Düzce’de henüz 1 ay önce göreve başlayan İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’e verdiği röportajda, sağlık alanındaki çalışmalardan, Düzce’nin hastalık haritasına, 112 Acil Servis ekiplerinin çalışmalarından zehirlenme vakalarına kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.



Göreve geldiği ilk günden bu yana Düzce’nin sağlıktaki durumunu analiz etmek amacıyla hem inceleme ziyaretleri yapan hem de ekibiyle sık sık toplantılar düzenleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce’de Atatürk Devlet Hastanesi, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Düzce Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, ilçelerdeki hastaneler ve aile hekimlikleri ile devlet eliyle sağlık hizmeti verildiğini belirtti.

“Eksiklerimizle ilgili taleplerimiz olacak”
Sorunları yerinde görmek ve inceleyebilmek amacıyla sık sık ziyaretler düzenleyerek sahada yer aldığını söyleyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Bazen her sorunu çözme imkânınız olmuyor ama sorunu dertleşerek ve paylaşarak da azaltabiliyorsunuz. Şu anda sorunları hem öğrenmek, hem de paylaşmak adına sahada yer alıyoruz. Biliyorsunuz daha önce ekip sıkıntılarımız vardı. Sağ olsun bakanımızın ve ilimizdeki büyüklerin destekleriyle, bir takım çalışmalar yaptık. Yeni atamalar geldi ve birçok branşta sorunlarımızı çözdük. Muhakkak ki eksiklerimiz vardır, onların da farkındayız. Sağlık hizmetinin kaynağı çabuk yetişmiyor. Belli bir süreçte yetişiyor ve bizim alabileceğimiz payı, ilimize kazandırmaya devam edeceğiz. Şimdi 285. dönem atamaları olacak. Eksiklerimizle ilgili yeniden taleplerimiz olacak.”

Düzce’nin hastalık haritası
Düzce’nin aylara göre hastalık haritasını değerlendiren İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, fındık sezonunda polikliniklerdeki yoğunluğun azaldığını belirterek şunları söyledi:

“Önce herkes fındığını toplamak istiyor. Dolayısı ile önce fındık, sonra sağlık gibi bir sonuç çıkıyor. Tabii vatandaşımız çok büyük bir sıkıntısı olmadıkça önceliklerini farklı ayarlıyor. Bu dönemde acil servislerimizde bir yoğunluk oluyor. Bunun dışında kış aylarındayız ve doğal bir sirkülasyon var. Belli bir seviyede hava soğuyunca insanların nezle olmak veya burun akıntısı gibi sıkıntıları oluyor. Normal rutin dışında çok yoğun bir müracaatımız yok. Beklenen sayılarda, üzerine çıktığında bizim müdahil olmamız gerekiyor. Şu anda beklediğimiz rakamların üzerinde bir durum yok.”



Günlük hasta sayısı
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne günlük başvuran hasta sayısı hakkında da ortalama bilgileri paylaşan Yılmaz, şu şekilde konuştu:

“Toplamda hastanemize 4 bin, 5 bin arası hasta geliyor. Bunun 700 ve bin arası acil servise geliyor, geri kalanı polikliniklerden hizmet alıyor. Tabii bu sadece Düzce Devlet Hastanesi için geçerli olan sayı. Aile hekimlikler ve ilçelerdeki hastanelerimize de müracaatlar oluyor.”

Sağlıkta şiddet olayları
Sağlıkta şiddet olaylarında Düzce’nin durumu ve bu sorunun çözümü noktasında planlanan projelere de değinen Dr. Yasin Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bununla ilgili bakanlığımızın çalışmaları var. Yoğun gayret gösteriyoruz. Tabii sadece sağlıkçılara değil, şiddetin her türlüsünü karşıyız. Gönül ister ki bütün sıkıntılar konuşup anlaşarak çözülsün. Tabii ki insan hayatında ufak tefek gerginlikler olabilir. Bunu ortak nokta bularak çözmemiz gerektiğine inanıyoruz. Beyaz kod rakamlarımız, Türkiye ortalamasının altında ve ortalamaya eşdeğer gidiyor. Bazı talihsizlikler de olmuyor değil. Bunlara üzülüyor ve olmasını istemiyoruz. Konu hakkında çok katı çalışmalar da var. Biz de iletişim eğitimleri planlıyoruz. Psikolog arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Bütün personellerimize, zor kişi ile mücadele eğitimi ve kişilerle iletişim dersi vererek biraz daha iyi bir iletişim kurma çabası içerisindeyiz.“

Kar ile mücadele
Düzce 112 Acil Servis ekiplerinin kar yağışının etkili olduğu günlerde verdiği kurtarma mücadelesi hakkında da bilgiler paylaşan Yılmaz, personeline özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, “Sağ olsun 112’de çalışan arkadaşlarımız sahadaki hizmeti devam ettirebilmek için çokça gönülden özveri ile çalışıyor ve çalışmaya devam ediyor. Ayrıca karla mücadele ekiplerine de teşekkür ediyorum çünkü yolların kar nedeniyle kapandığı dönemde karayolları olsun belediyelerimiz olsun çok güzel çalıştı. Dört hastaya ulaşmamız için yolu açtılar. Bizim iki paletli aracımız var, bir tanesinde sürekli palet hazır duruyor diğerinde ise kar lastiği var ancak istenildiğinde hemen palet takılabiliyor. İki UMKE aracımız var, sekiz tane de 4x4 dört normal ambulansımız var. Hizmet vermeye devam ediyoruz. Son etkili kar yağışında dört hastamıza ulaştık, hastaneye ulaştırdık.” dedi.

Duraklar Köyü’ndeki gaz sızıntısı
Beyköy 1. OSB’deki bir fabrikanın patlayan filtresi yüzünden çevreye yayılan gaz nedeniyle merkeze bağlı Duraklar Köyü’nde bir mahallenin boşaltılması ile ilgili son durum hakkında ise Yılmaz, “Sağlık açısından herhangi bir sorunumuz yok.” yorumunda bulundu.


Soba zehirlenmelerine karşı uyardı
Röportajın sonunda Düzce’de kış aylarının da etkisiyle artan soba zehirlenmelerinin önüne geçilmesi amacıyla vatandaşlara hayati uyarılarda bulunan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Biliyorsunuz geçenlerde iki vatandaşımız vefat etti. Bununla ilgili bilgilendirme yaptık, gece yatarken sobaları söndürmeleri gerektiğini, bacaların uzun mesafede gitmemesi gerektiğini, sızdırmazlık kontrollerinin yaptırılması gerektiğini sık sık vurguluyoruz. Lodos estiği zamanlarda meteoroloji uyarıyor lodos olduğu zaman sobaya daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Burada halkımızın biraz daha bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bizim açıkladığımız yönde tedbirlerini alırlarsa daha sorunsuz bir şekilde idame ederler diye düşünüyoruz.”
 

HABER: C.ÜSTÜNER

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ