Siyasette yaşanan gelişmelerin ardından kongre takviminde değişikliğe giderek Aralık ayında yapılacak seçimleri iptal eden AK Parti, başkanlık sistemi ve yeni anayasa çalışmalarına yoğunlaştı. Düzce’yi de yakından ilgilendiren çalışmalar sonucu anayasa değişiklik paketinin teklifini aralıkta meclise sunmak isteyen AK Parti mart ayında referandum için sandığa gitmeyi hedefliyor.
İlk iş olarak Aralık ayındaki kongrelerini iptal eden AK Parti’nin ile MHP yürüttüğü "küçük anayasa" değişiklik paketi çalışmalarında sona gelindi.

İki partinin mutabakat zemini aradığı konularda AK Parti cumhurbaşkanının insan hakları, özgürlükler dışında kararname çıkarma yetkisinin bulunmasını isterken, MHP cumhurbaşkanının hangi konularda kararname çıkarabileceğinin sınırlarının anayasada net olarak çizilmesini istiyor.

EN AZ 330 GEREKLİ
Yine cumhurbaşkanının kanunu veto etme konusunda her iki parti farklı düşünüyor. MHP, cumhurbaşkanının veto ettiği yasayı mevcut parlamenter sistemde olduğu gibi Meclis'in basit çoğunlukla yeniden kabul etmesi durumunda onaylamasını öngörüyor. AK Parti ise cumhurbaşkanının veto ettiği yasayı onaylayabilmesi için 330 gibi nitelikli çoğunluk istiyor. MHP ayrıca cumhurbaşkanı tarafından oluşturulacak Bakanlar Kurulu'nun Meclis onayına sunulmasını talep ediyor. AK Parti ise bunun parlamenter sistemde olduğunu belirterek benimsemiyor. MHP, cumhurbaşkanının partisiyle ilişki kurmasına sıcak bakarken, genel başkan sıfatı taşımasını istemiyor. MHP bu konuda ABD'deki başkanlık sistemine benzer bir sistem öngörüyor. Cumhurbaşkanının hangi oy nisabı ile Yüce Divan'a gönderileceği konusunda iki parti uzlaşı arıyor. MHP mevcut parlamenter sistemde başbakan ve bakanlar gibi cumhurbaşkanının da salt çoğunluk olan 276 oy ile Yüce Divan'a gitmesini öngörürken, AK Parti bu oranın en az 330 olmasını istiyor.(kaynak:sabah)