Öncü TV’nin ‘Güne Merhaba’ programına konuk olan Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, 2010 yılında inşa edilen ve 2019 yılına kadar yurt olarak hizmet veren Sarıyer Mahallesi’ndeki binanın Kızılay tarafından huzurevine dönüştürülecek olmasına esti gürledi. Öğrenci yurdu sıkıntısı ortadayken Kızılay’ın Akçakoca’daki huzurevini geçici olarak buraya taşımasını yanlış bir adım olarak değerlendiren Şahin, durumu dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kadar aktardığını vurguladı. Düzceli idarecileri öğrenci yurduna sahip çıkmamakla eleştiren Şahin, “Bana ne Kızılay’dan! Başka yere yapsın binasını, geçici bir de! Kaynaşlı’da yurt yok, öğrencilerimize yazık günah değil mi? Vekillerin, valinin sahip çıkması gerekmiyor mu?” dedi. Ayrıca Kızılay tarafından tadilat projesinin gizlendiğini öne sürdü.

WhatsApp Image 2023-07-28 at 09.59.44

Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, ilçede yurt sorunu yaşanmasına rağmen Sarıyer Mahallesi’nde bulunan öğrenci yurdu binasının Kızılay’a geçici devrini eleştirdi. Konuyu, konuk olduğu Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ‘Güne Merhaba’ programında masaya yatıran Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, bu durumun Kaynaşlı Meslek Yüksek Okulu’nu da olumsuz etkilediğini savundu. Bilindiği gibi 2010 yılında Sarıyer Mahallesi’nde 5 bin 500 metrekare hazine arazisi üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yurt inşa edildi. 2 yıl Sosyal Yardımlaşma Vakfı sorumluluğunda olan yurt binası, daha sonra KYK’ya devredildi. 2019 yılına kadar KYK bünyesinde hizmet veren yurt binası, öğrenci sayısındaki azalma gerekçesiyle kapatıldı. Bundan sonra ciddi bir mağduriyet yaşandığını aktaran Şahin, süreci şöyle anlattı:

ad30bdd3-d7f3-43aa-ae2b-b0d966f362d2

“Kaynaşlı’ya yapılacak yatırımı engellediler”

“Kaynaşlı MYO’nun eğitim öğretim gördüğü bina bizim binamız, 3 bin 600 metrekare kapalı alan. Biz oradan herhangi bir kira da almıyoruz, sürekli tahsisi uzatıyoruz. 13-14 yıl önce Kaynaşlı’daki 60 dönüme yakın bir arazi 15 dönümü yurt için, 45 dönümü de bir okul yapımı için bir arazi tahsisi yaptık. Bu arazi, Düzce Üniversitesi’ne tahsis edildi. Tahsisten sonra Fibrobeton Kaynaşlı’da bir bina yapacaktı. Ancak dönemin Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Kaynaşlı’ya yapılacak yatırımın, Düzce’ye yapılmasında ısrar etmiş, Fibrobeton’un sahibi de Kaynaşlı’yı otoban kenarı daha güzel olur diye çok beğendiği hâlde Kaynaşlı’da yapmadı ve proje merkeze taşındı.” şeklinde konuştu.

“Söz konusu Kaynaşlı’nın çıkarıysa, sesimi yükseltirim”

Kaynaşlı’nın çıkarları için ne gerekiyorsa yapabileceğini dile getiren Başkan Şahin, “Kaynaşlı’da 3. Etap TOKİ çalışması var. 15 dönümlük bir hazine arazisi var. Üniversiteye tahsis edilmiş. Rektörümüzle de görüşüyoruz, vekillerimizle paylaştık. Tahsis edilen alanın bir kısmının TOKİ’nin yapacağı inşaatın karşılığında, okul yapımına kullansın diye bir teklif götürüldü. Bu teklif kabul edilirse TOKİ, buna sıcak bakılıyor, yakın zamanda Çevre Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki beyi rektörümüzle, vekillerimizle birlikte ziyaret edeceğiz. Buraya bir okulun yapılması gerektiğini, hazır bir arazi olduğunu, TOKİ’nin bina yapacağı arsanın karşılığında da buraya bir okul yapımına başlanmasıyla ilgili de bir destek isteyeceğiz. Vatandaşın menfaati söz konusuysa ses yükselir. Belli bir seviye çerçevesi içerisinde makam mevki tanımam. Söz konusu Kaynaşlı’nın çıkarıysa, karşımdaki adamın makamına bakmam. Sesimi biraz yükseltirim. Bunun saygısızlık olarak algılanmaması lazım. Öyle de değil zaten.” ifadelerini kullandı.

“Yurt olmadığı için öğrenciler Kaynaşlı MYO’yu tercih etmiyor”

İlçedeki yurdun kapatılması nedeniyle üniversite öğrencilerinin Kaynaşlı MYO’yu tercih etmediğini kaydeden Şahin, “Kaynaşlı’da yurdu kapattılar. 5 dönüm arazi üzerine çok güzel bir yurt vardı orada. 4 bin metrekareye yakın kapalı alan, okula yürüme mesafesindeydi. Öğrenci sayısı azalmış, zarar ediyor diye kapattılar. Yetkililere söyledik, kapatılmasının büyük hata olduğunu anlattık. O dönemdeki siyasiler, yerel bürokratlar ilgilenmediler. Açılması için mücadele ederken, Kızılay buraya talip olmuş, Akçakoca’daki geçici bir huzurevini kapatıp, Kaynaşlı’ya geçici olarak taşınmasıyla ilgili. Orada da direndik. Tartışmalarımız oldu. ‘Burada bir yurt ihtiyacı var, yurt olmadığı için öğrencilerimiz ya kayıtlarını donduruyorlar ya hiç kayıt yaptırmıyorlar.’ diye söyledik. O zamanlar kimse destek vermedi. Valimiz o yurdun tekrar açılması için hiçbir çaba sarf etmedi. Bana ne Kızılay’dan! Başka yere yapsın binasını, geçici bir de. ‘Siz Kaynaşlı’ya huzurevi yapmak istiyorsanız gelin size yol gösterelim, yapın ama siz Akçakoca’daki huzurevini Kaynaşlı’ya taşıyacaksınız. Kaynaşlı’da yurt yok, öğrencilerimiz ne yapacak?’ diye söyledik. Yazık günah değil mi öğrencilerimize? Öğrenciler ya kayıtlarını donduruyorlar, ya Düzce’ye geçiş yapıyorlar, ya yüksek kiralar ödüyorlar, ya otellerde kalıyor. Vekillerin, valinin sahip çıkması gerekmiyor mu? Mücadele etmesi gerekmiyor mu? Kızılay’ın istekleri yerine gelecek diye burayı huzurevine çevirmenin bir anlamı var mı?” dedi.  

“Kaynaşlı’da okuyan öğrencilere sahip çıkılmadı”

Yurdun kapatılması ile ilgili eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü vurgulayan Şahin, “Eski İçişleri Bakanı’mız Süleyman Soylu’ya da anlattım. O da, ‘Nasıl kapatıyorsunuz yurdu?’ dedi. Valinin makamında yaptık biz bu toplantıyı. Kaynaşlı’da okuyan öğrencilere sahip çıkılmadı. Yurdu huzurevine çevirme projesi gizliymiş, Kaynaşlı’da yapacağın iş belediyeye gelecek. Gerekli başvuruları yapacak. Kaçak camlardan girmişler, zabıtayı gönderdim. Kaynaşlı emniyeti aranıyor ‘Gidin zabıtaya gelmişler yurdu mühürlemişler, çalışanlara engel olmaya çalışıyorlar, gidin zabıtaya engel olun’ diye. Öğrenci yurdu zarar etti deniliyor. Her kurumda israflar yapılıyor. Her şeyden kıstın da sıra öğrenci yurduna mı geldi? Şu an yurt açılmış olsa, en az 300 kişi kalır orada. Yurdun olamaması öğrencilerin okulu tercih etmesini de etkiliyor. Siyasiler buraya yeni bir yurt yapsın. Milletvekillerinin, valinin, il başkanının, ilçe başkanının herkesin görevi bu. Biz de destek verelim.” açıklamalarında