Düzce, yıllardır süregelen hava kirliliği probleminin son aylarda zirve yapmasının ardından yapılan tüm çalışmalara rağmen hava kirliliği problemiyle en yüksek dereceden boğuşmaya devam ediyor.

Özellikle 2020 yılının Kasım ayından bu yana hava kirliliğindeki insan sağlığını tehdit eder boyutu gözler önüne seren verilerle, Düzce’nin bu konuda kötü bir derece elde ederek Türkiye’de zirveye çıkmasının ardından mücadele çalışmaları başladı. Son bir haftadır verilerin yaşanılabilir düzeyde seyretmesi sorunun çözümüne yönelik umutları yeşertse de öte yandan bu sevinç uzun sürmemişti.

BİR KEZ DAHA KÖTÜ DERECE

21 Ocak Perşembe günü kirliliğin en tehlikeli seyrettiği Düzce Merkez istasyonunda sağlıklı bir ortam için 0 ila 50 arasında olması gereken hava kirliliği endeksi ‘kötü’ sınıfına giren 213 olarak ölçüldü. Bu çevrede yaşayan vatandaşlar için “Sağlık açısından acil durum oluşturabilir. Nüfusun tamamının etkilenme olasılığı yüksektir” uyarısı yapıldı. Daha sonra ise bu istasyondan sisteme veri akışı kesildi. 22 Ocak günü ise Düzce Belediye istasyonun da ise bu değer 152 ölçülerek ‘sağlıksız’ olarak kayıtlara geçti. Temiz havası ile meşhur Bahçeşehir’de de hava kalitesi 80 ile ‘orta’ derece oldu.

Öncü Haber’in Düzceliler’in sağlığını tehdit eden sorunu bir kez daha gündeme taşımasının ardından vatandaşlar Düzce genelinde havayı kirleten işletme ve bacalarının videolarını haber merkezine ulaştırmaya başladı.

“BÖYLE DOĞA DÜŞMANLARI VARKEN…”

0 542 767 18 81 numaralı Öncü Whatsapp İhbar Hattı’na duyarlı bir vatandaşın gönderdiği görüntüde Gölyaka Sapağı’nda faaliyet gösteren Kuruoğlu Kereste isimli işletmenin bacasından yoğun şekilde kara dumanların yükseldiği görülüyor. Düzce’nin hava kirliliğiyle boğuştuğu bir dönemde gördüğü manzarayla şaşkınlık yaşayan vatandaş “Bugün Gölyaka Sapağı, Kuruoğlu Kereste’nin bacası. Sizce burada filtre var mı? Tabii ki en pis havayı biz soluyacağız. Böyle doğa düşmanları varken” sözleriyle söz konusu işletmeye ve denetimsizliğe tepki gösterdi.

HABER: Mehmet GÜNESEN