Cumhuriyet Halk Partisi Düzce İl Başkanı Haluk Kadri Demir, son dönemde Düzce’nin en büyük problemi haline gelen sağlığı tehdit eder boyuta ulaşan hava kirliliği sorunu ile ilgili partisinin il binasında basın toplantısı düzenledi.

“HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE KOMEDİ HALİNE GELDİ”

Düzce’de hava kirliliğinde son dönemde yakaladığı derecelere değinerek sözlerine başlayan Demir, “Bugün hava kirliliğinde mücadelede yapılanların nasıl bir komedi haline geldiğini anlatacağım. Komikliklerini anlatacağım. Başkan diyor ki hava kirliliğinin yüzde 35’i kalitesiz kömürden kaynaklanıyor. Onun için de lütfen kaliteli kömür kulanın diyor” dedi.

“RİCAYLA BU İŞ OLUR MU?”

Demir, Başkan Özlü’nün sık sık vatandaşları uyarı için paylaştığı gönderilere değinen Demir, Yahu Sosyal Yardımlaşma Vakfı vasıtasıyla bu kömürleri mücavir köylere dağıtan vali. Gideceksin ona şikayet edeceksin. Veyahut da şehirde satılan kömürleri denetleyen zabıtaya söyleyeceksin. Ricayla bu iş olur mu?” sözleriyle Özlü’nün hava kirliliğiyle mücadele politikasını eleştirdi.

“DEVLET AİLELERE FAİZSİZ KREDİ VERSİN”

Demir eleştirilerine şu sözlerle devam etti:

“16 bin 500 aile parsele kadar gelen doğalgazı kullanmıyorlar. Rica ediyorum kömürden vazgeçip doğal gaz bağlatsınlar’ diyor. Yahu 10 binlerce aileye faizsiz kredi dağıttınız. Bu insanlara da verin hiç değilse onlar da evlerine doğal gaz bağlatsınlar. Bunun yetkisi ve gücü sizin hükümetinizin elinde.

“İŞÇİ SOKTUĞUN FABRİKANIN FİLTRESİNİ NASIL DENETLEYECEKSİN?”

‘Fabrika bacalarından zehirli gazlar çıkıyor. Rica ediyorum fabrika sahipleri bacalarına filtre taksın’ diyor. Yahu onu denetleyen vali. Sonra sizin milletvekilleriniz iş ve işçi bulma kurumu gibi çalışıyor Düzce’de. O fabrikalara işçi sokmak gerekiyorsa AKP’li milletvekillerinin haberi olmadan girebiliyor musun o fabrikalara? Şimdi sen işçi soktuğun fabrikanın bacasındaki filtreyi nasıl denetleyeceksin?

Ayrıca belediye başkanı ‘Kirlilik var’ diyor. Belediye başkanının bağlı olduğu hükumet Gümüşova’da lastik yakarak elektrik üretmek isteyen firmaya teşvik veriyor kardeşim! Nasıl anlatacaksın bunları.

“ŞİKAYET ETMEYİN, DENETLEYİN”

Hurdacıları bir yerde topladınız Düzce’de Küçük Sanayi Sitesi’nin orada. İyi de kardeşim bunlar akşamları hurda lastik yakıyor ve havayı kirletiyorlar. Bize de şikayetler geliyor. Onları denetleyecek olan senin zabıtan. Niye gidip denetlemiyor da sadece şikayet ediyorsunuz?”

“OYLARINIZLA KARŞI ÇIKMAZSANIZ SİZİN İÇİN PARMAKLARINI KIPIRDATMAZLAR”

Düzce’nin mücavir köylerine yaptığı ziyaretlerde insanlarla olan diyaloglara atıfta bulunan Demir, “Mücavir köyleri geziyoruz. 10-15 bin arasında insan yaşıyor oralarda. Diyorlar ki ’10 senedir kalitesiz su kullanıyoruz. Kömür de bedava geliyor kalitesiz kömür kullanıyoruz’ Şimdi b u insanlara sormak lazım. Seçim zamanı yüzde 80’i iktidar partisine oy veriyor. Şimdi o köylerde oy kullanan insanlara soruyorum. Eğer siz zehirli havayı solumaya, kötü su kullanmaya devam ederken buna oylarınızla karşı çıkmazsanız o atamayla gelen milletvekilleri oturdukları koltuktan kalkıp da sizin için parmaklarını kıpırdatmazlar” sözleriyle AK Parti’ye oy veren vatandaşlara seslendi.

“AK PARTİ TÜRKİYE’NİN BURJUVASI OLDU”

Düzce’deki hava kirliliğinin çözümü için tek çare olduğunu belirten Demir, “Bunun tek çaresi ‘Beyaz AKP’liler’. İktidara ilk geldiklerinde ‘Biz Türkiye’nin zencileriyiz’ demişlerdi. Şimdi artık zencileri falan değiller. Tamamen burjuvası oldular Türkiye’nin. Sormak lazım. Adrese teslim ihaleleri alanlar kendileri. Ucuz kredileri alanlar kendileri. Enflasyon yüzde 30’ken yüzde 5’lerle devletin bankalarından kredileri alıp altına, dövize, gümüşe yatıranlar ve katbekat para kazananlar bu zengin AKP’liler kardeşim. Şimdi soruyorum.

“HAVA KİRLİLİĞİ SADECE FAKİRLERİ ÖLDÜRMEZ, SİZİ DE ÖLDÜRÜR”

Hava kirliliği zengin AKP’lileri öldürmez de fakirleri öldürür, esnafı öldürür, sanatçıyı, esnafı öldürür gibi bir garantisi mi var? Sizler de ölüyorsunuz. Zengin burjuva AKP’lilere sesleniyorum. Sizin çocuklarınız, damatlarınız, gelinleriniz bu şehirde yaşıyor. Belediye başkanı, vali, hükümet, bürokrasi sizin emrinizde. Eğer siz bunlara baskı yapmazsanız Düzce’de hiçbir şeyi değiştiremezsiniz. Bu pis havayı solumaya devam ederiz” dedi.

CHP İl Başkanı Demir, hava kirliliğinin gölgesinde, mevcut kirliliğin yüzde 25-30’unu oluşturduğu tespit edilen Organize Sanayi Bölgesi’nin Hacı Ahmetler Köyü ve Beyköy’deki verimli tarım arazilerinin de dahil edilerek yaklaşık 3.5 katına çıkarılması çalışmalarına da değindi.

“FİYAT ARTTIRMAK İSTİYORSANIZ BEN BU OYUNA GELMEM DEDİM”

Hacı Ahmetler Köyü sakinlerinin kendisiyle görüşmeye geldiğini anlatan Demir köylülerle yaptığı görüşmeleri şu cümlelerle anlattı:

“4 bin ile 4 bin 500 dönüm civarı bir alan söz konusu orada. Oradaki köylüler biz muhalefet partisiyiz diye bize geldiler. Biz topraklarımızı vermiyoruz dediler. Kendilerine söyledim. Eğer fiyat arttırmak için bize geldiyseniz, satmaya niyetiniz var da CHP devreye girsin de ondan dolayı biraz fiyat artsın diyorsanız ben bu oyuna gelmem dedim.

“NE KADAR MİLLETVEKİLİM VARSA BURAYA GETİRECEKTİM”

Bana en sonunda biz 2 bin dönümlük kısmını satmak istemiyoruz diyen köylüler 10-15 kişi geldiler. Kendilerine şu teklifi yaptım: ‘noter destekli bir kağıt istemiyorum sizden. Tapunuzun fotokopisinin yanına buranın tarım arazisi olarak kalmasını istiyorum diye isminizle yazın imzanızı atın’ Ve ‘eğer bu 2 bin değil daha da az olsa ne kadar milletvekilim varsa buraya getireceğim ve bu topraklara sahip çıkacağım. Ama ben bu mücadeleyi verdikten sonra fiyat arttırıp da istediğinizi elde ettikten sonra satarsanız bunun ayıbı size ait olur dedim.

“YANIMA BİR KÖYLÜ BİLE GELMEDİ”

Valla benim yanıma şimdiye kadar tapusunun yanına ben satmak istemiyorum deyip imzasını atan kimse gelmedi. Sonuna kadar bu toprağı olarak kalmasına eyvallah diyorum. Çünkü çok verimli araziler. Ama ben muhalefet partisi olarak en fazla bu kadar yapabilirim. Satmak isteyenlerin şahsi arazisi. Daha sonra fiyat arttırıp sattıktan sonra ben ne yapabilirim?” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN