Hecinler Bölgesi’nde suların durulmadığı katı atık depolama tesisi ile ilgili dün yaşanan arbede sonrası Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, yazılı bir açıklama yaparak Düzce Belediyesi’ni eleştirdi.

Sık sık belediye ile köylüyü karşı karşıya getiren tesisin tekrar faaliyete geçmesine tepki gösteren vatandaşlarla zabıtaların birbirine girdiği olayın sorumlusu olarak yasa ve yönetmelik tanımamakla suçladığı Düzce Belediyesi’ni gösteren Sönmez, ayrıca Bakan Faruk Özlü’yü de köylülere verdiği sözü tutmamakla eleştirdi.

Belediye; yasa ve yönetmelik tanımıyor”

Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Dün Hecinler’de yine köylüler hırpalanarak belediye çöp dökmeye çalıştı. Düzce Belediyesi, yine yasa, yönetmelik ve verilen sözler yokmuş gibi hareket ediyor. Köylüler, köylerini korumak için haklı olarak çöp dökülen sahanın yolunu kesiyorlar. Acı olan, yolu açmak için belediye zabıta araçlarının köylünün üzerine sürülmesi. Yaşlı ve kadınları sürükleyerek yol açmaya çalışmaları. Gelen haber üzerine gittiğimiz olay yerinde köylülerin öfkesi had safhadaydı.”

Kimse eşkıya gibi davranmasın”

Düzce Belediyesi’nin İSKİ’de bazı madde değişikliği yaptığını iddia eden Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, köylülerin kazandığı davanın hiçe sayıldığını ileri sürdü. Sönmez, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e cevaplaması için şu soruları yöneltti: “Bu köylülerden ne istiyorsunuz? Düzce ve havalisinin çöpünü Hecinler’in tepesine mi yığacaksınız? Yasa, hukuk dediniz, davayı kazandılar. Siz gidip İSKİ’de bazı madde değişikliği yaptırarak, yani hile ile rapor alma yolunu denediniz. O rapor da size oraya çöp dökme hakkı tanımıyor. Köylüler yine dava açtılar. Yasal süreç yine başladı. Köylülere bakanın sözü var. Herkesin içinde söz verildi. Sözler uçtu mu? Geçen zaman içerisinde köyün yeri mi, çöpün döküldüğü yer mi yoksa Melen’in aktığı yatak mı değişti? Dün kirleten çöp, bugün kirletmez mi oldu? Yanlışlarınızın faturasını köylülere ödetemezsiniz. Hecinler’in yakasından artık düşün. Yanlışta ısrar ederseniz biz parti olarak da, Düzce halkı olarak da orada olacağız. Kimsenin eşkıya gibi davranmaya hakkı yoktur. Buna da müsaade etmeyiz.”

Tekrar faaliyete geçti

Öte yandan 2015 yılının sonlarına doğru mahkeme tarafından ÇED olumlu raporu iptal edilerek faaliyeti durdurulan tesisin kapısındaki mühür, bir süre önce İSKİ yönetmeliğinde yapılan değişiklik doğrultusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından söküldü. Böylelikle tekrar hizmet vermesinin önündeki engellerin kalktığı tesisi istemeyen halk ise yeniden direnişe başladı.