Muhalefetin erken seçim isteği sürerken CHP ve İYİ Parti arasındaki Millet İttifakı’na HDP’nin de dahil olacağı iddiaları ortaya atıldı. CHP’nin böyle bir talebi olduğu ancak Merak Akşener liderliğindeki İYİ Parti’nin bu teklife mesafeli yaklaştığı konuşulurken Akşener’den “HDP kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmalı. Biz HDP ile beraber olmayız.” çıkışı geldi.

Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde HDP’nin büyükşehirlerde aday çıkarmamasıyla ilgili de “HDP Sayın İmamoğlu karşısında aday çıkarmadı ama bizim aday çıkardığımız her yerde aday çıkardı. 31 Mart’ta Millet İttifakı’nın içinde yoktu. Stratejik kararlar aldılar. 31 Mart bizim CHP’ye ödememizdir.” diye konuştu.

Siyasette erken seçim tartışmaları sürerken ve HDP ile Millet İttifakı denklemleri tartışılırken AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır bir televizyon kanalının canlı yayınında Akşener’in sözleri ve HDP ile Millet İttifakı iddialarını değerlendirdi.

“İYİ PARTİ HDP İLE BU İŞİN OLMAYACAĞINI ANLADI”

Millet ittifakını ‘beş benzemezin bir araya gelmesi’ olarak tarif eden Çakır, “Bu durum onu hatırlatıyor. Siyasetin doğasında, ittifaklar, dayanışmalar ve koalisyonlar hep vardır. Ancak iş öyle bir noktaya geldi ki ülkenin güvenliği ve bekası söz konusu olduğunda bu beş benzemezlerin sayısı da arttı. Dolayısıyla artan sayıyla beraber bu partilerin Millet İttifakı’nı oluşturan ana gövdede de CHP’nin bulunduğu, yanında ona destek veren İYİ Parti’nin bulunduğu, resmen ona destek veren HDP ile bu yolun artık yürünemeyeceği, sürdürülemeyeceği yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Çünkü HDP’nin hep söylediğimiz, halkın ve tüm siyasi partilerin ortak bileşkesi olan HDP’nin PKK ile iltisakı ve irtibatı herkesin canını yakan bir olgu. HDP’nin de bundan kurtulması bu güne kadar mümkün olmadı ve olmayacak gibi de gözüküyor.” dedi.

“İYİ PARTİLİ VEKİLLERLE KONUŞUYORUM, DURUMDAN RAHATSIZLAR”

TBMM’de İYİ Partili vekillerle olan diyaloğuna atıfta bulunan Çakır, “Özellikle kendisini seçmen tabanına milliyetçi olarak tanıtan İYİ Parti bundan son derece rahatsız. Biz meclis grubu olarak da bu konuları oturup konuştuğumuzda zaman zaman işkili sohbetlerde konuşuyor istişare ediyoruz. İYİ Parti’nin HDP’den rahatsızlığı çok net ortada.” ifadelerini kullandı.

HDP ARTIK ‘AÇIKTAN İTTİFAK YAPALIM’ DİYOR

HDP tarafından son dönemde yapılan açıklamaları CHP ve İYİ Parti’ye yönelik ‘açıktan ittifak yapalım’ çağrısı olarak değerlendiren Çakır şöyle devam etti:

“Ancak HDP de rolünü kendi kulvarında çok aşikar oynuyor. Diyor ki ittifak yapacaksak harbiden açıktan yapalım. Yani ilgilileri sahaya doğrudan davet ediyor. Dolayısıyla bu İYİ Parti’nin işine gelmiyor ama en çok da CHP’nin işine gelmiyor. Çünkü esas şemsiye ve ana omurga Cumhuriyet Halk Partisi. CHP bu denklemi nasıl kuracak ki İYİ Parti’yi ve HDP’yi bir arada tutarak seçime bir adım önde girmenin gayreti içerisinde bulunacak. Bu mümkün görünmüyor. Bunun rahatsızlıkları daha da devam edecek.

“MİLLET KALKIP SORAR”

Millet bundan rahatsız. Kalkıp soracak. Kendisini milliyetçi olarak tanımlayan olmazsa olmaz şartını milliyetçilik üzerine bina etmiş olan Meral Akşener’in dün cumhurbaşkanlığı adaylığı yönündeki düşünceleri bugün ne oldu? Ne olacak ki yeniden bir revize edilsin sonrasında İYİ Parti kalksın Kandil destekli bir partiyle birlikte CHP’nin ısrarına dayanmayarak bunlar olsun. Arada neler olacak ki, hangi yeşillikler birbirlerine sergilenecek ki bu ittifakla yola edecek.

“AKŞENER’İN İŞİ ÇOK ZOR”

İnanın ben çok olası görmüyorum. Bunun olmaması da lazım. HDP kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarsın diyen Meral Akşener belki kendi cenahında doğru da söylüyor. Ama ittifak bunun neresinde olacak? O kendi adayıyla çıksın sonra da gel bana destek ver diyemezsiniz. İşleri son derece zor.”

HABER: Mehmet GÜNESEN