Yeni tip koronavirüsle mücadelede artık vaka sayılarından çok aşılamama ulaşılan seviyeler konuşulmaya başlanırken aşı seferberliğinde yarın itibariyle 18 yaş üzerinin aşılanmasına başlanıyor. ‘Kolları sıvıyoruz’ sloganıyla başlanan kontrollü normalleşme sürecinin bitimine az bir süre kala toplum bağışıklığı için planlanan tüm kesimler aşı takvimine dâhil edilmiş oldu.

Mayıs ayı sonuna 50 yaş üzeriyle girilen aşı sırası hızla güncellenirken 15 Haziran itibariyle SGK kaydı olan tüm işçi ve memurlara aşı randevularının açılmasıyla aşılama seferberliği de iyice hız kazanmıştı.

Düzceliler’in aşılamaya karşı duyarlı yaklaşımı ve sağlık personelinin özverili çalışmasıyla Düzce’de de son 10 günde 63 bin kişi aşılandı. Düzce’de en az bir doz aşısını olanların sayısı 150 bini geçerken aşılama oranı yüzde 39’a ulaştı.

DELTA VARYANTI ÖNLEMİ ALINACAK

Çift mutasyona uğramış olan ve Hindistan kaynaklı delta varyantı koronavirüse karşı BioNTech aşısının yüzde 90 oranında etkili olduğu açıklanırken Türkiye’de bu varyantın en çok görüldüğü ikinci şehir olan Düzce’de ek tedbirler gündemde. Bu tedbirlerin başında ise aşı ile koruyuculuğun arttırılması amacıyla iki aşı arasında olan 6 haftalık sürenin 4 haftaya indirilmesi geliyor.

MASKEDEN KURTULMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ORAN…

Aşılama hız kazanmışken ve tam normalleşmeye de sayılı günler kala ‘Maskeleri ne zaman çıkaracağız?’ sorusu da gündeme gelmişti. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yaptığı son açıklamada yeni dönemde de maske kullanımının önemine dikkat çekerken, “Maskeyi hala güvenlik çemberi içinde kullanmamız gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Maskenin hayatımızdan çıkması için en az yüzde 70 aşılama oranı şarttır.” diyerek burada da aşılamanın önemine dikkat çekmişti.