Türkiye salgın tedbir ve kısıtlamalarıyla geçen günlerin ardından uzun zaman sonra bir bayramı normal şekilde kutlayacak. Öte yandan son dönemde vaka ve vefat sayılarında yaşanan artışa dikkat çeken başta Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri olmak üzere uzmanlardan uyarı üzerine uyarı geliyor.

VAKALAR YÜZDE 46, VEFATLAR YÜZDE 78 ARTTI

Bakan Koca’nın, ‘Bir artış ihtimali görüyoruz’ diyerek vatandaşları uyarmasının üzerinden ülke genelinde 8 bine dayanan COVİD-19 vaka sayısında artış son bir haftada yüzde 46 oldu. Vefat sayısında ise daha da vahim bir şekilde 37’den 66’ya kadar çıkarak yüzde 78 oranında arttı. Düzce’de de haftalardır durağan seyreden vaka sayısı yeniden artışa geçti.

ARTIŞIN SORUMLUSU AŞILAMADAKİ DÜŞÜŞ VE REHAVET

Haziran sonu itibariyle aşı tedarik sorununun tamamen çözüldüğü ve 16 yaş üzeri her bir vatandaş için aşı hakkının tanındığı ülkede vakalarda tedirgin eden artış, aşılamada toplum bağışıklığı için en az yüzde 70 oranına ulaşılamamasının ve toplumdaki rehavetin sonucu olarak görülüyor. Açıklanan haftalık vaka haritasında vakaların en yüksek olduğu illerin, aşılama oranının diplerde seyrettiği doğu ve güneydoğu illerinin olması da bu gerçeği perçinliyor.

DÜZCE 119 BİN KİŞİ SIRASI GELSE DE AŞI OLMADI

Daha önce günlük 10 bin aşı uygulama sayısına ulaşılan Düzce’de aşı olmak için sağlık kuruluşlarına başvuran vatandaşların sayıları son günlerde binin altında seyrediyor. Sırası gelenlerde aşılama oranının yüzde 62 olduğu Düzce, bu anlamda iyi bir grafik ortaya koyamıyor. 186 bin Düzceli aşılarını olurken aşı sırası geldiği halde henüz aşısını yaptırmayanların sayısı ise 119 bin. 

BAYRAMA DİKKAT: ‘KAZANIMLARIMIZI KAYBETMEYELİM’

Türkiye’de ve Düzce’de hal böyleyken vaka ve vefat sayılarında sağlanan düşüşün ardından kısıtlamaları kaldıran pek çok ülke yeniden kapanmaya gitmeye başladı. Bu duruma dikkat çeken uzmanlar, henüz aşı yaptırmayan vatandaşların bir an önce toplum bağışıklığının sağlanması için aşılarını olması gerektiğinin altına çiziyor. Hareketliliğin artacağı kısıtlamasız Kurban Bayramı öncesi yaşanan artışın 4. dalgayı tetikleyerek bayram sonrası yenden kısıtlamaları getirmemesi için kazanımları kaybetmeme çağrısı yapan uzmanlar bayram ziyaretlerinde maske, mesafe ve temizlik kurallarının önemine vurgu yapıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN