Yetersiz kadro ve ekipmanları, yanlış tedavi sonucu ölüm iddiaları, özel hastane mantığıyla işlemesi, personelin hastalara hakaret ettiği iddiaları gibi yüzlerce sorun ve problem nedeniyle Düzceliler’in artık ‘illallah’ ettiği Düzce Üniversite Tıp Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde artık laf değil çözüm için adım atılması bekleniyor.

Henüz kısa bir süre önce inşa edilmesine rağmen artık Düzceliler’e yetmeyen Atatürk devlet Hastanesi’nde ise yetersiz doktor kadroları ve vatandaşın sıra bulmakta zorlanması nedeniyle yığılmalar meydana geliyor. İlçelere yapılan entegre hastanelerle övünülse de kısıtlı imkanlar nedeniyle buralar bir aile hekimliği görüntüsünün dışına çıkamıyor.

Devletin sağlamış olduğu tüm imkânlara ve inşa ettirmiş olduğu dev binalara rağmen devlette sıra bulamayan üniversiteye ise gitmeye korkar olan vatandaşlarla, şifası olacak bölüm Düzce’de olmayanlar kendi şehirlerinde tedavi olabilecekleri insanca bir sağlık sistemi istiyor. Şifayı kilometrelerce uzaklardaki kentlerde aramak zorunda kalan Düzce kamuoyu artık laf değil, icraat bekleyen kamuoyu; ilgililerden aşağıdaki soruların yanıtını bekliyor.

1 - Hastalarımızın komşu iller olan Bolu ve Sakarya’ya yönelmeleri ve hastalıklarına oralarda şifa aramaları, sağlık ile alakalı sorumluluğa sahip idarecilerimizde vicdani ve mesleki bir üzüntü yaratmakta mıdır? Ne oranda hastamız komşu illerde tedavi görmeye gitmektedir?

2 - Devlet hastanesinde Plastik Cerrahi’de PDC neden 1’e düşmüştür? Plastik cerrahide hastalar özellikle iş kazalarının ciddiyeti göz önüne alındığında ne gibi sıkıntılar yaşanmaktadır? Hekimin iş yükünün aşırılığı ve/veya hekim eksikliğinin varlığı bu bölüm ile alakalı idari açıdan bir hata olarak görülebilir mi?

3 - Devlet hastanesinde göğüs hastalıkları bölümünde hekim sayısının azlığı veya yakın gelecekte hekim olmayışı sebebi ile servisin kapanma riski var mıdır? Kadın doğumda veya çocuk hastalıklarında da benzer sıkıntılar var mıdır? Sorunun çözümüne dair ne tür bir planlama yapılmaktadır?

4 - Afiliasyon sisteminin uygulanması ile alakalı kanaatiniz nedir?

5 - Son tayin döneminde ilimize dair açılan kadrolara yapılan atamalar ve bunların alanlara göre dağılımı nedir; kaç doktor gelmiştir, unvanları ve uzmanlık alanları nelerdir ve nerelerde görevlendirilmiştir?

6 - Düzce’deki ebe sayısı yeterli midir? Hastanelerde sağlıklı çalışabilmekte midir?

7 - Düzce ile alakalı siyasilerin ve özellikle de sağlık personeli temsilcilerinin katılacağı, sorunların açık ve net bir biçimde masaya yatırılacağı bir Sağlık çalıştayının mutlaka düzenlenmesini öneriyoruz. Bu manada, bugüne kadar, ilgili birimlerle daha önce herhangi bir Koordinasyon toplantısı, özellikle de çalışanlarla yapılmış mıdır?

8 - Sağlık alanında yaşanan tüm bu sorunların çözümü adına yetkililerin genel manada bir yol haritası veya bir planı var mıdır? İletişim çağı olarak adlandırdığımız bu dönemde bu çözüm yollarını daha açık ve net bir biçimde kamuoyu ile paylaşır mısınız?

9 - Mesela Düzce Üniversitesi’nde beyin cerrahisi bölümünde kaç doktor var? Bir doktor daha giderse beyin cerrahisinin kapanma durumu var mı?