Çanak şeklinde olan coğrafi konumu, git gide artan sanayisi, iki metropolün arasında olması yüzünden yaşanan trafik yoğunluğu ve ısınma amaçlı kömür kullanımının hala yaygın olarak devam etmesi Düzce’nin yıllardır hava kirliliği gerçeğini acı şekilde tecrübe etmesine yol açıyor. Türkiye’nin en kirli havasına sahip illerin başında gelen kentte yaşayanlar, kış aylarının gelmesi ile birlikte solunmayacak durumdaki zehirli havayı ciğerlerine çekiyor. Bu sağlıksız havanın minimum seviyeye inmesi için bugüne kadar uygulanan çalışma ve projelerin henüz amacına ulaşmadığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gün gün paylaştığı Türkiye hava kalitesi haritasına bakıldığında açıkça görülüyor.

Kronik sorun hakkında Düzceliler ne diyor?

“Şehirde yaşayanlar Düzce’nin havasının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları yeterli buluyor mu?”, “Hava kirliliği sorununun ‘sorun’ olmaktan çıkması için neler yapılmasını bekliyor?’ İşte bu soruların yanıtı almak için sokağa çıkan haber ekibimiz, Düzceliler’den çözüme katkı sağlayacak görüşler aldı.

Korona ile mücadele için temiz hava şart

Koronavirüsle mücadele açısında da temiz havanın önem taşıdığı bir dönemde kronik bir sorun olmaya devam eden hava kirliliği problemine halkın bakış açısı şöyle:

“Doğalgaza geçilmesi gerekiyor”

“Hava kirliliğini sonlandırmak için doğalgaza geçilmesi gerekiyor, çevre emisyonları için de bu konuda inşaların biz daha duyarlı olması gerekiyor.”

“Araçlar hava kirliliğini arttırıyor”

“Kömür sadece köylerde değil şehir merkezinde de yakılıyor. Pis bir koku duyuyoruz. Egzozlardan da kaynaklı hava kirliliği oluyor. Özellikle dizel yakıt kullanan araçlarda bu oran çok daha fazla.“

“En önemlisi insanların duyarlı olması”

“Ulaşım kaynaklı kirliliğin önlenmesi noktasında, ağır tonajlı araçların şehir merkezinden ziyade TEM üzerinden giriş-çıkış yaptırılarak Kuzey Çevre Yolu’ndan gidecekleri yere yönlendirilmesi kararı alınmış. Yük taşıyan araç ve kamyonlar şehir içine girmezse sanayi bölgeleri bu konuda ne yapacak? Eğer bu karar uygulanırsa doğru olur yani. Çevreyi fazlasıyla kirleten araçların şehir merkezine girmemesi bizim için en doğrusu olur. Her şeyden önce en önemlisi insanların duyarlı olması. Bizler çevreye verdiğimiz önemi yavaş yavaş anlamaya başladık. Her anlamda bu böyle. Gerek hava kirliliğiyle olsun gerek çevre kirliliğiyle olsun… Biz duyarlı olduğumuz sürece bu durumun üstesinden geleceğimize inanıyorum.”

“Artık herkes önlemini alacak”

“Yıllardır Düzce’de yaşıyorum ve evet Düzce’nin havası kirli. Bizim elimizde olan bir şey de yok. Düzeltilmesi için bir şeyler yapılması gerekiyor. Artık herkes önlemini alacak.”

“Başkan Özlü’nün aldığı tedbirlere güveniyorum”

“Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün bu konuyla ilgili aldığı tedbirlerin bizim için faydalı olduğunu düşünüyorum, bu sebepten kendisine güveniyorum. Ben şu anda Gümüşova Elmacık Köyü’nde yaşıyorum orada herhangi bir problem yok ama evet Düzce merkeze geldiğimiz zaman o kirliliği fark ediyoruz.”

“İnşallah önlemler bir an evvel alınır”

“Araçlar ve fabrikalar üzerinde alınan bu kararlar bence yeterli değil ama yine de belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu hava kirliliğiyle Düzce, Türkiye’de ilk 15’in içerisinde gibi gözüküyor. Bu da bizi rahatsız ediyor. Kronik astım hastası olduğum için oldukça etkileniyorum. İnşallah önlemler bir an evvel alınır. Bu konuda yetkililere güveniyoruz. Diğer illerde alınan önlemlerin ilimizde de alınması lazım. Belediye başkanımıza güveniyoruz ve kendisine teşekkür ediyoruz.

“Daha sıkı tedbirler alınmalı”

Düzce Merkez hakkında pek bilgim yok ama Kalıcı Konutlar’ın hava durumu da oldukça kirli. Şu anda alınan önlemler bence yetersiz. Daha sıkı tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum.

“Düzce’ye her geldiğimizde kirliliği direkt fark ediyoruz”

“Hava kirliliği konusunda Düzce’de kış ve yaz mevsimi arasında ciddi farklar var. İl dışında yaşadığımızdan dolayı Düzce’ye her geldiğimizde o kirliliği direkt fark ediyoruz.”

‘Temiz Hava Acil Eylem Planı’ uygulamaya kondu

Öte yandan kış aylarında yaşanan hava kirliliği nedeniyle Düzce Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan ‘Temiz Hava Acil Eylem Planı’ kamuoyu ile paylaşıldı. Özellikle kasım-nisan ayları arasındaki kirliliği minimize etmek ve şehirde sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak amacıyla alınan önlemler fabrikalar filtre, fırınlara doğalgaz, otobüs, kamyon ve minibüs tarzı araçların kaçak mazot, madeni yağ kullanımlarına karşı sıkı denetim, ağır tonajlı araçların şehir merkezine değil kuzey çevre yoluna yönlendirilmesi ve ısınmadan kaynaklı kirliliğe karşı doğalgaza teşvik olarak sıralandı.