırmak olacak. Bu orandaki hastalarımızı Muncurlu’daki acil servisimizde ve polikliniklerimizde karşılamış olacağız. Onun ihalesi gerçekleştirildi, yer teslimi yaptık. Bu ayın sonu itibariyle inşallah firma hazırlıklarını tamamlıyor. Orası üç katlı biliyorsunuz. Bir katı fizik tedavi, bir katı çocuk bir katı kadın doğum. Hepsi tadilata uğrayacak yeni mevzuata uygun hale gelecek ve hem yeni doğan bakım hem de çocuk bakım faaliyete geçecek. Oradaki ameliyathanelerde faaliyete geçecek” diye konuştu.

“Muncurlu’ya Kadın Doğum, Atatürk Devlete Kalp Merkezi”

 Yılmaz ayrıca, “Hep söylüyorduk; ‘Düzce’de niye yok Bolu’da Sakarya’da var’ diyorduk. Şimdi artık burada da olacak. Bu sorun da çözülecek. Nisan ayında iznini aldığımızda Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Hanım da izah etmişti. Şu anda her şey gerçekleşti, firma da ihaleyi aldı. İyi bir firma, sözleşmeyi yerine getirdiğinde biz de inşallah yıl sonunda faaliyete geçmek istiyoruz. Biz kendi kapasitemizi yaklaşık üç kat arttırdık, 85 yoğun bakım yatağımız var. Bu sayıyla kalmayacağız. Bu projeler birbiriyle bağlantılı projeler. Sayın Ayşe Keşir hanımefendi açıkladı kalp merkezi yapacağız, yoğun bakım tekrar açacağız dedi bunlar hep bağlantılı. Birinci ayağı kadın doğum ve çocuk bölümünün Muncurlu da faaliyete geçmesi.  Hem buradaki hastanedeki poliklinikteki yoğunluk hem acil servisteki yoğunluk azalmış olacak. Yeni yoğun bakımlar açılacak. Buradan boşaltılan alanlarda 36 civarında palyatif yoğun bakım ve koroner kalp merkezi kuracağız, kendi sürecinde ilerliyor yani bir tek biliyorsunuz ihale etmede biraz zaman harcandı ama o da şimdi telafi edilecek. Bu fiyatlanma durumuna alıştık” şeklinde konuştu.