Özlü’nün siyasi kariyeri

7 Haziran 2015 seçimlerinde 25. dönem, 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise 26. dönem Düzce milletvekili olarak seçilen Dr. Faruk Özlü, 24 Mayıs 2016 tarihinde son Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev aldı.

Bakanlık görevinin ardından 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde yüzde 47,14 oy oranı ile Düzce Belediye Başkanlığı görevine seçilen Özlü, başkanlık görevi başlar başlamaz ilk olarak kurumda gelir-gider dengesini sağlamak için kolları sıvadı. Bu doğrultuda uyguladığı mali disiplin tedbirleri ile belediye borçlarını büyük ölçüde azalttı.

Projeleri

Katı atık bertaraf tesisi kurulması, eski sanayi sitesinin dönüşümü, bisiklet yolu ağı kurulması, 114 yeni otobüs ile ulaşım master planı, Millet Bahçesi, Cedidiye Meydanı, Kent Estetiği ve içme suyu hattı yenilenmesi projesi gibi birçok belediye çalışmasına imza atan Özlü, özellikle yeni ulaşım sistemi ve halkın arasına girmediği gerekçesi ile eleştiriliyor.

Bunun için de formülü A Takımı’nı değiştirmekte bulan Özlü, geçtiğimiz günlerde yenilediği kurmaylarıyla gönüllere daha fazla dokunmayı hedefliyor.

Muhalefet sık sık eleştiriyor

3 yıllık görev süresi içinde yaptıkları kadar yapamadıkları ile de gündem olan ve muhalefetin ‘Yatırımlara başlamadan önce kamuoyunu bilgilendirin’ diyerek sık sık hedef tahtasına koyduğu Özlü’nün resmi törenle ve belediye meclis toplantılarına katılmaması de tepki çekiyor.

Kültür ve sanata yoğun ilgi

Ankara bürokrasisi ile arasındaki kuvvetli ilişki Başkan Özlü’nün memleketi Düzce için başkentte kapıların kolaylıkla kendisine açılmasını sağlıyor. Yine 3-4 ayla sınırlı kalan Konuralp’teki kazı çalışmalarının yaptığı girişimler sonucu 12 aya yayılmasını sağlayan Özlü’nün kaleme aldığı ‘Beyaz Kitap’ ve şiire olan merakı da sanat ve kültürel faaliyetlere olan ilgisini gösteriyor.

Özellikle ülkenin ünlü şairleri tarafından dizelere dökülen şiirleri hem seslendirip hem de kliplendiren Özlü, bu yönüyle de alışılmışın dışında bir başkan imajı çiziyor.

Halkın gözüyle 3 yıllık performansı…

Peki, bürokrasiden siyasete uzanan yolculuğu yerel yöneticilikle devam eden Özlü’nün 3 yıllık performansını Düzce halkı nasıl değerlendiriyor? Öncü Haber ekibi bu sorunun cevabını alabilmek için, sokağa inerek vatandaşların nabzını tuttu. Vatandaşların birçoğu Özlü’nün çalışmalarını beğendiğini söylerken, bir kısmı ise başarısız bulduğunu ifade etti.

“3 yılda ben pek bir şey göremedim”

Son 3 yılda Düzce’de yapılan bir çalışma göremediğini ifade eden Batuhan Şahin, “3 yılda ben pek bir şey göremedim açıkçası. Ama genel olarak yollar yaptı, dış çevreyi falan güzelleştirdi. Son 2 yılda da merkezde sorun yok da mahallelerde marketler biraz daha arttırılmalı bence.” dedi.

“İstanbul Caddesi esnafı mağdur edildi”

İstanbul Caddesi’ni trafiğe kapatılmasını cadde esnafını mağdur ettiğini belirten esnaf Ali Melenkay, “Olumlu yönleri de var bizi mağdur eden yönleri de var tabii bu caddenin kapanması esnaflar açısından baya bir mağduriyet, çözümde bulunmuş değil bunlar biraz sıkıntılı. Ama parklar bahçeler güzel. Son iki yılda da Düzce gelişen bir il olduğu için şehir merkezine olduğu kadar şehrin dışına da özen gösterilse daha güzel olur. Mahalle sözleşmeleri ile ilgili pek bir bilgim yok ama tabi vaat verildiyse tutulması lazım.” diye konuştu.

“Garibanların aşevini kapattı”

Özlü’nün göreve gelmesinin ardından, ilk işinin Düzce Belediyesi Aşevi’ni kapatmak olduğunu dile getiren Muhammet Çelik, “Yedi tane vaadi var herhâlde daha bir tanesini tamamladı, gerisini de tamamlayacak herhâlde. Çalışma temposunu yavaş buluyorum biraz hızlanması lazım. Yani zararı var karı yok. Gitti garibanların yemek yediği yemekhaneyi kapattı. Sokakta kalan garibanlar aç kaldı.” şeklinde konuştu.

“Özlü sayesinde Düzce’ye park kazandırıldı”

Başkan Dr. Faruk Özlü’nün 3 yıllık görev süresi içerisinde başarılı çalışmalar yaptığını kaydeden Fatih Açıkgöz, “Başarılı buluyorum. Onun sayesinde bak bize park kazandırdı oturduk güneşleniyoruz. İcraatlar ortada. Lafla olmuyor bu işler. Görmeyen nankördür.” ifadelerini kullandı.

“Cedidiye Meydan Projesi’ni bekliyorum”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün çalışmalarını takdir ettiğini ifade eden İsa Gürbüz, “Çok güzel. Mesela bak bu parkı yaptı. Bizim bilmediğimiz bir sürü şey yaptı. Bakalım Cedidiye camisinin önünü ne yapacaklar tam bilmiyorum, ama güzel olacak. Ama inşallah iyi bir şey yaparlar yani.” ifadelerine yer verdi.

“Diğer başkanlara göre olağanüstü çalışıyor”

Faruk Özlü’nün diğer önceki dönem belediye başkanlarına göre olağanüstü çalıştığını söyleyen Adem Sır ise, “Şu an da yaptıkları icraatlarına bakıldığında diğer dönemlere göre çok daha iyi hizmetler görüyorum. Şahsen 4-5 yıldır burada olmadım ama dışardan gözlemlediğim kadarıyla iyi hizmetleri var. Diğer başkanlara göre olağanüstü çalışıyor. Umarım bu şekilde devam eder.” açıklamalarında bulundu.