Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede 18 ay geride kalırken pandeminin geride kalması için 13 Ocak’ta başlayan aşı seferberliği devam ediyor.

Son dönemde artan vaka ve vefat sayıları nedeniyle salgında yeni bir dalgadan korkulurken pandemi servislerin yatanların ve vefat edenlerin yüzde 90’ını aşı süreci tamamlanmayanlar vatandaşlar oluşturuyor. Aşının hayati önemi son dönemde daha iyi gözler önüne serilirken vatandaşların hem kendilerini hem de sevdiklerini korumak için en az iki doz aşı olmaları gerekiyor.

AŞI TABLOSU GÜNCELLENDİ

Aşı seferberliğinde yurt genelinde en az bir doz aşılananların sayısı 53 milyona yaklaşırken bunların 42 milyonu da her iki doz aşısını da oldu. Sağlık Bakanlığı, daha önce tek doz aşı üzerinden gösterilen aşılama tablosunu her iki doz aşısını da olanlar şeklinde güncelledi. Yurt genelinde bir doz aşılama oranı yüzde 85 olurken, ilk doz aşılama yüzde 69’a yanaştı.

Haritada, iki doz aşılananların oranının yüzde 75'i geçtiği, mavi renkle gösterilen 7 il yer aldı. Aşılanma oranının en yüksek olduğu şehir yüzde 76,4 ile Kırklareli olurken en geride kalan şehir ise yüzde 41 ile Şanlıurfa oldu.

DÜZCE’DE İKİ DOZ AŞILANANLAR YÜZDE 63.3

Aşılamada Türkiye ortalamasının altında bir seyir gösteren Düzce’de ise 18 yaş üzeri nüfusta en az iki doz aşı olanların oranı yüzde 63.3 oldu. Bu sonuçla Düzce, turuncu renkle gösterilen riskli iller arasında yer aldı.

Kentte en az bir kez aşılananların oranı ise yüzde 81.4’e ulaştı. Salgının toplum bağışıklığı ile geride kalması için kentte sabit noktalarda ile gezici aşı timleriyle seferberlik devam ediyor. Düzce Valisi Cevdet Atay’ın talimatıyla başlatılan ‘köy köy mahalle mahalle aşı seferberliği’ ile aşılar isteyen vatandaşların ayağına kadar götürülerek uygulanıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN