DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, Düzce’de tehlikeli seyrini sürdüren Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınından aşı uygulamasına, Düzce’nin ekonomisinden fındık fiyatlarına kadar gündemdeki birçok konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna değerlendirmelerde bulundu.

“Üzülerek söylüyorum; Düzce’de vaka sayıları ürkütücü boyutlara yükseldi”

Koronavirüs salgınının hayatı olumsuz etkilediği Düzce’de vaka sayıları ve vefatların ürkütücü boyutlarda seyrettiğini kaydeden Caymaz, şöyle konuştu:

“Türkiye’de takip edilmesi gereken birçok gündem maddesi var. En önemli gündem maddesi elbette ki koronavirüs salgını. Yaz aylarının başlarında vaka sayıları oldukça düşük seviyelere gelmişti. Bunun akabinde de ilgili merciler açıklama yaparak, kısıtlamaları kaldırdı. Tabii bu kısıtlamaların kalkmasının ardından bir nebze olsun, ekonomi rahatlamaya başladı, esnaflar biraz iş yapmaya başladı. Ama üzülerek takip ediyoruz ki; son günlerde bu vaka sayılarındaki artışlar ürkütücü boyutlara yükseldi. Tabii bunun sonucu olarak da tekrar mecburen bazı kısıtlamalar ile karşı karşıya kalabiliriz. Tabii her şeyin başı sağlık olduğu için ilgili bakanlıklar da bunu yapmak zorunda kalacak. Onun için biraz daha vatandaşların bu konuya duyarlı olması lazım, aşılarını tamamlamaları lazım. Biliyorsunuz Düzce’de bazı bölgelere aşı birimleri kuruldu, insanlar rahat bir şekilde aşılarını yaptırabiliyor. Hiç çekinmeden buralara gidip, aşı olmak lazım, bundan kurtulmanın başka türlü bir yolu yok!” diye konuştu.

“Aşı olmayanlar bu hastalığa çok çabuk yakalanabiliyor”

Toplum olarak salgından bir an önce kurtulabilmenin yolunun aşıdan geçtiğini söyleyerek, tüm Düzce halkını aşı olmaya davet eden Caymaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Tabii yoğun bakımda yatan hastalarla ilgili bazı açıklamalar yapılıyor. Aşı olmuş hastaların yoğun bakımlardaki sayıları çok az. Aşı olmayanlar daha çok çabuk bu hastalığa yakalanabiliyor. Aşı olup yakalananlar da var ama sayı oranı olarak çok düşük. Bu nedenle bu aşı konusu çok önemli, bunu vatandaşlarımızın dikkatle takip etmesi lazım ki, bir an önce koronavirüs salgınından hep birlikte kurtulalım.” şeklinde konuştu.  

“Ülkemiz ekonomide çöküş dönemini yaşıyor”

“Ülkemiz ekonomide çöküş dönemini yaşıyor.” diyen Caymaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Ben kendim de esnafım biliyorsunuz. Birkaç sektörde faaliyet gösteriyorum. Ekonomide 2017 yıllarında başlayan, bir durgunluk söz konusu. O dönemlerde nakit akışı biraz daha yavaşlamıştı ve konu çek dediğimiz evraklar üzerinden yapılmaya başlanmıştı. Sonrasında tabii birçok ödenemeyen çekler oldu. Bu nedenle ekonomi kötüleşti. Bunun üzerine de tüm dünya da olduğu gibi koronavirüsün de etkisiyle ülkemizde ekonomide çöküş dönemini yaşıyor. Salgınla mücadelede getirilen kısıtlamalar nedeniyle, kapanmalar yaşandı. Kafeteryalar, lokantalar, restoranlar gibi hizmet grupları hepsi bundan etkilendi. Tabii bu hepsine zincir gibi bağlı, bir sektör etkilendiğinde, peşinden diğerleri de etkileniyor. Esnaflarla yaptığımız görüşmelerde, Düzce ölçeğinde ekonominin çok kötü olduğunu, alışverişin durgun olduğunu görüyoruz. Ben de zaten bunu bire bir yaşıyorum.”

“TMO bir an önce alıma başlamalı”

Açıklanan fındık fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Caymaz, “Düzce’de mevsimsel olarak bir fındık sezonu var biliyorsunuz. Düzce’de 1 yıl boyunca geçimini fındıkla sağlayan aileler var. Tamam bazı aileler bunu ek iş olarak yapabiliyor ama bazı aileler fındıktan elde edecekleri gelirle, 1 yıl boyunca geçimini sağlayacak. Bu nedenle 30 – 32 TL arasında bir beklenti vardı. Ancak açıklanan rakamlarda en iyi randımanlı fındığın fiyatı 27 TL olarak açıklandı. Bakıyoruz, piyasada fındığını bozduranlar var; 23 TL’ye kadar fındığını bozduran insanlar görüyoruz. Bugün tüccar 23 TL’den alım yapıyor. Bu açıklanan rakamların çok altında. Zaten geçen seneki fiyatlar bu kadardı. Bakalım Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de artık ürün alması gerekiyor. TMO bildiğim kadarıyla eylül ayında fındık alacak. TMO’nun devreye girmesi ile belki fiyatlar yukarıya çıkabilir. Ama alımların bir an önce başlaması lazım. Çünkü insanların durumu gerçekten sıkıntılı. Devletin bunu önden planlayarak ağustos ayının 15’inde fındık alımına başlaması lazım. Biliyorsunuz üreticinin borcu var, okullar açılıyor, çocuğuna kıyafet ve kırtasiye malzemeleri alacak.” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI