Fındık külleme hastalığı Karadeniz bölgesinde ve Düzce’de verim ve kaliteyi azaltan önemli bir hastalık olarak son yıllarda hızlı bir şekilde yayılıyor. Mücadele edilmediği takdirde ciddi verim ve kalite kayıplarına neden oluyor. Belirtilerini ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde gösteren hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılıyor.

Yaprakları mahvediyor

Lekelenmeyle başlayan beneklenme daha sonra yapraklarda giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya neden oluyor. Yapraklar bu sebeple kuruyarak vaktinden önce dökülüyor. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşurken özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlemleniyor.

Önemli uyarılar

Fındığın en önemli geçim kaynaklarından olduğu ve en çok üretiminin yapıldığı 5. kent olan Düzce’de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü hızla yayılarak verim ve kaliteyi tehdit eden külleme hastalığıyla mücadelenin başladığını belirterek çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

İlk şart temizlik ve bakım

Hastalık ile mücadelede öncelikli olarak kültürel mücadele yapılması gerektiği belirtilerek,  “Fındık bahçelerinde dip sürgünü temizliği ve budama işlemleri aksatılmadan yapılmalıdır. Budama ve dip sürgünlerin alınması ile bahçe içerisinde iyi bir hava sirkülasyonu sağlanacak, bitkide güneşleme artacağından hastalığın şiddeti azalacaktır.” sözleriyle bakımın önemine dikkat çekildi.

Kükürt kullanımı önemli

Bahçelerde kükürt kullanılabileceği belirtilerek, “Mayıs ayının ilk haftasında ise daha önceki yıl külleme hastalığı görünen bahçelerde kükürt kullanılarak kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kükürt kullanılması durumunda kozalak akarına karşıda mücadele edilmiş olacaktır. Önceki yıllarda hastalık görülmeyen bahçelerde ise hastalık belirtilerine göre kimyasal ilaçlama yapılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

‘Görülür görülmez ilaçlama başlamalı’

Üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerinden detaylı bilgi alabileceği kaydedilen açıklamada fındıklıkta uygulanacak kimyasal mücadele yöntemleriyle ilgili ise şu bilgiler verildi:

“Kimyasal mücadeleye karar verirken hastalığın yoğunluğuna göre karar verilmeli; eğer hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar para büyükteki iriliğe ulaştıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır.

İlaç seçimine dikkat!

Enfeksiyon koşulları ve kullanılan bitki koruma ürününün etkisi süresine enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalar devam edilmelidir. İlaçlamalarda kullanılacak olan suyun Ph'sı kontrol edilmeli, özellikle Kükürt içerikli ilaçların kullanımında kendisi asidik bir karakter içeren bir ilaçla yüksek Ph'a sahip suyun karıştırılması sülfür gazının ortaya çıkmasına böylelikle genç dönemde olan Fındık yapraklarının yanmasına neden olmaktadır.”