Düzce yıllardan beri ölüme davetiye çıkaran hastalıklara neden olan hava kirliliği problemi ile mücadele ediyor. En büyük nedeni coğrafi şartları göz ardı edilerek bilinçsiz sanayileşme ve hızla büyüyen kentte doğal gaz alt yapısının teşvik edilerek yaygınlaştırılamaması olan büyük soruna karşı atıldığı söylenen adımlar da sonuç vermiyor.

Sorun zirve yaptı

Kronik hava kirliliğiyle boğuşan Düzce’de sorun zirve yaptı. İsveç merkezli küresel hava kalitesi şirketi iQair’in anlık hava kirliliği endeksi verilerine göre Düzce, İzmir’den sonra Türkiye’nin havası en kirli 2. kenti oldu. 177’ye ulaşan kirlilik endeksi nedeniyle Düzce’nin havası için ‘sağlıksız’ uyarısı verildi.

Bakanlık ‘hassas’ ölçtü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın her saat başı yaptığı ölçümlerdeyse Düzce’nin havası ‘hassas’. Solunabilir kalitede bir hava için 0 ile 50 arasında olması gereken PM10 endeksi Cedidiye Meydanı’ndaki istasyonda 134, Aziziye Mahallesi’ndeki istasyonda ise 113 olarak ölçüldü. Bahçeşehir bölgesinde ise bu sayı 25 olurken hava kalitesi kayıtlara ‘iyi’ olarak geçti.

Gözler hazırlanan mücadele planlarının etkinliğinde

Hazırlanan acil eylem planlarına rağmen Düzce’nin ölümcül hastalıklara davetiye çıkaran hava kirliliğinde kötü derecelerinin süregelmesi gözleri bir kez daha kirlilikle etkin mücadele edilip edilmediğine çevirdi.

3’te 1’i sanayi kaynaklı

Sorunun yaklaşık 3’te 1’inin sanayi kuruluşları kaynaklı olduğu resmi raporlara yansırken vatandaşlar, OSB’deki denetimlerin sıkılaştırılmasını bekliyor. Bir yandan da Beyköy’deki 1. OSB’nin verimli tarım arazilerinin üzerinde 3 katına çıkarılması planı için çalışmalar devam ediyor.

Doğal gaz seferliği ilan edilmeli

Öte yandan siyasiler İstanbul’dan sonra Düzce’nin her ilçesine doğal gaz ulaştırılan tek il olduğuyla övünedursun Merkez’de dahi birçok noktada doğal gaz alt yapısı olmaması nedeniyle kış aylarında kömürle ısınmak zorunda kalan vatandaşlar bu konuda adım atılmasını istiyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN