İYİ Parti Düzce İl Başkanlığı binasında kameraların karşısına geçen Düzce Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Ender Çakar, geçtiğimiz günlerde ‘Esnafa pandemi desteği sağlanması amacıyla evsel atık bedelinde indirime gidilecek.” açıklaması yapan AK Parti’yi eleştirdi.

AK Partililer’in daha önce zam yapılmasına yönelik mecliste adım attığını belirten, Çakar, süreci şöyle anlattı:

“5393 sayılı Belediye Kanununun belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlıklı 15. maddesine istinaden Evsel Katı Atık Tarifesi 2020 senesinde ilgili müdürlük maliyet çalışmaları bitirilmediği için 2021 senesi Ocak ayına ertelenmişti. 28 Ocak 2021 tarihinde Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden Başkan Yardımcısı Cengiz Tuncer ve Belediye Başkanı Faruk Özlü imzası ile meclise görüşülmesi için Evsel Katı Atık Ücret Tarifesi havale edildi. 2021 Şubat ayı meclisinde bu tarife meclisten Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Şubat ayında plan ve bütçe komisyonunda, komisyon üyesi olan ben ve MHP Meclis Üyesi Hakan Çetin meclise getirilen fiyat tarifesinin genel ekonomik şartlar ve pandemi süreci sebebi ile kabul edilemez olduğunu söyledik. Komisyonda bulunan AK Parti meclis üyeleri maliyetler bilimsel olarak çıkarıldı ve bu fiyatların altında ücret alınamayacağını söyleyerek tarife uygulamasına “evet” oyu verdiler. İYİ Parti ve MHP komisyon üyeleri olarak  “hayır” oyu verdik. Komisyon raporu meclise 3 AK Parti meclis üyesinin evet oyu ile kabul edilerek yazıldı.” dedi.

“Bu Düzce halkına izah edilemez”

“Ben komisyon toplantısı bittiğinde il başkanıma durumu rapor ettim ve il başkanının bilgisi dahilinde AK Parti il yönetiminde tanıdığım arkadaşlara durumu anlatmak için müsaade aldım.” diyen Çakar, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“AK Parti yönetiminde olan arkadaşlarıma belediye başkanının evsel atık ücretlerine yaklaşık 3 kat zam yapmak istediğini, maliyet hesaplarının şişirildiği ve 6 yıldır zam yapılmamış bahanesi ile yapılacak zammın Düzce halkına izah edilemeyeceğini anlattım, il başkanlarına durumu aktarmalarını rica ettim. MHP grubundan Ayhan Cicu da bana müzakere için zorlamamız lazım, bu kadar yüksek zam yapılmasına meclisin direnmesi gerektiğini söylemişti. Komisyon raporunun oylanacağı şubat ayı 2. meclis oturumundan yaklaşık 15 dakika önce Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Bayram Ali Kubilay bana 3 AK Parti komisyon üyesinin evet oyu ile meclise gelen zam talebi için “komisyonda erteleme kararı aldık diyelim” dedi, ben de “Fiyatlarda müzakere edeceksek olur” dedim. Şubat ayı meclisinde zam talebinin mart ayına ertelenmesini onaylattık.” dedi.

“Son rakamlar üzerinde müzakereyi kabul ettik”

Mart ayında Plan ve Bütçe Komisyon Toplantısı’nda Temizlik İşleri Müdürünün zam talebi ile ilgili sunumunu yaptığını hatırlatan Çakar, “Bu rakamların altında olmasının mümkün olmadığını söyledi. AK Parti Komisyon Üyesi Bayram Ali Kubilay ve Leyla Ağan bilimsel çalışmaya itiraz edilemeyeceğini ifade etti. Ben de “maliyet hesaplarınızı yerinde incelemek lazım personel sayısı gerekenden fazlaysa optimum çalışmıyorsanız maliyet yüksek çıkar” diyerek itiraz ettim. MHP meclis üyesi Hakan Çetin “çöpten gelir elde etmeye başlayacaksınız o geliri neden maliyetten düşmüyorsunuz, çöplerden karton, kağıt, plastik toplayanları organize edin oradan da gelir elde edin” diyerek maliyetlere itiraz etti. Bunun üzerine AK Parti meclis üyesi Leyla Ağan “ben maliyetleri kendi işyerimde maliyet muhasebesi uzmanına hesaplattım ve idarenin istediği zam normal” dedi. İYİ Parti ve MHP olarak,  Bayram Ali Kubilay’a ve Cemil Acar’a kendi işyerleri ile alakalı talep edilen zamların kaç liraya tekabül ettiği örnekleri verdikten sonra rakamlar üzerinde müzakere etmeyi kabul ettik.” şeklinde konuştu.

HABER: Savaş ARI