MHP’li Gümüşova Belediye Başkanı Muharrem Tozan ve İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er’in katıldıkları bir iftar programında yan yana fotoğraf çektirmesi, “Tozan MHP’den istifa edip, İYİ Parti’ye katılacak” şeklinde algılanmıştı. Düzce kamuoyu Tozan’ın saf değiştireceği iddiaları ile çalkalanırken, konu ile ilgili ilk değerlendirme İYİ Parti’nin Düzce’deki en yetkili ağzı olan İl Başkanı Yunus Özay Er’den geldi.

Öncü TV’nin ‘Kitabın Ortasından’ programına konuk olan İYİ Parti İl Başkanı Er, Gümüşova Belediye Başkanı Muharrem Tozan’ın İYİ Parti’ye geçeceği yönündeki iddialar hakkında konuştu. Ayrıca MHP’den ayrılıp İYİ Parti’ye geçen Murat Çağlar nedeniyle iki parti arasında yaşanan gerilimi değerlendirdi.

“Hizmetin nereden geldiği mühim değil, yeter ki helal olsun”

Boğaziçi Belediyesi ve İYİ Parti arasında krize neden olan parke taşı tartışmaları ile sözlerine başlayan Er, “Biz sadece Boğaziçi Beldesi için değil, ihtiyacı olan köylere parke taşını gönderiyoruz. Boğaziçi’nde gelişen süreç enteresan gelişti, onu ben bile anlayamadım. Orası bizim merkez ilçe teşkilatımıza bağlı olan bir bölge. Konuyu bizim merkez ilçe başkanımız ve bölge koordinatörümüz birlikte götürdüler. Tabii benim bilgim dahilinde gelişen bir süreç. Talep geldi, arkadaşlar da bu talebi karşıladı. Bundan sonra yaşanan süreçten ben de rahatsız oldum. Bu konuyu da hiç uzatmayı düşünmüyorum. Sadece şunu söylemek isterim; ben insanların nerede olursa olsun, Düzce siyasetçisi olduğum için, çaresizliğe, yokluğa mahkum etmeyeceğim. Bu kaynaklar içerisinde devlet var, belediyeler var, hayırsever insanlar var, siyasi partiler var. Mühim olan bulunduğunuz bölgeye, yöreye hizmeti getirebilmeniz. Bu hizmet geldikten sonra, ben kendi bakış açımı söyleyeyim, bu hizmetin nereden geldiği mühim değil. Yeter ki haram – helal noktasında insanlar gerekli hassasiyeti göstersinler. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyoruz; uzun zamandan beri karşılanmayan bir talepleri varsa bize ulaşırlar, biz de çözeriz yani.” dedi.   

“Hayır gizli yapılır, hizmet ise açık yapılır”

İYİ Parti İl Başkanı Er sözlerine şöyle devam etti: “Mühim olan burada vatandaşın ayağına bu hizmeti getirebilmek. Tabii hayırla, hizmeti birbirinden ayırmak lazım, çünkü hayır gizli yapılır, hizmet ise açık yapılır. Hizmette çünkü bir karşılık beklenir, sonuçta siyaset yapıyoruz. Hizmet olarak verdiğimiz bütün teminleri, kamuoyu ile paylaşmaya devam ederiz, ama hayır olduğu zaman hiçbir şeyden kamuoyunun haberi olmaz. Bu ayrımı iyi yapabilirsek, bu tür tartışmaların da dışında olmuş oluruz. Tabii şunu söylemek istiyorum; bu parke taşı olayı, Boğaziçi Belediye Başkanı’nı başarısız göstermesin. Boğaziçi Belediye Başkanı İbrahim Ercan başarılı bir belediye başkanıdır. Bizim bu yaptığımız hizmet başında ve sonunda asla başkanı ve ekibini kesinlikle bir acziyet içinde göstermeye yönelik bir anlayış değildi. Bundan sonra da olmaz, çünkü Boğaziçi’nin belediye başkanı başarılı bir belediye başkanı. Ama ben bir siyasi parti il başkanıyım ve ilk seçimlerde Boğaziçi Belediyesi’ni kazanma gibi bir hayalim var. Bu hayale ve hedefe ulaşmak için de hizmet üretmek zorundayız, yani insanlara dokunmak zorundayız.”    

“İnsanlar kendisini siyasetten soyutlamış durumda”

İnsanların siyasete müdahil olması gerektiğini ifade eden Er, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ülkedeki genel sıkıntı şu; yani ülkenin çok büyük bir kısmının yaşanan ekonomik sıkıntılarla boğuşması o kadar yüksek ki, genel siyaset ile alakalı dahi gündemden artık kendisini soyutlamış durumda. Toplum apolitik olarak yoluna devam etmekte. Bunlar üzücü şeyler tabii. İnsanların siyaseti daha fazla merak etmesi, siyasete daha çok müdahil olması gerekir. Siyasete müdahil olması için illa bir siyasi partiye üye olmak veya siyasi görüşme sahip olmak değil, ama STK’lar boyutunda da olsa insanların siyaseti kendi haline bırakmaması lazım. Siyaset kendi haline bırakılırsa bugünkü tablo ortaya çıkar.” 

“Ben Murat Çağlar ile MHP üyesi iken hiç görüşmedim”

Er, İYİ Parti’ye geçmesinin ardından İGM üyeliği görevini bırakmaması nedeniyle MHP’lilerin hedef tahtasına koyduğu Murat Çağlar ile ilgili soruyu şu şekilde cevapladı:

 “Neticede bu son yaşanan olayda, İl Genel Meclisi Üyemiz Murat Çağlar, bir açıklama yapma gereği hissetti. Son derece haklı gerekçelere dayanan bir sebeple bir açıklama yaptı. Ama neticede siyaset çok değişken bir süreç, ben bunu sürekli vurguluyorum. Siyasetin bu kadar dinamik olduğu bir süreçte insanlar parti değiştirebilir. Mesela ben bir örnek vereyim; şu anda Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kadın Kolları Başkanı ve Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı İYİ Parti kökenlidir. Başkanlar atandıktan sonra, ben kendilerini arayıp tebrik ettim. Yani bu partiler arası geçişleri, bu düzleme taşımamak lazım. Önemli olan hizmet üretebilmesi insanların! İnsanların hizmet üretebilmesi noktasında gerekli zamanı verirseniz, ondan sonra gözlemlemek düşer. Murat beyin bizim partimize geçmesinden dolayı da çok büyük mutluluk duydum. Ben daha öncesinde çok daha tanımıyordum kendisini. Beraber çalıştığımız dönem içerisinde daha yakından tanıma imkanım oldu. Ama bu geçişler ne ilk ne de sondur. Bundan sonra da geçişler olacaktır. Önümüzdeki süreçte daha sonra kamuoyu ile de paylaşacağımız İYİ Parti’ye meclis üyeliğinden yine geçişler olacaktır. Yani bunlara çok takılmamak lazım. Tabii bir beyanat verirken, kişilik haklarına biraz daha saygı göstermeye inanıyorum ben. Neticede bu siyaset, oturduğumuz koltuklar gelip-geçici. Bu işler bittiği zaman, insanlar sokakta yürürken, birbirlerinin yüzüne bakabilmeli. İlk geçen belediye meclis üyesi de değildir, Murat Çağlar bize. Ama benim tahminim, çok başarılı olduğu için, çok ciddi bir potansiyele sahip olduğu için bu kadar çok fazla gündem de kaldı. Ben MHP’de üyeyken de kendisi ile hiç görüşmedim.” 

“Tozan ile birlikte siyaset yapmaktan dolayı çok mutluluk duyarım”

MHP’li Gümüşova Belediye Başkanı Muharrem Tozan’ın İYİ Parti’ye geçeceği yönündeki soruya üstü kapalı cevap veren Er, “Muharrem Tozan özelinde söylüyorum; benim siyasi hayatım boyunca gördüğüm en kaliteli siyasilerden birisi. Çok genç yaşta, çok büyük sorumluluklar altına girmiş bir isim. Yanlış hatırlamıyorsam, 30’lu yaşlarında belediye başkanı olmuş. Yani 22 senedir, üst düzey siyaset yapıyor. Bürokrasiyi de çok iyi bilen, belediye başkanlığı dışında, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği yapmış bir insan. Ben siyaset kalibresi olarak benim Düzce özelinde gördüğüm yüksek kalitede siyasetçilerden birisi. Yönetim prensiplerine de çok büyük saygı duyarım ben. Muharrem Tozan ile ilgili bir şey söylemem, bana yakışmaz. Muharrem Tozan’ın nerede siyaset yapacağını, hangi düzlemde, hangi boyuta siyaset yapacağını söylemekte bana yakışmaz. Ben onu kendi kişisel haddim olarak da görmem. Ama çok net söylüyorum, birlikte görev yapmaktan çok büyük mutluluk duyarım. Ama bu benim tercihim olmaz, bu Muharrem Tozan’ın kendi tercihi olur. Tabii biz bir iftara davet edildik, orada Muharrem Tozan da vardı. Birlikte oturduk ve hoş bir sohbet yaptık, o sırada bir arkadaş fotoğraf çekip paylaşmış. Ama ben Muharrem Tozan ile hiç konuşmadım bu konuları. Muharrem bey ile aramda, ‘İYİ Parti’ye geç.’ gibi bir diyaloğum olmadı, zaten bu benim de haddim değil. Yani ben içinde bulunduğum pozisyonda, sorumluluğumu doğru yapmaya çalışan bir insanım.” diye konuştu.