Geçtiğimiz kasım ayında Düzce’de zirve yaparak insan sağlığı için kritik eşiğin aşıldığı hava kirliliği sorununun tespitine yönelik adımlar süratle atılmaya devam edilirken bugün gelen veriler kritik durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un destekleriyle Türkiye’de 3 adet bulunan mobil hava ölçüm aracının 2’si Düzce’ye tahsis edilerek ölçüm ve numune alım işlemlerine bir an önce başladı.

BAHÇEŞEHİR’DE İLK KEZ BU DERECEYE ULAŞTI

Bakanlığın verilerine göre bugün itibariyle yaşanılabilir bir hava için 0 ile 50 arasında olması gereken hava kirliliği endeksi Düzce Merkez İstasyonu’nda 247, Bahçeşehir İstasyonu’nda ise 303 olarak ölçüldü. “Tehlikeli” sınıfına giren hava için “Sağlık açısından olumsuz durum oluşturulabilir” uyarısı düşüldü. Dakikalar sonra ise tehlike düzeyi ‘alarm’ seviyesine çıkartıldı. Bahçeşehir istasyonundan ilk kez bu derece yüksek bir veri not edildi.

SEYYAR İSTASYONLAR ŞEHRİ SOKAK SOKAK GEZİYOR

Eski Akçakoca Caddesi üzerinde ölçüm yapan seyyar istasyon ise kirlilik değerini 145 olarak ölçtü. Ölçüm sonucuna “hassas” notu düşüldü. Eski Bolu Caddesi üzerinde ölçümlerini sürdüren diğer mobil istasyondaki kirlilik değeri ise 32 olarak kayıtlara geçti. Bu istasyon dışındaki diğer istasyonlardan gelen ürkütücü veriler Düzce’deki hava kirliliği probleminin ulaştığı boyutları bir kez daha ortaya koymuş oldu.

İLK RAPORLAR AÇIKLANDI

Öte yandan Aralık ayında yapılan ilk ölçüm ve analiz sonuçlarına göre Düzce’de hava kirliliğinin yüzde 25-30 sanayi tesislerinden, yüzde 31-36 ısınmadan, yüzde 21-26 atık yağ ile lastik yakılmasından ve yüzde 23-27 şehir içi araç trafiğinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştı.

Bu gelişmelerin ardından hava kirliliğine karşı seferberlik ilan eden Düzce Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin Düzce genelindeki denetimleri aralık şekilde sürüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN