Tam kapanma döneminde 12 gün geride kalırken tespit edilen günlük yeni vaka sayısı, temasın azalmasıyla 65 bin seviyelerinden 15 binin altına kadar geriledi. Uzmanlar ise tam kapanmanın tek başına salgınla mücadelede ancak kısa süreli etkili olabileceğin dikkat çekerken salgının sona ermesi için aşılamada hız kazanılması gerektiğine vurgu yapıyor. Hal böyleyken salgınla mücadelede ana omurgayı oluşturan aşılamada bu dönemde zirve yapılması hedeflenirken evdeki hesap çarşıya uymadı.

Aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle azalan stoklar nedeniyle 13 Ocak’ta başlanan aşı seferberliğinde en durgun dönem yaşanıyor. Tam kapanma öncesi günlük 450 ila 500 bin doz arasında aşı uygulamasının yapıldığı ülkede bu sayı 55 bine seviyelerine düştü. 90 yaş üstüyle başlanan aşılama sürecinde aradan geçen 4 ayda toplamda 25 milyon doz aşı yapıldı. Bu süreçte her iki doz aşısı yapılarak aşılama süreçleri tamamlanan vatandaşların sayısı 10 milyon 570 bin oldu.

Aşı takvimine en son 19 Nisan tarihinde 55 yaş üstü vatandaşlar eklenirken o günden bu yana takvimde güncellemeye gidilmedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, aşıların üretildiği ülkelerin kendi vatandaşlarını öncelemesi nedeniyle tedarikte sorunlar yaşandığını belirtmişti. Bakan Koca ayrıca 240 milyon doz aşı için sözleşme imzalandığını belirterek haziran ayına kadar 40 yaş üstü, yaz döneminde ise 18 yaş ve üstü tüm vatandaşları aşılama konusunda da kararlı olduklarını söylemişti.

DÜZCE’DE DURUM NE?

Aşı stoklarındaki azalma nedeniyle Düzce’de Çinli Sinovac firmasının CoronaVac isimli aşısı daha önce birinci dozu olan kişilerin ikinci doz aşılarının uygulanabilmesi için ilk kez aşı olacak vatandaşlara uygulanmıyor. Düzce’de ilk doz aşısını olacak vatandaşlar için şu anda tek seçenek Alman BioNTech firmasının aşısı.

SinoVac aşısı tüm aile sağlığı merkezi ve hastanelerde uygulanabilirken mRNA teknolojisiyle üretilen BioNTech aşısı -80 derecede tutulması gerektiği için bu imkana sahip sayılı yerlerde uygulanabiliyor. Öte yandan geleneksel yönetim dışında farklı bir teknoloji ile üretildiği için bazı vatandaşlar Alman aşısına mesafeli yaklaşıyor ve bu da şu dönemde aşılama oranını etkileyen faktörlerden biri oluyor.

Aşı seferberliğinde geride kalan 4 ayda Düzce’de 126 bin doz aşı uygulandı. 53 bin vatandaşa her iki doz aşıları birden uygulanarak aşılama süreçleri tamamlandı. Bu verilere göre Düzce’de aşılama oranı yüzde 13.4 oldu.

Öte yandan hem tedairkte yaşanan sorunlar nedeniylke stoktaki azalma hem de baqzı vatandaşların BioNTech aşısına mesafeli yaklaşımı nedeniyle aşı seferberliğinde büyük aşama kaydedilmesi gereken  Düzce’de, tam kapanma döneminde geride kalan 11 günde yalnızca 12 bin doz aşı yapılabildi.

HABER: Mehmet GÜNESEN