Geride kalan tam kapanma döneminde aşılamanın dibi görmesi COVİD-19’la mücadelede hayal kırıklığına neden olmuştu. Hem tedarikte yaşanan sorunlar nedeniyle stoktaki azalma hem de bazı vatandaşların BioNTech aşısına mesafeli yaklaşımı nedeniyle aşı seferberliğinde büyük aşama kaydedilmesi gerekirken Düzce’de, geride kalan tam kapanma döneminde günde ortalama ancak 900-1.000 doz aşı uygulanabildi.

Aşı seferberliğinde geride kalan yaklaşık 4.5 ayda Düzce’de 137 bin doz aşı yapıldı. 60 bin vatandaşa her iki doz aşıları birden uygulanarak aşılama süreçleri tamamlandı. Bu verilere göre Düzce’de aşılama oranı yüzde 15.24 oldu.

Aşılamada bereketsiz geçen tam kapanmanın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan müjde geldi. Bakan Koca, haziran ayı sonuna kadar 30 milyon olmak üzere eylül sonuna kadar toplamda 120 milyon doz aşının Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

ARTIK YEDEKLEME YAPILMAYACAK

Aşılamanın hızlanması için bugüne kadar Türkiye'de uygulanan aşılarda, gelen aşıların yarısının ikinci doz için yedeklenip tutulması uygulamasına da son verildi. Hürriyet gazetesinin haberine göre mayıs sonu/haziran başı itibarıyla gelecek olan 30 milyon aşı için aşı yedeklemeye devam edilmeyecek.

“AŞI PROBLEMİMİZ KALMADI”

Gelecek olan aşılar direkt olarak 30 milyon vatandaşa yapılacak yapılacağını belirten Bakan Koca, " Bu bizim için önemli bir kazanım olacak. Böylece yaza daha güvenli girmiş olacağız. Aşı problemimiz kalmadı" sözlerine yer verdi.

HAZİRAN SONUNA İŞARET ETTİ

İkinci dozun, gelecek ikinci parti aşılarla yapılacağını belirten Bakan Koca haziran sonuna kadar 50 yaş üstü vatandaşların aşılanacağı sözünü de revize etti. Hedefin artık 20 yaşa indiğini kaydeden Koca, "Yani birinci dozu yaptırmış olanlar, temmuz ayında ikinci dozu yaptırmış olacaklar.” dedi. Haziran ayında hızlanacak olan aşı seferberliğiyle büyük aşama kaydedileceğini belirten Koca, “20 yaş üstü herkes aşılanacak" ifadelerinde bulundu.

BioNTech ile yapılan anlaşmanın bile tek başına bu takvim için yeterli olduğunu kaydeden Koca, “Sputnik ve Sinovac’la yaptığımız anlaşmalar var. Oralardan gelecek aşılar var... O aşıları da bekliyoruz. Ama bugün öyle bir noktadayız ki... Sputnik ve Sinovac hiç gelmese bile sorunumuzu çözmüş durumdayız.” müjdesini verdi.

Öte yandan 22 Mayıs itibariyle aşı seferberliği 55 yaş ve üzeri vatandaşlarla devam edilirken Nisan ayının 19’undan bu yana aşı takvimi güncellenmedi.