Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından dün kritik bir gün yaşandı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM)'nde, “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzenlendi. Oturumda Türkiye'nin 2004'te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi. Kararda, ayrıca olağanüstü halin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması istendi.

"Son dönemde yükselen önyargılarının somut bir örneği"
Bu gelişme üzerinde yazılı bir açıklama yaparak karara sert tepki gösteren AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, şu ifadeleri kullandı: "Avrupa'nın Türkiye'ye karşı son dönemde yükselen önyargılarının somut bir örneği olarak ortaya koyduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM), Türkiye'ye yönelik "siyasi denetim" kararı, hakikatle ilgisi olmayan, maksadını aşan, hadsiz, haksız gerekçelerle, görevi suistimal ederek ve tamamen siyasi kaygılarla alınmış bir karardır. Maalesef bu karar, son dönemde Türkiye düşmanlığını iç politika malzemesi olarak kullanan Avrupa ülkelerinin bir kısmının bakış açısının Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde de vücut bulduğunun kanıtıdır."

"Ötekileştirici kararı şiddetle kınıyorum"
Kararın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne yakışmadığını ise şu ifadelerle aktardı: "Ön yargılı, peşin hükümlü ve taraflı hazırlanmış bir rapor üzerine kurgulanan, demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden AKPM'ye yakışmayan bu karar, Avrupa değerleriyle örtüşmeyen siyasi bir karardır.
Kurucusu olduğumuz AKPM’nin bu gün içinde bulunduğu durumun vehametini kaygıyla karşılıyor, Avrupa ülkelerinin bir kısmının bakış açısını yansıtan ülkemize yönelik bu dışlayıcı, ötekileştirici kararı şiddetle kınıyorum. Ülkemiz tüm bu baskılara rağmen, uluslararası demokratik haklar çerçevesinde vatandaşların hak ve özgürlükleri konusunda uluslararası yükümlülüklerine bağlılığından ödün vermeden hedefleri çerçevesinde çalışmaya devam edecektir."