TBMM bütçe görüşmelerinin üçüncü gününde İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Uzun ve hararetli geçen İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, HDP Milletvekillerinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef alan sözleri karşısında MHP Milletvekili Yılmaz kayıtsız kalmadı.

 Yılmaz konuşmasına başlamadan önce meclis başkanına dönerek: ‘’ Bakanlığımıza ve Sayın Bakanımızın şahsına çok ağır ithamlarda bulundular. Konuşmamı kısa kesip, sayın bakanıma söz hakkımı devretme şansım var ise, sayın bakanımızın şahsına bırakmak isterim’’ dedi.

Yılmaz,  ‘’2021 yılı, bu kapsamda afetlerde risk azaltma, afet öncesi önlemlerinin alınması, afet sırasında can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla "Türkiye Afet Eğitim Yılı" ilan edilmiştir. Ülkemizde ve dünyada yaşanan doğal afetlere karşı kriz yönetimi, acil müdahale, kişilerin bilinçlendirilmesi, insani yardım ve birçok alanda çalışmalar yürüten İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD, çalışmalarına baktığımız zaman, yaşanan orman yangınları, depremler, sel felaketi ve su baskınlarına karşı amansız bir mücadele vermektedir. Afet bölgelerinde gözlemlediğimiz AFAD koordinasyonunda hareket eden kamu kurumları, STK ve vatandaşlarımız, yaşanan afetlerin yaralarının bir an önce sarılmasını kolaylaştırmış, birlik ve beraberliğimizi perçinlemiştir. 2021 yılı, bu kapsamda afetlerde risk azaltma, afet öncesi önlemlerinin alınması, afet sırasında can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla "Türkiye Afet Eğitim Yılı" ilan edilmiştir. Şimdiye kadar neredeyse ülke nüfusunun yarıya yakınına, kamu görevlilerimize yüz yüze ve çevrim içi olarak afet farkındalık eğitimi verilmiştir. Bireylerin ve hane halkının bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlenen bu eğitimler sayesinde, yaşanan afetlerde vatandaşlarımızın gönüllü çalışmaları, afet bölgelerinde AFAD koordinasyonu ve görevlilerimizin motivasyonu artmıştır. Bizzat yakından takip ettiğimiz Rize'de, Artvin'de, Sinop'ta, Batı Karadeniz'de Düzce'de, Bartın'da, Kastamonu'da yaşanan sel felaketleri; Antalya, Adana, Mersin, Muğla illerimizde yaşanan orman yangınları ve birçok afet durumunda, vatandaşlarımızın zor günlerinde kamu kurum ve kuruluşlarının özverili çalışmalarının birlik ve beraberliğimizi tüm dünyaya sergilemesi bizleri gururlandırmıştır” diye konuştu.

Sahil Güvenlik Komutanlığının son yıllarda deniz yoluyla gerçekleşen kitlesel göç problemi ve mavi vatanda güvenliğin sağlanması ve tehditlerin önlenmesiyle ilgili başarılı çalışmalar yaptığını vurgulayan MHP Milletvekili Yılmaz, “İçişleri Bakanlığımıza bağlı, son yıllarda artan önemi açısından, başarılı altyapı yatırımları ve saha uygulamalarıyla göz dolduran bir diğer kurumumuz Sahil Güvenlik Komutanlığıdır. Sahil Güvenlik Komutanlığımız, yüzyılın sorunu hâline gelen göç probleminin günden güne artmasıyla üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizde hayati önemi haiz kurumların başında gelmektedir. Geçmişte daha çok kaçak avlanma ve benzeri problemlerle uğraşan Sahil Güvenlik Komutanlığımız son yıllarda deniz yoluyla gerçekleşen kitlesel göç problemi ve mavi vatanda güvenliğin sağlanması ve tehditlerin önlenmesiyle ilgili başarılı çalışmalar yapmaktadır. Özellikle iptidai deniz botlarıyla Avrupa ülkelerine göçmeye çalışan, Orta Doğu'dan, Uzak Doğu'dan ve Afrika'dan gelen göçmenleri Türk milletine yakışır şekilde kurtarmaktadır. Bizim Sahil Güvenlik Komutanlığımız göçmenlerin botları Akdeniz sularında battığı zaman insanları tek tek kurtarırken medeni dediğimiz Avrupa Birliği üyesi Yunan Sahil Güvenlik gemileri bu göçmenlerin botlarını özellikle batırmakta, sözde insancıl davrananları ise yasa dışı şekilde kendi kara sularındaki botları Türk kara sularına doğru itmektedir. Yunan Deniz Kuvvetleri bunu yaparken, Avrupa Birliğinin sınır güvenliğini korumak için kurulan "Frontex" adlı kuruluşun bu yapılanlara seyirci kalmak bir yana, destek verdiği, tüm dünya kamuoyunun gözleri önünde görülmektedir” şeklinde konuştu.

 ‘’Terör örgütü PKK/KCK'nin can damarları kesilmiştir’’

İçişleri bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşma ile meclis sıralarından alkış toplayan Milletvekili yılmaz şunları söyledi:

“İçişleri Bakanlığımız ve bağlı birimler, son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalarla göz doldurmaktadır. Bakanlığımıza bağlı Jandarma Genel Komutanlığı bu kurumların başında gelmektedir. Özellikle terörle mücadele için, vatan topraklarında başlatılan Yıldırım ve Eren Operasyonları, teröristlerin kırsal alanda etkinlik sağlamalarının önüne geçmiştir. Kar, kış, soğuk, sıcak demeden yürütülen bu operasyonlar neticesinde 2.529 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Kırsal alanda hâkimiyet sağlayamayan terör örgütü PKK/KCK militanlarının mağaraları başlarına yıkılmış, şehirlerde Emniyet teşkilatıyla sağlanan birliktelikle beraber terörist sayısının 170'ler civarına düşmesi sağlanmıştır. Terörle mücadele konusunda başarı, sadece terörist sayısının düşmesi değildir. Özellikle son yıllarda teröre destek veren, kaynak ve eleman sağlayan belediyelere atanan kayyumlar, terör örgütü PKK/KCK'nin can damarlarından birinin kesilmesini sağlamıştır. Kayyumlarla sadece örgüte üye sağlanmasının önüne geçilmemiş, bölgede bulunan halkın gerçek belediyecilik hizmetlerine kavuşması da sağlanmıştır. Kırsal alan ve kentte yapılan bu başarılı mücadele ve atanan kayyumlar derhâl semeresini vermiş, örgüte katılım sayıları 48'e kadar düşmüş, halk gece rahatlıkla sokaklarda dolaşmaya, terörden arındırılan bölgelere turistler akın etmeye ve halkımız şehir çevresinde piknik yapmaya, terör korkusuyla köylerini terk eden vatandaşlarımız köylerine dönmeye başlamıştır.”

‘’Güvenlik kuvvetlerimiz terörle yaz kış demeden üzerine düşeni yapmaktadır?’’

Meclise terör örgütü propagandası yapan HDP’li milletvekillerine tepki gösteren Yılmaz, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Aslan parçaları bazen eksi 40 derece soğukta, bazen güneşin altında saatlerce kıpırdamadan, dudaklarında kelime-i şehadet, gözleri namlunun ucunda mücadele ederken; anaları, eşleri, çocukları gözlerini kırpmadan yollarını gözlerken ülkemizin diğer kurumları, özellikle Meclis üyeleri, bizler gerekli görevi yerine getirmekte miyiz? Bu, son günlerde halkımız tarafından bizlere oldukça sorulmaktadır. Burada, Türkiye'nin kalbi olan Gazi Meclis kürsüsünde eli kanlı bebek katili terör örgütünün ve onun elebaşının propagandasının yapılmasına müsaade ederek o güvenlik güçlerinin ve yakınlarının neler düşündüğünü, kendilerini nasıl hissettiklerini düşünüyor muyuz?’’  Bu ülke için kollarını, bacaklarını, hayati uzuvlarını feda eden gazilerimizin ve şehit yakınlarımızın burada bu hainlerinin propagandasının yapılmasıyla yaraları her gün yeniden kanatılmıyor mu?”