23.Dönem Ak Parti Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, Günlük Programında Erol Tayhan'ın 15 Temmuz Darbe girişiminin yarattığı etkiler ve sonuçları hakkındaki sorularını cevaplandırdı.  

Bugüne kadar yaşanan darbelerin sebep ve sonuç değerlendirmesinde de bulunan Erbay,  15 Temmuzdaki halkın direnişini “Türkiye’deki siyasetin tabanı değişti, yavaş  yavaş kaydı, ne tarafa doğru kaydı diyecek olursanız, taşralı muhafazakâr bir tavana doğru kaydı” diyerek cevqp verdi.  Erbay,  "halk kendisine tepeden bakmayan kendisi ile yan yana yürüyen kendisine selam veren halını hatırını soran, çayını içen sofrasına oturan cenazesine giden düğününe giden, tasasında-kederinde ve sevincinde deyanında olan adama saygı duyuyor, ilgi duyuyor onu takdir ediyor” dedi.

DÜNYANIN AĞALARI HOŞLANMADI
Erbay sözlerine şöyle devam etti: “Halkın devleti ile bütünleşmesi, halkın devletle hakim olması ve devleti ile birlikte  ebet-müddet diye yoluna devam etmesi dünyanın büyükleri  ve ağaları tarafından hoş karşılanmadı.  bunu neye dayanarak söylüyorum: herkes  rastgele meydanda 'Osmanlıyı yeniden diriltecekler  şeklinde söylemlerini ayyuka çıkarmışlar. Bu durum Dünyanın ağalarını tedirgin etmiştir. “  Prof. Erbay halkın devletine sahip çıkmasının altında “yeter artık söz milletindir, karar milletindir" söylemle kabullenişinin etkili olduğunu vurguladı ve gelinen noktayı “Bu dünyanın ağalarını tedbir almaya yöneltmiştir” sözleriyle izah etti.

“BUNUN ADI HALK DEVRİMİDİR”
İngiliz British Müzesi'nde bulunan bir kılıcın üzerinde “İngiliz’in ne dostu vardır ne düşmanı, İngiliz’in menfaati vardır” yazdığını hatırlatan 23.Dönem Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye’de 15 Temmuz'da görüldüğü gibi bir halk kendi ordusunun içinden çıkan bir cuntaya bir darbe arayışına karsı koyuyorsa,  direniyorsa; bu uğurda ölüyor ise ve çıplak bileği ile  tankın karşısına çıkıyorsa tanka kafa atıyorsa, "bu irade benımdır. bu devlet benimdir. Devleti mi çaldırmam" diyorsa bunun adı dünya hukuk tarihinde "halk devrimidir"  Asıl saygı duyulacak devrim budur. Türkiye’de bugüne kadar gördüğümüz ve yaşadığımız devrimlerin hiçbirisi  halk devrimi değildir. Türkiye'de gerçekleşen bir halk devrimi 15 Temmuz, gecesi türk halkının meydanları doldurarak iradesini ve devletini hain, eşkiyanın elinden kurtarmış olmuştur. İşte bu halk devrimi Fransadakı 1789 -1848'de gerçekleşen halk devrimi gibi. kısaca "halk irade benimdir, karar benimdir, devlet benimdir, gelecek benimdir" demiş, meydanları doldurmuş ve bir tarih yazmıştır.  işte bunun adı halk devrimidir."
  
haber;E.TAYHAN