31 Mart Yerel Seçimleri'nde Bolu Belediye Başkanı olarak göreve geldiği ilk günlerde de "Yabancı uyruklu kişilere yardımı kesin" talimatı tartışmalara yol açan Tanju Özcan, şehirde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapılacağını açıklamıştı.

Özcan, "Arkadaş, yardımı kesiyorsun gitmiyorlar. 'İş yeri ruhsatı vermiyorum' diyorsun gitmiyorlar. Biz yeni önlemler almaya karar verdik. Bunu niye yapıyoruz? Gitsinler istiyoruz. Bu misafirlik uzadı diyoruz artık. Benim elimde yetki yok ki zorla, zabıtayla şehrin dışına bırakıp koyayım. Bir ara Tayyip Bey sinirlendi, sınırlar açıldığında biz otobüsleri ücretsiz yapıp insan gönderdik. Şimdi de göndermeye hazırız. Gönderelim gitsin." ifadelerini kullanmıştı.

PARTİSİNDEN TEPKİ ALDI

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Özcan’ın tavrı üzerine uyarıldığını söyleyerek konu ile ilgili, “Bolu Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan'ın yabancılar ile ilgili görüşleri kendisini bağlamaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin tutumu, Genel Merkezimiz ile temas kurduğunda kendisine iletilmiştir. Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi, parti politikalarımız ile taban tabana zıttır. Bolu Belediyesi'nin değerli Meclis Üyelerinin de aksi bir karar almayacağına inanıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde iktidara geldiğimizde, ülkemizin gerçek beka sorunu olan sığınmacı sorununu, kimseyi mağdur etmeden çözecek; Suriyeli misafirlerimizi güven içinde ülkelerine uğurlayacağız. Ancak bu süre zarfında partimizin kırmızı çizgisi, hangi ırktan ve inançtan olursa olsun, hiçbir insanın ayrımcılığa maruz kalmaması, mağdur edilmemesidir. Cumhuriyet Halk Partisi, tek bir insanın dahi temel yaşam hakkından mahrum bırakılmasını kabul etmez.” açıklaması yaptı.

SUÇ DUYURULARI PEŞ PEŞE GELDİ

Özcan’ın bu kararı ve kullandığı ifadeler dün en çok konuşulan konu başlıklarından olurken sosyal medyadan da Özcan’a olumlu ve olumsuz binlerce yorum yağdı. Öte yandan ayrıştırıcı kararın ardından kentte yaşayan bir kişi Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na Tanju Özcan hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ile görevi kötüye kullanmak"tan suç duyurusunda bulundu. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği de Özcan hakkında suç duyusunda bulundu. Dernek sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Bolu ilimizde yaşayan muhacirleri, en temel yaşamsal ihtiyaç olan SU ile cezalandırmak isteyen şahıs hakkında "kin ve nefret" dolu yeni açıklamaları sebebiyle yeniden suç duyurusunda bulunuyoruz. Hukuki süreci bizzat takip edeceğiz" dedi.

“ASLA GERİ ADIM ATMAM”

CHP’li Özcan, tüm bu tepkilere rağmen tartışmaya neden olan kararından geri adım atmayacağını açıkladı. Habertürk TV'de konuşan Özcan, "Ben dediklerimin arkasındayım. Bedel ödenmesi gerekiyorsa, bu bedeli ödemeye hazırım. Asla geri adım atmam. Bundan sonra yapmam gerekeni yaparım. Halkın tercümanlığını yapmak benim görevim. Biz göçmen çöplüğüne döndük. Ben onlar Bolu'dan gitsin istiyorum" dedi.

"PARTİDEN ALDIĞIM TEPKİ UMRUMDA DEĞİL"

En temel insani ihtiyaçlardan olan suyu yabancılara 10 kat yüksek fiyattan satma kararından partisi CHP’nin de rahatsız olduğunu belirten Özcan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un kendisini arayarak rahatsızlığını dile getirdiğini ancak partiden gelen herhangi bir eleştiriyi de umursamadığını söyledi.