Türkiye aşılama takviminde hızla ilerliyor. Aşı programı, yeni yaş gruplarının da eklenmesiyle başarıyla devam ediyor. Geçen salı 25 yaşa inen aşı, bugünden itibaren de 18 ve üzerine açıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren gençler aşılarını olmak için sağlık kuruluşlarının yolunu tutmaya başladı. “Kolları sıvıyoruz” sloganıyla 1 Haziran itibariyle başlayan kontrollü normalleşme sürecinde, ay sonuna kadar 18 yaş üstü vatandaşları aşıyla buluşturma hedefine de ulaşılmış oldu.

1 Temmuz itibariyle başlayacak olan tam normalleşme öncesi salgınla mücadelede önemli bir başarı elde edilirken aylardır tüm dünyayı esir alan salgının bitmesi için toplumsal bağışıklık hedefiyle en az yüzde 70 oranında aşılama yapılması gerekiyor.

SIRASI GELEN 100 KİŞİDEN 55’İ AŞISINI OLDU

Bu kapsamda Düzce’de de vatandaşların aşıya olan ilgili ve sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları nedeniyle aşı olanların sayısı son 10 günde 65 bine yakın aşılamayla 155 bine yükseldi. Düzce’de her 100 kişiden 39’u en az bir kez aşılandı. Aşı sırası gelen 25 yaş üstünde aşılama oranı ise yüzde 55.2 oldu. Yapılan toplam aşı dozu sayısı da 225 bini geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sırası gelen vatandaşlarda en çok aşı uygulaması yapılan ileri paylaştı. Buna göre Türkiye’de aşılamada en iyi oranın sağlandığı kent yüzde 68 ile Edirne oldu. Vatandaşları bir kez daha aşı olmaya davet eden Koca, “Aşı sırası gelip, en az 1 doz aşı yaptıranların oranı yükseliyor. Salgın hastalıkları kontrol altına alabilmenin en etkili yolu dün olduğu gibi bugün de aşıdır. Sağlığınız için siz de kolları sıvayın.” ifadelerini kullandı.

AŞI DELTA VARYANTINA KARŞI DA ETKİLİ

Kısmi ve tam kapanma tedbirleriyle vaka ve vefat sayılarının kontrol altına alındığı Düzce’de şimdi de delta varyantı koronavirüs paniği yaşanıyor. Türkiye’de 16 ilde görülen virüsün yeni varyantının en çok görüldüğü ikinci il İstanbul’dan sonra Düzce oldu. Çift mutasyona uğramış olan varyantın yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu bilinirken BioNTech aşısının yüzde 90 oranında koruyuculuğu sağladığı açıklandı.

SALGININ BİTMESİ İÇİN HAYDİ DÜZCE AŞIYA

Düzce’de mücadelenin ilk aşaması başarıyla tamamlanarak vaka sayılarının günlük 30’lu seviyelere indirildiği bir dönemde delta varyantı tehlikesi aşılamanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Aşı sırası gelen vatandaşların halen yüzde 45’inin aşılarını olmadığı Düzce’de uzmanlar ve sağlıkçılar salgın tehdidinin bertaraf edilmesi için vatandaşları sağlık kuruluşlarına gelerek aşılarını olmaya davet ediyor. Yeni dönemde de maske, mesafe ve temizlik kurallarına harfiyen uymak gerekirken Bakan Koca, maske zorunluluğunun da yüzde 70 oranındaki aşılamanın ardından kaldırılabileceğini söylemişti.

HABER: Mehmet GÜNESEN