Geçtiğimiz kış ayında, Türkiye’nin en kirli havasının ölçüldüğü Düzce’de, hava kirliliği ile mücadele çalışmaları Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi tarafından başlatılmıştı. Yürütülen çalışmaların yeterli olmadığını savunan Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, havayı kirleten fabrikalara yönelik ağır yaptırımların uygulanmasını istedi.

“Çevre Müdürlüğü fabrikaların bacalarını denetlememiş”

Hava kirliliği ile ilgili parti binasında İl Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapan Sönmez,Bilindiği gibi Düzce, hava kirliliğinde Türkiye’de en önlerde, bazen de birinci sıralarda yer alıyor. Bununla ilgili senelerdir, bir takım gayretler var, yürüyüşler var, gayretler var, toplantılar var. Geçtiğimiz sene bu hava kirliğinde önemli bir yoğunluk yaşadık. Sayın Belediye Başkanımız Faruk Özlü seyyar ölçüm araçları getirterek, Düzce’de hava kirliliğinin nerelerde yoğunlaştığını ve sebeplerini inceletmişti. İncelemelerin ardından bir rapor yayımlandı. Burada dikkat çeken husus şuydu; Evet hava kirliliğinde Türkiye genelinde birinci oluyoruz zaman zaman, fakat bu hava kirliliğinin yüzde 30’u fabrikaların olduğu tespitiydi. Burada görevler yapılmamış mevcut yasalar çerçevesinde. Çevre Müdürlüğü yapmamış, fabrikaların bacaları denetlenmemiş” diye konuştu. 

“Burada en büyük görev Valilik ve Belediyeye düşüyor”

Düzce’de havayı kirleten fabrikalar ile ilgili öncelikli görevlerin Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesine düştüğünü kaydeden Sönmez,“Düzce’de basında yer alan haberlere göre; bir fabrika çevreyi kirletir, bir fabrika havayı kirletir, akarsuları kirletir. Bunlarla ilgili bunlarla ilgili bir yaptırım olduğunu, ben bugüne kadar bir şey duymadım. Oysa Koronavirüs salgınında da gördüğümüz gibi, insan sağlığı birçok tedbirleri almamızı gerektiriyor.  Çevreyi kirleten fabrikaya müsemma ve hoşgörü gösterilmemesi gerekiyor. Bu konuda bir çok mahalleden bana da vatandaşların birçok şikayetleri vardır. Bunlarla ilgili devletin, kamunun sorumluluğundadır, fakat bu tür vakalara, halkın doğrudan sağlığını etkileyen vakalara sadece Valilik ve Belediye olarak değil, topyekun uymamız gereken kurallar var. Ama burada öncelikli görev Valiliğin ve belediyenindir. Bunlar bilimsel esaslara dayılı kararlar almalı ve bunu uygulamasında da katı şekilde takipçisi olmalılar” şeklinde konuştu. 

“Düzce’de yerleşim birimi kuzey yamaçlara kaydırılmalı”

Hava kirliliğinin önüne geçmek için partilerinin çözüm önerilerini de sıralayan Sönmez, Düzce’nin yerleşim biriminin kuzey yamaçlara kaydırılası gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizim parti olarak Düzce’de hava kirliliği ile ilgili önerilerimiz var! Birincisi, şu tespiti yapmamız gerekir; hangi önlemi alırsak alalım, Düzce’nin çanak konumunda olması ve hava sirkülasyonunun  zayıf olmasından dolayı, Düzce’nin tamamıyla hava kirliliğini önlemek mümkün değildir. Ancak insanların yaşayabilir koşullarda hava teneffüs edebilmesi için bazı tedbirler almak gerekir. Örneğin, ovaya zaten Organize Sanayi Bölgesi kurulmamalıydı. Takip ettiğimiz kadarıyla şimdi OSB’yi genişletmeyi düşünenlerde var. İkincisi, Düzce ovası artık yerleşime, imara kapatılmalıdır. Düzce adım adım kuzeye kaydırılmalıdır. Şehrin ileride Kuzey yamaçlara yerleşmesi için tedbirler alınmalı. Bu nedir? Birincisi, ovadaki tarım alanlarını imara açmamak, hatta birinci sınıf tarım arazilerine açılan imarları iptal etmek ve şehri kuzey yamaçlara, diyelim ki Çilimli’den Kaynaşlı’ya kadar kuzey yamaçlara kalıcı konutlar gibi kaydırılmasını özendirmek gerekiyor. Yine kömür kullanımız kesinlikle yasaklanmalıdır. Aynı bu koronovirüs salgınındaki maske kuralı gibi, aşı kuralı gibi sıkı tedbirler alınarak, kömür kullanımı kesinlikle yasaklanmalı ve doğalgaz bütün mahallelere iletilmeli.”,

HABER: Savaş ARI