2019 Bütçesinin açıklanması üzerine değerlendirmede bulunan CHP Düzce İl Başkanı İlhan Duru, açıklanan rakamları değerlendirdi. Eğitim bütçesine ayrılan bütçenin zaman içerisinde azaldığını ifade eden ve diğer kurumlardaki bütçe artışının nedenini sorgulayan Duru, konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması paylaştı.

2019 yılının daha mutlu, daha huzurlu ve daha özgür geçmesini dilediğini söyleyerek sözlerine başlayan İl Başkanı Duru, yaptığı yazılı basın açıklamasında, ülkenin ekonomik durumunu değerlendirdi ve 2019 bütçesi hakkında görüşlerini aktardı.


“Tasarrufu yine dar gelirlinin yapacağını görüyoruz”

2019 Bütçesinin tasarruf bütçesi olarak adlandırılmasını değerlendiren Duru, “Sarayın hazırladığı 2019 Merkezi Yönetim Bütçesi formalite gereği TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek, “kibir ittifakı” tarafından kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ta 2019 Bütçesinin “tasarruf bütçesi” olduğunu açıkladı. Bütçeyi incelediğimizde tasarrufu yine dar gelirlinin, asgari ücretlinin, emeklinin, işçinin, memurun yapacağını görüyoruz. Şimdi herkes kemerleri sıksın diyorlar, iyi güzel de dolar karşısında eriyip pula dönen, daha dün 2.020 lira olarak açıkladığınız asgari ücretli nasıl kemer sıkacak. Açlık sınırının 1.943 lira, yoksulluk sınırın ise 6.328 lira olduğu bir ülkede 2.020 lira alan asgari ücretli nasıl tasarruf yapacak” diye konuştu.


“Eğitimin hiçbir sorununa derman olmuyor”

Eğitime ayrılan bütçenin zaman içerisinde azaldığına vurgu yapan İl Başkanı Duru, “AKP 2002’de iktidara geldiğinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay %17,18 iken, 2019 yılında bu oran % 4,88’e düştü2019 bütçesi eğitimin hiçbir sorununa derman olmuyor. Üzülerek söylemeliyiz ki 2019 bütçesinde eğitim sorunlarını çözecek artı bir kuruş dahi ayrılmamıştır. Sayın Milli Eğitim Bakan Selçuk, 2019 bütçesinden taşımalı eğitime ayrılan kaynağın 4 milyar 156 milyon olduğunu söyledi. Sayın Bakan taşıma suyuyla değirmen dönmez. Çocuklarımıza eziyet etmekten vazgeçin. Yetişmiş insan gücümüz var, yüzbinlerce öğretmenimiz görev aşkıyla bekliyor. Atanmayan öğretmenlerimizi kadroya alın. Hem taşımalı eğitim sorununu çözün, hem de öğretmenlerimizi öğrencilerine kavuşturun. Öğretmensiz köy kalmasın” ifadelerini kullandı.


“Bilimsel gerekçeleri nelerdir”

Kurumlara ayrılan bütçelerle ilgili de eleştiride bulunan Duru, “2019 ​Tasarruf Bütçesinde kimi kurumların bütçelerinde artışlar var. En büyük artış Cumhurbaşkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinde yapıldı. Gerçekten merak ediyoruz, Cumhurbaşkanlığı, Diyanet, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bütçeleri artırılırken, eğitim yatırımları bütçesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçeleri neden azaltıldı? Diyanet İşleri Başkanlığına, TÜBİTAK'a ayrılan bütçenin 3 katından fazla bütçe ayrılmasının bilimsel gerekçeleri nelerdir” dedi.


“Kamu Yararına Çalışan Vakıf ne demek?”

Başkan İlhan Duru, “Devlet yurdu yapılmıyor, çocuklarımız, ‘Kamu Yararına Çalışan Vakıf’ diye adlandırılan, cemaat ve tarikatların kurup, faaliyetlerini yürüttüğü, yurtlara yönlendirilmektedir. Bu yurtlarda kalan öğrencilerin yemek ve barınma bedelleri devlet tarafından ödenmektedir. ‘Kamu Yararına Çalışan Vakıf’ ne demek? Türkiye’nin kalkınmasın tek yolu; çağdaş, laik, demokratik ve bilimsel eğitimden geçmektedir. Erdoğan damadını düşünüyor biz de bu ülkenin çocuklarını düşünmek zorundayız” şeklinde konuştu.
 
Asgari ücretin yetersiz olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı İlhan Duru, CHP’nin iktidarda bulunduğu ve seçilerde kazanacağı belediyelerde asgari ücretin 1 Ocak 2019’dan itibaren asgari ücret 2.200 TL olacağını söyledi.

Haber: İ. İ. AYDOĞDU


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ