Yıllardır hava kirliliği sorunu çözülmediği için kronikleşen Düzce’de kış ayları gelip çattığında halk, ciğerlerine zehirli havayı çekiyor.

WhatsApp Image 2023-01-05 at 13.29.57

DÜZCELİLER RİSKLİ HASTALIKLARLA KARŞI KARŞIYA

Kanser başta olmak üzere birçok riskli hastalığa davetiye çıkartan kirli hava konusunda her yıl mücadele seferberliği başlatılsa da kalıcı adımlar atılmaması sorunu değil gidermek katlıyor.

KALICI ADIMLAR BEKLENİYOR

Aralık ve şubat ayları arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava izleme verilerinde sık sık kırmızı alarm düzeyine çıkan Düzce’deki kirliliğin doğalgazın köylere de verilmesi ile bir nebze olsun azaltılması bekleniyor. Bunun için Düzceli siyasilerin Ankara nezdinde yürüteceği çalışmalar hayati önem taşıyor.

WhatsApp Image 2023-01-05 at 13.29.55

DÜZCE’NİN HAVASI HER GEÇEN GÜN KÖTÜYE GİDİYOR

Hava kalitesinin kötü olduğu bir coğrafyada yaşayan Düzceliler’in soluğu hava her geçen gün kötüye gidiyor. Şehrin hızla büyümesi, sanayi alanlarının artması, Ankara-İstanbul arasında olmasına bağlı yaşanan araç yoğunluğu ve ısınma amaçlı kömür kullanımının yaygın olması yüzünden bu önemli sorun bitmiyor.  

TÜRKİYE'NİN HAVASI EN KİRLİ KENTLERİNİN BAŞINDA GELİYOR

Öte yandan 117 ülke ve 6 bin 475 şehrin hava kirliliği değerlerinin analiz edildiği 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 46. sırada yer alıyor. Rapora göre, Avrupa'nın ve Türkiye'nin havası en kirli kenti Iğdır olurken, Iğdır'ı, Düzce ve Erzurum takip ediyor.

WhatsApp Image 2023-01-05 at 13.29.57 (1)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, yılda 7 milyona yakın ölüm, hava kirliliği ile ilişkilendiriliyor. Dış hava kirliliği konusunda ağır bir tablonun varlığından söz eden uzmanlar, asıl tehlikenin iç ortam havasında olduğunu belirtiyor. Kirli olan dış hava, iç ortamda bulunan toz, yemek kokusu, evcil hayvan tüyü, sigara dumanı gibi etkenlerle birleşince çok daha tehlikeli bir hal alıyor.

Kötü iç hava kalitesi, akut sağlık problemlerine yol açarken, bedenin zindeliğini kaybetmesine, konsantrasyon eksikliği gibi sorunlara neden oluyor. İç ortamdaki hava kirliliği, dış ortama göre 2-3 kat fazla olabiliyor. İç ortam hava kirliliği kısa ve uzun vadede önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistikleri, standartların altındaki iç hava kalitesi nedeniyle yılda 4,3 milyon insanın yaşamını kaybettiğini ortaya koyuyor.

Özellikle kış aylarında insanlar zamanlarının büyük kısmını kapalı ortamlarda geçiriyor. Böylece soludukları iç ortam havasının kalitesi daha da önem kazanıyor. Uzmanlar, iç mekanlarda kaliteli ve doğru bir hava solumak için HEPA filtresi olan hava temizleme cihazlarının kullanılmasını öneriyor.