Türkiye, 5 sene boyunca görev yapacak belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarları belirlemek için 2 yıl önce bugün sandık başına gitti. Düzce’de tüm belediyeleri elinde bulunduran AK Parti, son seçimde 5 belediyeyi ittifak ortağı MHP’ye kaptırdı. Düzce’de yaşayan seçmenin takdiriyle Cumhur İttifakı arasında dağılan başkanlıklardan Kaynaşlı bir süre sonra bağımsız bir yönetim oldu. MHP’den girdiği seçimleri kazanan eski AK Partili Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’in yaptığı bir paylaşım sonrası partisiyle ters düşmesi MHP serüveninin kısa sürmesine neden oldu. Tüm belediye başkanlarını ayrı ayrı ele alacağımız yazı dizimizin ilk gününde bağımsız Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, MHP’li Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz ve AK Partili Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç’ı yaptıkları, kazma vurdukları ve henüz icraata dökemedikleri ile ele alacağız…

SÖZÜNÜ SAKINMAYAN BAŞKAN: BİROL ŞAHİN

MHP’den Kaynaşlı Belediye Başkanı adayı olarak 2019 Yerel Seçimlerine giren Birol Şahin ilçenin kaderini değiştirmeyi hedefleyen ve geniş kapsamlı proje ve vaatlerini vatandaşlarla paylaştı. Şahin, ilçenin turizmde atağa geçmesi, su sorununa kalıcı çözüm, her mahalleye park ve sosyal yaşam alanları, kapalı modern pazaryeri ve modern sanayi sitesi sözü verdi.

İlçeye bir fakülte kazandırılması ve spor alanında bir atılım yapılması da Başkan Şahin’in vatandaşlarla paylaştığı projeleri arasındaydı. Daha sonra partisi MHP’den ihraç edilen ve sivri söylemleri nedeniyle eleştirilerin odağında olan Başkan Şahin, tüm bunların yanında toplumun her kesiminden takdir toplamayı başardı.

HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER

Aradan geçen 2 yılda Kaynaşlı’da su sorunu tarih oldu. Şahin’in ‘su sorununu çözemeyen başkan o koltukta oturmasın’ diyerek büyük önem verdiği konuda liderlik ettiği çalışmalarla ilçeye yeni su kaynakları sağlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde Kaynaşlı gibi 2 ilçeye yetecek kadar çalışma yapıldı. Bunu yeterli görmeyen Şahin’in yeni kaynaklar üzerindeki çalışmaları sürüyor.

Kendisi de sporcu bir geçmişe sahip olan Şahin ilçeye bir spor salonu kazandırdı. Burada açılan farklı dallardaki spor okullarında yüzlerce çocuk ve gence ücretsiz eğitimler verilmeye başlandı. Yarışmalarda kazanılan başarılarla Kaynaşlı spor alanında ülke çapında sesini duyurmaya başladı.

Kaynaşlı sınırları içerisindeki 7 mahalleye çocuk parkları ve sosyal yaşam alanları kazandırıldı.

DEVAM EDEN PROJELER

Belediye eliyle ilçeye bir iş merkezi kazandırılması için geçtiğimiz yılsonunda çalışmalara başlandı. 4 katlı proje için ihale çalışmalarına başlandı.

D-100 karayolunun ikiye böldüğü ilçede yol üzerindeki peyzaj çalışmalarına da ağırlık verildi. Yan yolların asfaltlanmasına başlandı ancak tüm yolar için bu gerçekleştirilemedi.

DSİ ve Kaynaşlı Belediyesi iş birliğiyle dere ıslah çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda Asar Deresi başta olmak üzere Kaynaşlı’dan geçen akarsular ile ilgili yoğun bir çalışma içine girildi.

ŞAHİN’İN VAATLERİ

Kaynaşlı’nın en önemli eksiklerinden olan ve Başkan Şahin’in vaatleri arasında yer alan kapalı pazaryeri ile ilgili gözle görülür bir gelişme sağlanamadı.

Kaynaşlı’ya Düzce Üniversitesi’ne bağlı bir fakülte kazandırılması da Başkan Şahin’in seçim döneminde üzerinde önemle durduğu konulardan biriydi. Geçen iki yılda çalışmalar bir sonuca ulaşmazken görüşmeler sürüyor.

Atıl durumda olan sanayi sitesi yerine Kaynaşlı’ya modern bir sanayi sitesi kazandırılmasıyla ilgili mesafe kat edilemedi. Başkan Şahin konu ile ilgili 2021 yılı sonuna kadar ilerleme olacağını açıklamıştı.

Kaynaşlı’nın turizm potansiyeline yönelik çalışmalar da Şahin projelerinde yer almıştı. Geçen sürede Gırgın Çayırı mesir alanında birtakım düzenlemeler yapılmasına karşın organize ve çok yönlü bir turizm atağına başlanamadı.

SALGIN DÖNEMİNDE TAM NOT ALDI

Pandemi döneminde ilçede çok yönlü destek çalışmalarına önem verildi.  Belediye olarak vatandaşlara ve iş yerlerine maske temini yapıldı. İhtiyacı olanlar için bu uygulama halen sürdürülüyor. İlçede otobüs duraklarını, çöp konteynerlerini, kapalı ortak kullanım alanlarıyla, cadde ve sokaklarda düzenli dezenfeksiyon uygulamasına başlandı.

 Lokanta, kahvehane ve kuaförlere içerisinde maske ve dezenfekte ürünleriyle beşer kilo çay ve şeker ikramı yapıldı.  Belediyenin kiracısı olan ve işyerlerini kapatmak durumunda kalan kiracılardan kira alınmadı. Salgının başında nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde meskenlerde 100 ton, ticarethanelerde 200 ton, tesis ve fabrikalarda 500 tona kadar suya yüzde 80 indirim uygulandı. 

Belediyenin öncülüğünde hayırseverlerin de desteğiyle 2 bin haneye gıda kolisi yardımı yapıldı. Belediye denetimli halk otobüslerinin belediyeye ödedikleri ücrette yüzde 80 indirime gidildi. Kahvehane esnafına 1.500’er TL gıda çeki yardımı yapıldı.

İCRAATTAN ÇOK KRİZLERLE GÜNDEM OLAN BAŞKAN: OKAN YANMAZ

Babası merhum Hüseyin Yanmaz gibi Akçakoca’yı yönetmek için yanıp tutuşan Okan Yanmaz yenilgilerle geçen seçimler sonrası tarihler 31 Mart 2019’u gösterdiğinde güçlü rakibi mevcut Başkan Cüneyt Yemenici’den daha çok destek alarak sandıktan zaferle çıkmayı bildi. Seçim sürecinde eşi Nursen Yanmaz ile Akçakoca’yı karış karış gezen ve Akçakocalılar’a daha modern bir kent sözü veren Yanmaz, başkanlık koltuğuna oturduktan kısa süre sonra hem can hem de ekonomik kayıplara neden olan sel afetiyle yüzleşti.

17-18 Temmuz tarihlerinde aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen sel felaketi nedeniyle derin yara alan Akçakoca’nın toparlanması kolay olmadı. Devletin yardım elini üzerinden çekmediği kent, 2019 yaz sezonunu sönük geçirse de yıl sonuna kadar Akçakoca’da selin izleri büyük oranda silindi. 2020 yılının ilk aylarında ise Okan Yanmaz yönetiminin ilk icraatı lüks bir kataraman gezi teknesini belediye bünyesine kazandırmak oldu. O günlerde ulusal basında “MHP'li Okan Yanmaz'ın başkanlığını yaptığı ve 120 milyon 235 bin 624 lira borcu olan Akçakoca Belediyesi, "Acil durum" maddesine dayandırdığı ihaleyle 3 milyon 150 bin liraya gezi teknesi satın aldı.” haberleri ile manşetleri süsleyen Okan Yanmaz, bununla da yetinmeyip Akçakoca kent meydanında sil baştan yaptığı düzenlemelerle uzun süre har vurup harman savurmakla eleştirildi. Kentin birçok yerine yerleştirdiği önemli şahsiyetlerin heykellerine akıttığı yüz binlerce lira da yine Başkan Yanmaz ve yönetiminin hedef tahtasına konulmasına neden oldu.

Yanmaz’a gösterilen en büyük tepki ise pandemi döneminde belediye personeline aylarca maaş ödeyememesi oldu. Belediyenin yaşadığı mali çıkmaz ortadayken lüks harcamalardan vazgeçmeyen, akaryakıt istasyonu satışı ve meclise gelen bazı imar talepleri ile kurumu zarara uğrattığı itham edilen Okan Yanmaz, eski Başkan Cüneyt Yemenici’den kalan projeleri bitirmekten başka karnesindeki yapılanlar hanesine 2 yılda büyük bir yatırım ekleyemedi. ‘Dev projelerle Akçakoca’yı turizm kenti yapacağım.” yönündeki vaatleri ortadayken, geride kalan 3 yılda neler yapacağını ise zaman gösterecek.

BEYKÖY’ÜN TECRÜBELİ BAŞKANI: OSMAN KILIÇ

Beyköy’ün üç dönemdir bu görevini sürdüren tecrübeli Belediye Başkanı Osman Kılıç, 2019 Yerel Seçimleri öncesi açıklamış olduğu projeleri ve vaatleri belde halkını heyecanlandırmıştı.

85 dönüme yaylan Uğur Köyü Millet Bahçesi Projesi, Gençlik Merkezi ve Spor Kompleksi Başkan Kılıç’ın en dikkat çeken projeleriydi. Bununla birlikte beldeye yeni katılan Değirmenbaşı Mahallesi’nin bir köy görünümünden mahalle hüviyetine dönüştürülmesi için de imar ve altyapı çalışmalarını bitirilmesini vaat etmişti.

Görev yaptığı dönemde çocuk parklarına ayrı bir önem veren Kılıç, bu konudaki iddiasını sürdürmüş, TOKİ konutları bölgesi içinse özel projeler yapılmıştı.

HAYATA GEÇİRİLENLER

Belde sınırlarında bulunan İstiklal Mahallesi’ne içerisinde halı saha da bulunan modern bir park ve sosyal alan kazandırıldı. Çocuk parkları konusunda Kılıç ve ekibinin çalışmaları sürüyor.

Otoban bağlantı yolu çevresinde peyzaj çalışmaları tamamlandı. Belde geneli dikilen yeni ağaçlar ve bisiklet yollarının yapımıyla yeni bir görünüme kavuştu.

DEVAM EDEN PROJELER

Aradan geçen sürede köy statüsündeyken beldeye katılan Değirmenbaşı Mahallesi için imar planı hazırlanarak askıya çıkarıldı. Beldeye yeni katılan mahalle için alt yapı çalışmalarına başlanması ve doğal gaz hizmetinin kazandırılması için çalışmalara yakın zamanda başlanması hedefleniyor.

Beyköy-Düzce arasında taşımacılık yapan Beyköy Belediyesi Denetimli Özel Halk Otobüsleri’nde söz verildiği gibi kartlı sisteme geçildi. Ancak Düzce Belediyesi’nin başka bir firma ile anlaşması sonucu kartlı sistem kaldırıldı. Sadece bir süre devam eden kartlı sistem sona erdirilerek elden para ödemeli eski sisteme geri dönüldü. Yeni firma ile görüşmelerin ve kartlı sisteme yeniden dönülmesi için çalışmaların yürütüldüğü biliniyor.

Gençlik Merkezi ve Spor Kompleksi projesinin yer teslimi ve ihale süreçleri tamamlanarak inşaatına başlandı. Bin 500 metrekare kapalı alan içerisinde inşa edilecek olan gençlik merkezinde farklı sporların yapılabileceği salon ve sahalar le kütüphane ve bilgisayar salonu da bulunacak. Büyük yatırım, çalışmaların tamamlanmasının ardından 2021 yılı sonunda kullanıma açılacak.

KILIÇ’IN VAATLERİ

Belde turizmini atağa geçirecek olan ve büyük takdir toplayan Uğur Suyu Millet Parkı’nda ilerleme kaydedilemedi. Başkan Kılıç, bölgeye örnek olacak projeyi beldeye kazandırmak için temaslarını sürdürüyor.

Her mahalleye klimalı durak kazandırma projesinde ilerleme sağlanamadı.

TOKİ konutlarının bulunduğu alana yapılması planlanan ‘geniş kapsamlı çocuk parkı’ için henüz gözle görülür bir adım atılmadı.

Belde genelinde kablosuz internet hizmeti henüz hayata geçirilmedi. Bıçkı Deresi’ne oluşturulacak olan sulama göleti ile ilgili de bir gelişme kaydedilemedi.

PANDEMİYLE TAM KAPASİTE MÜCADELE

Öte yandan Mart 2020’den bu yana etkisini sürdüren yeni tip koronavirüsle mücadelede, beldenin her kesimine belediye eliyle destek sağlandı. Salgının başında belediye meclisi kararıyla suyun metreküp ücretlerinde indirim yapıldı.

Toplu taşıma hizmeti veren kooperatife de 2020 yılı sonuna kadar destek sağlandı. Salgının etkisini arttırdığı günlerde ortaya çıkan maske ihtiyacı için harekete geçen belediye belde ve mücavir alanında bulunan tüm hanelere 5’li maske ve kolonya dağıtımı gerçekleştirdi.

Belde genelinde 2 bin haneye 7 kilo patates ve 3 kilo soğandan oluşan paketlerin dağıtımı sağlandı. İlçede hizmet veren iletme ve toplu taşıma araçlarıyla sokak ve caddelerde sürekli dezenfeksiyon işlemi yapıldı. İlçe genelindeki önemli noktalara dezenfektan barları yerleştirildi.

Kahvehane esnafına 1.000 TL gıda çeki desteği sağlandı.