Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Bilge Tunçkol, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Aytaç, Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy ve Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Arş. Gör. Dr. Ahter Fişne, yeni bir geven türü olan bu bitkiye, dünyada ilk defa keşfedildiği yer olan Küre Dağları’nın Bartın ilindeki yayılışına ve yaşam alanına ithafen “Astragalus bartinense” (Bartın Geveni) adını verdiler. Ayrıca bitki, dünyanın önde gelen bilim dergilerinden “Acta Botanica Croatica” adlı dergide, bilim dünyası için yeni bir bitki türü olarak yayınladılar.

Dr. Bilge Tunçkol; 2017 Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Programı’nda Prof. Dr. Necmi Aksoy danışmanlığında yürütmüş olduğu ve TÜBİTAKTOVAG tarafından desteklen “Küre Dağları Milli Parkı'nın Bitki Toplumları ve Florası (Bartın Bölümü)” adlı proje ve tez çalışmasında, 2013-2016 yılları arasında, floristik arazi çalışmaları yaptığı sırada, otsu bitki taksonuna ait örnekler topladı.. Toplamış olduğu örnekler üzerine; ülkemizin geven (Astragalus sp.) takasonları üzerine önde gelen bilim adamlarından, Prof. Dr. Zeki Aytaç ile birlikte çalıştı. Başta Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu (DUOF) ile Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu (GAZI) olmak üzere; ANK ve HUB gibi ulusal herbaryumlar ile RBGE, LINN, K, RAN, LD, MPU, MSB gibi uluslararası herbaryumlarda yapmış olduğu herbaryum çalışmaları sonucunda; bu yeni ostsu bitki taksonun bilim dünyası için yeni bir otsu bitki türü olduğunuğuna karar verdiler.

Yeni bulunan bitki taksonunun betimlemesi GAZI ve DUOF Herbaryumlarında; yaprak ve tohum yüzeleri üzerine SEM mikroskobu ile morfolojik çalışmaları ise Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde yapıldı. Bu bitki türü üzerine polen çalışmaları ise Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde Ahter Fişne tarafından yapıldı. Bitkinin resmini ise, Hacer Mutlu Çelik çizdi. Üç yıl süren bir ekip çalışması sonucunda, bilimsel makalesi tamamlanarak yayınlandı.

Bu endemik bitki türü; Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Doğa Koruma Açısından Küresel Düzeyde Öncelikli Ekolojik Bölgeler” arasında kabul edilen ve tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip alanlarından olan ve 2000 yılında Milli Park statüsü kazanan Küre Dağları’nın, Bartın ili sınırları içersinde, orman içi açıklıklarda ve vadi yamaçlarında bulunan kireçtaşı kayalık bölgelerdeki yaşam alanlarında yayılışını yapmaktadır.