Düzce’de Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla kadınlara yönelik bilinçlendirici faaliyetler sürüyor. Bu kapsamda Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından her hafta yoğun şekilde eğitim programları düzenleniyor. Son eğitimin adresi Halk Eğitim Merkezi oldu.

Kadınları meme kanserinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirmek, kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirmek amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli ekiplerce Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kursiyerlere yönelik eğitim düzenlendi.

Eğitimde; kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gerektiği meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurmaları gerektiği aktarıldı. Ayrıca bilgilendirmede 40 yaşından sonra 2 yılda bir kez doktora meme muayenesi ve mamografi yaptırılmasının önemi üzerinde duruldu. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma sağlandığının tespit edildiği vurgulandı.

Mamografi neden 40 yaşından sonra yapılıyor?

Öte yandan yapılan bilgilendirmede, mamografinin kendi kendine meme muayenesi ile tespit edilemeyecek kadar küçük, erken lezyonların saptanmasında yararlı bir görüntüleme ve tarama yöntemi olduğu aktarıldı. Mamografinin 40 yaşından sonra yapılma sebebini, yürütülen çalışmalarda meme kanserinin 40 yaştan sonra görülme ihtimalinin daha fazla olması olarak gösteren sağlıkçılar, mamografinin de tıpkı röntgen çekmek gibi gereksiz yapıldığında meme dokusuna zarar verebileceği için 40 yaşından sonra rutin taramanın önerildiği kaydedildi.