Meclis gündemine taşınan belediye şirketlerinin sermaye artırımı talebi ile ilgili Belka A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Necla Erdoğan’dan gelen “Şirketler öz sermayesini tükettiği için sermaye artırımına gidiyoruz.” açıklaması İYİ Parti’nin “Belediye şirketleri borca batık mı?” sorusunu sormasına neden oldu. Şirket yöneticisinden gelen bu savunmayı ‘Ürkütücü’ olarak niteleyen Er, Türk Ticaret Kanunu ‘na göre iflas sebepleri arasında öz sermayenin sıfırlanmasının da yer aldığını belirterek, bu durumun tüm şirketler için geçerli olup olmadığını irdeledi. Ayrıca Düzce Belediyesi iştiraki şirketlerle ilgili kamuoyunun Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Düzce Belediye Meclisi Toplantısı’nda Belka AŞ’nin 7,8 milyon TL olan sermayesinin 17,8 milyon TL’ye yükseltilmesi talebinin yankıları sürüyor. İYİ Parti, Düzce Belediyesi’nin projeleri kadar iç işleyişinin de halka iyi anlatılması gerektiğini savunarak, bu kez belediye şirketlerinin kar-zarar tablosunu sorguladı.

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, yaptığı yazılı açıklamada, Düzce Belediyesi iştiraki şirketlerin mali durumlarının nasıl olduğu ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Düzce Belediyesi iştiraki olan şirketlerde yönetim kurulu değişikliğine gidildiğini anımsatan Er, “Ticari hayatımızda var olan teamüllere göre eski yönetim kurulu, yeni yönetim kuruluna görevini devrederken şirket bilanço ve mali durumunu izahı Düzce kamuoyunca beklenen bir durumdur.” ifadesini kullandı.

İYİ Parti İl Başkanı Er, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ’den bazı sorulara cevap vermesini isteyerek, o soruları şöyle sıraladı:

“1) Belka, Beltur ve Beltaş şirketleri başta olmak üzere belediye iştiraki şirketlerin mali tablo bütçe ve bilançolarını kamuoyu ile paylaşacak mısınız? Şirketler kar mı yoksa zarar mı etmektedir?

2) 20 Nisan 2019 tarihinde yaptığınız açıklamanızda belediye iştiraki şirketlerin yönetiminde görev alacak arkadaşların maaş veya huzur hakkı almayacağını söylemiştiniz. Başkanlığınızın başladığı günden bugüne şirketler yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş ve huzur hakkı vermiştir?

3) Katıldığı bir programda Belka A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sayın Necla Erdoğan, ‘Genel şirketler öz sermayesini tükettiği için Belka sermaye artırmıştır.’ demiştir. Belediye meclisinde de meclis grubumuzca sorulan bu soruya Necla hanımın verdiği cevap ürkütücüdür. TTK’ye göre öz sermayenin tükenmiş olması iflas sebepleri arasında; borca batıklık emareleri içinde yer alır. Belediye iştiraki şirketler borca batık mıdır? Belka ne gibi bir ticari veya idari işlem yapmıştır ki sermayesini tüketmiştir? Belka gerçekten de Necla hanımın dediği gibi sermayesini tüketmiş ve iflas noktasına mı gelmiştir? Belediye iştiraki diğer şirketlerde de Beltaş ve Beltur başta olmak üzere, durum Sayın Necla Erdoğan’ın Belka ile alakalı tarif ettiği gibi midir? Şirketler ağır borç yükü ile karşı karşıya mıdır? Şirketler zarar mı etmektedir?”