Son yıllarda Düzce’de özellikle fındıklıkları esir alarak üreticiyi canından bezdiren Amerikan Beyaz Kelebeği kâbusu devam ediyor. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık başta olmak üzere tarım ürünlerinde büyük zarar yol açan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı ikinci döl mücadele zamanının başladığını duyurdu.

ÇOK İYİ GİZLENİYORLAR!

Müdürlükten yapılan açıklamada Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yaptığı belirtilerek, “Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları, çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir.” denildi.

‘ARILARA ZARAR VERMEYEN İLAÇ KULLANIN’ UYARISI

Düzceli çiftçilerden tarlalarında kontrol yapmaları istenirken “Üreticilerimiz tarlalarını kontrol etmeleri yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaştıkların da bunları öncelikle budama makası ile kesmek suretiyle imha etmeleri, böylece Kültürel ve Mekanik Mücadele yöntemi kullanarak böceğin yumurta paketlerinin yapraklarla birlikte toplanarak imha edilmesi tercih edilmeli, böylelikle hem çevre hem de insan sağlığını korumuş olunacaktır.  Popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlamalıdırlar. Zararlıyı baskı altına alan doğal düşman olan yararlı böceklerin korunması ve etkinliğinin artırılması amacıyla Biyolojik Mücadele metodlarıyla tercih edilerek herhangi bir kimyasalı çevreye uygulamadan ve gerek görülmesi halinde ise çevre dostu bitki koruma ürünlerinden insan ve çevreye en az zararlı ve doğal düşman popülasyonuna zarar vermeyecek arıları öldürmeyen ilaçlar seçilerek uygulanmalıdır.” cümleleriyle mücadelede kullanılacak ilaçların seçiminde dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

ÜRETİCİ İL VE İLÇE MÜDÜRÜLÜKLERİNDEN İLAÇ TEMİN EDEBİLECEK

Mücadele çalışmaları kapsamında müdürlük koordinasyonu ve İl özel İdaresi desteğiyle il genelinde çalışma yapıldğı kaydedilerek, “İkinci nesil zararına karşı İl Özel İdaresi destekli olarak alınan ilaçlar ile zararlının yoğun olduğu merkez, ilçeler ve köy ortak alanlarında İl Müdürlüğümüz tarafından merkez ve İlçe Ziraat Odalarının katkılarıyla alınan makine ile ilaçlamalar yapılmaya başlanmış olup, ayrıca da İl ve İlçe Müdürlüklerimizde ilaç dağıtımı yapılmıştır. Üreticilerimiz zararlı ile mücadele için ihtiyaç duyduklarında İl ve İlçe Müdürlüklerimizden ilaç temin edebilirler.” denildi.