Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu'da katıldığı toplu açılış töreninde 2022 fındık alım fiyatlarının kilogram başına 54 TL olarak belirlendiğini açıklamıştı.  Erdoğan'ın açıkladığı fındık alım fiyatlarına Düzce’deki muhalefet partisi İl Başkanları tepki gösterdi.

Cemşit: “Fındık en az 64 TL olmalıydı”

Öncü Haber Merkezine konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Semih Cemşit, artan maliyetlere dikkat çekerek, “Açıklanan bu fiyatlarla ancak maliyetler karşılanır” diyerek, “Fındığın en az 64 TL olması gerekiyordu. Açıklanan bu rakam üreticiyi mağdur eder. Şu anki gübre ve mazot fiyatları malumunuz. İnanın üretici maliyetlerini kurtaramaz” diye konuştu.

Er: “Üreticiye hak ettiği fiyat verilmedi”

İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er’de, üreticilere hak ettiği fiyatın verilmediğini savunarak, “Genel Başkanımız geçtiğimiz hafta Giresun'da, fındık fiyatının en az 74 lira olması gerektiğini söylemişti. Biz de fındık fiyatlarının 74 TL olarak açıklanmasını bekliyorduk. Ama Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, fındık fiyatını 54 lira açıklamış. Açıklanan bu fiyat, üreticinin hak ettiği bir fiyat değil. Üreticiye hak ettiği bir fiyat verilmedi” şeklinde konuştu.

Caymaz: “Üreticinin Maliyetleri arttı”

Fındık üretiminde artan maliyetlere dikkat çeken Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İl Başkanı Murat Caymaz da, fındık üretiminde artan maliyetlere dikkat çekti. Caymaz, açıklanan fındık fiyatı ile ilgili şu görüşlere yer verdi:

 “Geçtiğimiz yıla bakarsak, açıklanan fındık fiyatları fena sayılmaz. Ama geçtiğimiz yıla göre bu yıl maliyetler 2 – 3 kat yükseldi. Mazottan, gübre ve ilaç fiyatları aşırı arttı. Hayat pahalılığı karşısında baktığımızda, açıklanan fiyat düşük kaldı. En azından üreticinin daha çok mağdur olmaması için, bu yıl TMO’nun erken alım yapması gerekiyor. Fındık fiyatları bana göre 70 TL bandında olmalıydı.”

Tokaliç: “Üreticimiz mağdur edildi”

Fındık üreticilerinin mağdur edildiğini öne süren Gelecek Partisi İl Başkanı Vildan Tokaliç de, “Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olduğu dönemde, yani 2015 yılında dolar 2.65 TL iken fındığa 15.84 TL vermişti. 7 yıl önce fiyat 5.96 dolardı. Bugün 54 TL ile üretici ancak 3 TL alabiliyor. Yine 2015 yılında üreticimiz 1 kilo fındıkla 4 TL mazot alabiliyordu, şimdi ise 1 kilo fındıkla 2 litre mazot alabiliyor. Fındık fiyatları bu yıl en az 75 TL açıklanmalıydı. Yani üreticilerimiz mağdur edildi” ifadelerini kullandı.

Çengel: “Fındık Girdi Maliyetleri yüzde 200-300 Oranında Arttı”

Partisinin İl Divan Kurulu Toplantısında konuşan Saadet Partisi İl Başkanı Tahir Çengel’in de gündeminde açıklanan fındık fiyatları vardı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Ordu’da 54 TL olarak açıkladığı fındık fiyatının, enflasyonun altında kaldığını belirten Saadet Partisi İl Başkanı Tahir Çengel, kesintiler sonrası bu fiyatın daha düşeceğini belirtti. Fındık Girdi maliyetlerinin yüzde yüzün üstünde arttığı bir yılda, fındığa verilen “sözde” yüzde yüzlük zammın beklentileri karşılamadığını söyleyen Çengel, tüm çiftçilere sezonda kolaylıklar diledi.

Ceylan: “Bu fiyatlar İtalya’nın menfaatine, üreticinin değil”

Açıklanan fındık fiyatının İtalya’nın menfaatine olduğunu öne süren Demokrat Parti İl Başkanı Mithat Ceylan ise,  “Ben Demokrat Parti İl Başkanı olmanın yanı sıra, bir fındık üreticisiyim. İnanın bu açıklanan fiyat İtalya’nın menfaatine, üreticinin menfaatine değil. Mazot fiyatları almış başını gitmiş, ben geçen sene 1 kilo fındık ile 3 litre mazot alıyordum. Üreticimiz mağdur edildi. Maliyetlerini bile karşılayamaz, bu fiyatla. Geçen sene 86 TL’ye aldığım gübreyi, bu yıl 386 TL’ye aldım. Bu fiyatla üretici kar edemez. Ancak maliyetlerine denk gelir. Ben 72 – 75 TL arası açıklanmasını bekliyordum” açıklamalarında bulundu.