7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon kurulamayınca Türkiye’de 1 Kasım’da erken seçime gidilme kararı verildi. Hızla ilerleyen seçim takvimi çerçevesinde partiler aday listelerini 18 Eylül’de Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Ancak Partilerde aday adayları başvurularında olduğu gibi, adaylık açıklamaları da heyecan yaratmadı. 7 Haziran sonrasında çalkantılı bir sürece giren Türkiye’de üst üste yapılan seçimler seçmeni yorduğu görüşü hakim…

AK PARTİ’DE DURGUNLUK

Ülke genelinde ve Düzce’de oy kaybı yaşayan AK Parti, Düzce’de aday listesinde değişikliğe gitmedi. Oy kaybına karşın riske girerek aynı adaylarla yola çıkan Ak Parti’de bu seçimde alacağı oy oranı da merak konusu… Yarıdan az aday adaylığı başvurularının yanı sıra milletvekili adaylarının belli olmasından sonra yaşanan durgunluk, parti içi küskünlüklerin devam ettiği şeklinde yorumlanıyor. 

BELEDİYEYE “SESSİZLİK” TEPKİ TOPLUYOR

Her ne kadar seçim “genel seçim” olsa da yerel yönetimlerin icraatları da seçmenin oy vereceği parti üzerinde etkili rol oynuyor. Yurtiçi ve yurt dışı gezileri, yapılan icraatlar ve harcamalarla bugünler de eleştiri oklarının çevrildiği Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e karşı İl Başkanı Hikmet Keskin ve milletvekillerinin sergilediği sessiz tavır da tepki topluyor… Bu durumun 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’ye yansımasının nasıl olacağını ise önümüzdeki günler gösterecek.

CHP’DE DURUM

7 Haziran’da Düzce’de oylarını attıran Cumhuriyet Halk Partisi ise 1. Sıra adayı Zafer Teber, yerini korudu. Teber ismi 7 Haziran’da seçmenin kafasına kazındı. CHP bu seçimde Teber’in yanı sıra Zekeriya Yanmaz ve Abdullah Şahin’le seçmenden oy isteyecek. Adaylarını erkenden belirleyerek çalışmalara başlayan Cumhuriyet Halk Partisi, Yanmaz’ın Akçakoca’da, Şahin’in ise Gölyaka’daki ağırlığının sandığa artı olarak yansıması bekliyor. CHP, Ak Parti’nin bu iki ilçede 7 Haziran’da yaşadığı oy kaybını gösterdiği adaylarla kendi lehine çevirmek istiyor.

MHP’DE DEĞİŞİM İŞE YARAYACAK MI?

Düzce’de 3. Parti konumuna düşen Milliyetçi Hareket Partisi köklü bir değişikliğe gitti. Adaylarını komple değiştiren MHP tabanında olumlu bir hava hakim… Genel merkezin bu kez teşkilatın sesine kulak verdiği yorumları yapılıyor. Bol tartışmalı bir il başkanlığı seçiminden çıkan hemen akabinde yine tartışmalarla dolu aday adayı belirleme çalışmalarını tamamlayan MHP içindeki bu çatışma, 7 Haziran’da sonucu da yansımıştı. Bu aralar parti içinde durgunluğun hakim olduğu MHP’de birlik ve beraberliğin oluşturulması sandığa da olumlu yansıyacağı düşünülüyor.